Ποιο είναι άραγε το κυρίαρχο ζήτημα με τον Πειραιά; Προφανώς το γεγονός ότι διαδοχικά οι κυβερνήσεις – «αριστερές», δεξιές κι ενδιάμεσες – με υποτακτική λογική και στάση ασπόνδυλου, χάρισαν ολόκληρο ή σχεδόν ολόκληρο τον Πειραιά στην κινέζικη Cosco για να κερδοφορήσει. Ανάλογου περιεχομένου είναι και ό, τι συνέβη στο Ελληνικό και μάλιστα η ιστορία φαίνεται να επαλαμβάνεται και δεν πρόκειται καθόλου για φάρσα.

Από αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή δηλαδή που η Cosco έχει το πράσινο φως να επεκτείνεται με αποικιοκρατική τρόπο και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας είναι λογικό επακόλουθο να επιθυμεί να το κάνει πέρα και πάνω από κάθε αστική νομιμότητα. Εξάλλου, στην ίδια αυτή νομιμότητα συμπεριλαμβάνονται και οι νομοί που κατασκευάστηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο επενδυτής έχοντας το φύλλο συκής της νόμιμης «επένδυσης». Στο βαθμό που οι νόμοι δεν ικανοποιούν τα  πλάνα κερδοφορίας είναι δυνατό είτε να αλλάξουν είτε να αγνοηθούν.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, στον Πειραιά. Η Cosco επεκτείνει ληστρικά τις δραστηριότητές της, αλλά προς μεγάλη της ατυχία ο Πειραιάς είναι γεμάτος αρχαία, τα οποία έχουν ήδη υποστεί πολλές εγκληματικές αλλοιώσεις και καταστροφές στην σύγχρονη πολεοδομική ιστορία της πόλης, εντούτοις συνιστούν μια αρχαιολογική ενότητα με χρονική συνέχεια και νοηματική συνάφεια. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων εισηγείται στο μεταξύ την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου ενός μεγάλου τμήματος της πόλης, δηλαδή 11,4 τ. χλμ. Κάτι, που ούτως ή άλλως έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος στην οικοδομική δραστηριότητα και να περισωθεί η αρχαιολογική και ιστορική μαρτυρία.

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η Cosco θεωρεί τον Πειραιά τσιφλίκι της. Αλλωστε δεν τις είπε και κανείς ότι δεν είναι! Από την άλλη πλευρά για το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, εφ’ όσον πρόκειται για χωρική ρύθμιση απαιτείται η οριοθέτηση των αρχαιολογικών περιοχών κατόπιν γνωμοδότησης  του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Πόσο μάλλον όταν ούτως ή άλλως τεκμηριώνεται – δια γυμνού οφθαλμού άλλωστε – η εκτεταμένη ύπαρξη αρχαίων. Αυτή βέβαια δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη για την Cosco και τους πιστούς της αυλικούς οι οποίοι θα επιθυμούσαν η Αρχαιολογική Υπηρεσία να μη εμπλακεί καθόλου. Βέβαια το ΚΑΣ καλείται να προστατεύει αρχαία και όχι επενδύσεις. Εν τέλει γνωμοδότησε υπέρ της κήρυξης της μισής περίπου έκτασης από αυτή που είχε εισηγηθεί η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων κυρίως η περιοχή που ορίζεται από την αρχαία τείχη και την ακτογραμμή.

Το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οριοθέτησε μέρος του Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο, εμποδίζοντας όχι την επένδυση βέβαια, ούτε καν τον ληστρικό χαρακτήρα της, τον οποίο άλλωστε είχε ευθύς εξαρχης. Εμπόδισε, ίσως, την ολοκληρωτική άλωση της πόλης. Αυτό σημαίνει μήπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας στα νύχια κινέζων, ρώσων, ιταλών, αράβων και άλλων «επενδυτών». Κάθε άλλο. Ενώ τα Μέσα Ενημέρωσης, πλην ελαχίστων, ρίχνει το ανάθεμα σε όσους «εμποδίζουν» την ανάπτυξη, εννοώντας ως ανάπτυξη την Cosco, το Υπουργείο Πολιτισμού, φροντίζει με Δελτίο Τύπου να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να καθησυχάσει για την αμετακίνητη πίστη της κυβέρνησης στο αναπτυξιακό όραμα. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η διαδικασία εξέτασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση της κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου και της χωρικής ρύθμισης της επένδυσης ακολουθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στην αντίστοιχη περίπτωση του Ελληνικού, θωρακίζοντας θεσμικά την επένδυση.

Για το ζήτημα του αρχαιολογικού χώρου, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της κήρυξης και οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας εντός των τειχών πόλης του Πειραιά, από τα τείχη έως την ακτογραμμή. Όπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί, με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα της πόλης ούτε εμποδίζεται η επένδυση στο λιμάνι. Κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, όπως το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα (…)Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ και την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας».

Από την υποτιθέμενη απέναντι πλευρά, δηλαδή εκείνη της αντιπολίτευσης, εξαπολύονται μύδροι κατά των «ιδεοληπτικών» αρχαιολόγων οι οποίοι για άλλη μια φορά εμφανίζονται να εμποδίζουν το ευγενές λειτούργημα των επενδυτών.

Που συναντιούνται οι παραπάνω, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι; Μα στις επενδύσεις, δηλαδή στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική και εσχάτως προεκλογική κατανάλωση.

Ημεροδρόμος