Της Θεας Μανούρα

Σχέδιο νόμου για ίδρυση ειδικής γραμματείας «απο-αριστεροποίησης» (Deleftification) της Δημόσιας Διοίκησης εισηγήθηκε νομοθέτης φίλα προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα του ακροδεξιού Προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ο Αϊτόρ Φρέιρε εισηγήθηκε την εν λόγω ρύθμιση με τις ευλογίες του Βραζιλιάνου Προέδρου σε μια προσπάθεια, όπως είπε, «εκκαθάρισης του δημόσιου τομέα από λειτουργούς με αριστερά ιδεώδη της προηγούμενης κυβέρνησης». Η εκκαθάριση της χώρας από «τις σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδεολογίες» ήταν εξάλλου η πρώτη εξαγγελία μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με βραζιλιάνικα μέσα, αυτή η κίνηση δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά διώξεις δημοσίων λειτουργών από τη δημόσια διοίκηση και πολιτικών προσώπων της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης – ή, τέλος πάντων, ό,τι θεωρείται αριστερό για τον ακροδεξιό Πρόεδρο.

Επιπλέον, με την εν λόγω εκκαθάριση στο στόχαστρο μπαίνουν και άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί από τη νέα ακροδεξιά κυβέρνηση πως εμφορούνται από «μαρξιστική κουλτούρα». Τον περασμένο Νοέμβριο ο Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ Ερνέστο Αραούχο κατηγόρησε τους… μαρξιστές πως έχουν δημιουργήσει τη συνωμοσία περί κλιματικής αλλαγής με σκοπό να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία στη Δύση προς όφελος της κινεζικής ανάπτυξης.

Τον περασμένο Νοέμβριο εξάλλου η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή προγραμματιζόταν να διεξαχθεί στη Βραζιλία, ωστόσο η νέα κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διοργάνωση και τη φιλοξενία της συνόδου. Την απόφαση έλαβε ο ακροδεξιός Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος, εκτός του ότι θέλει να καθαρίσει τη χώρα από τα «μαρξιστικά σκουπίδια», αποσύρεται και από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

«Είναι πράκτορες»!

Επιστρέφοντας στον νομοθέτη Φρέιρε, ο οποίος έχει δηλώσει φανατικός θαυμαστής του ακροδεξιού Προέδρου, το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της ειδικής αυτής γραμματείας «απο-αριστεροποίησης» θα προβλέπει ευρύ έλεγχο, ταυτοποίηση, αξιολόγηση, παρακολούθηση των δημοσίων λειτουργών σε κάθε δομή της δημόσιας διοίκησης και θα δίνει λόγο απευθείας στον Πρόεδρο, σε μια προσπάθεια αποπομπής όλων των λειτουργών με αριστερή ιδεολογία.

«Ο λόγος για τον οποίο οι αριστεροί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη δημόσια διοίκηση», δήλωσε ο Φρέιρε, είναι ότι «οι αριστεροί πράκτορες ενεργούν κρυφά και συνεχίζουν να προκαλούν άμεσες και έμμεσες ζημίες στο έθνος».

Σύμφωνα με τον δεξιό νομοθέτη, η προεδρική νίκη του Μπολσονάρου «δεν ήταν αρκετή για να καθαρίσει τη δημόσια διοίκηση από αριστερούς που διείσδυσαν στο κράτος» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνει τώρα να ψηφιστεί αυτός ο νόμος στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο για την ίδρυση της ειδικής γραμματείας, ενώ ο ίδιος προσφέρθηκε να παραμείνει επικεφαλής της εν λόγω εκστρατείας δηλώνοντας ότι «ως πιστός στρατιώτης είναι στη διάθεση του Προέδρου για να αναλάβει ένα τέτοιο έργο».

Ο ίδιος ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος από πλευράς του εξάλλου έχει υποστηρίξει πως οι ένοπλες δυνάμεις, που οδήγησαν τη χώρα σε στρατιωτική δικτατορία για πάνω από δύο δεκαετίες, είναι ο μοναδικός θεματοφύλακας της δημοκρατίας!

Σύμφωνα με αναλυτές και δημοσιογράφους, μια τέτοια εξέλιξη θυμίζει τις πολιτικές διώξεις, το «κυνήγι μαγισσών» του Τζόζεφ Μακάρθι στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950.

Σύμφωνα με την «Diario Causa Operaria Journal», εάν εγκριθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο, θα ανάψει το πράσινο φως για μια πολιτική κατασκοπείας με σκοπό την καταστολή των αριστερών οργανώσεων και των υποστηρικτών τους, καθώς και των εργαζομένων που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις δημόσιου αξιώματος και πάλεψαν για εργασιακά δικαιώματα τόσων ετών.

Ποντίκι via  Ημεροδρόμος