https://www.e-dromos.gr/wp-content/uploads/2019/03/9_KATO.jpg

Του Γιώργου Παπαιωάννου

ΕΙΔΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: Κυβερνητική πρόταση να είναι η Τουρκία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2021, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Η είδηση διαψεύστηκε αμέσως από «κύκλους» του Μαξίμου. Η κυβερνητική Εφημερίδα των Συντακτών έσπευσε να δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Fake News το δημοσίευμα για την Τουρκία ως τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ το 2021». Το, επίσης κυβερνητικό και κίτρινο, Documento είδε κι αυτό «fake news» και έγραψε γλαφυρά για το θέμα: «Δούλεψε και πάλι η παραπληροφόρηση ελπίζοντας έτσι να χτυπήσουν την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά»!

Κι όμως, η είδηση ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Τις επόμενες μέρες δημοσιεύτηκε επίσημο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα με ημερομηνία 13/2/2019 που επιβεβαιώνει πλήρως το θέμα. Ακόμα, αναδείχτηκε ότι στις 20 Φεβρουαρίου η –επισήμως κομματική– Αυγή έγραψε πως σε συνάντηση του Γ. Δραγασάκη με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, «ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Τουρκίας στη ΔΕΘ το 2021, ως τιμώμενης χώρας». Φυσικά, κανείς δεν απολογήθηκε για τις «fake διαψεύσεις».

ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η υπουργός Πολιτισμού Μ. Ζορμπά απηύθυνε πρόταση στον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο να ανταλλαγεί ο γνωστός «Δρομέας» με άλλο άγαλμα και να μεταφερθεί από την Αθήνα στα Σκόπια. Η απάντηση, και πάλι η ίδια. Η υπουργός τα διέψευσε όλα, και τα φιλικά Μέσα παρουσιάζουν την είδηση σαν, τι άλλο, fake news…

Ο καλλιτέχνης έμεινε εμβρόντητος, όχι μόνο από την πρόταση αλλά κι από τη διάψευση, δηλώνοντας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που το διέψευσε. Αυτό είναι χειρότερο και από την ίδια την πρόταση. Τα πράγματα με αυτή τη διάψευση σοβαρεύουν. Υπάρχει πρόβλημα ηθικό, αξιοπρέπειας» (liberal.gr).

ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ είναι τα πιο πρόσφατα αλλά όχι μοναδικά. Οποιαδήποτε αποκάλυψη ή είδηση στρέφεται κατά της κυβέρνησης, οτιδήποτε δεν αρέσει στο Μαξίμου, είναι σίγουρα fake news. Σε δεύτερη φάση, βέβαια, όποιος διακινεί την «παράνομη» είδηση λούζεται με χαρακτηρισμούς, αφού πρέπει να είναι σίγουρα από ψεκασμένος μέχρι ακροδεξιός, παπαγαλάκι του «Κούλη», ή απλώς τρελός.

Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι ελληνικό. Δεν υπάρχει φόρουμ των διεθνών ελίτ (από τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ μέχρι το δικό μας, παρακατιανό των Δελφών) το οποίο να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει στην ατζέντα του τον πόλεμο στα υποτιθέμενα fake news. Η δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συστήσει μόνιμες επιτροπές και δίνει άφθονο «κοινοτικό» χρήμα για την αντιμετώπιση της «μάστιγας».

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, δεν τους ενοχλούν καθόλου οι διάφορες ψευδείς ειδήσεις που προφανώς κυκλοφορούν εύκολα στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα είναι ότι, παρ’ όλο που χειραγωγείται και σήμερα με ποικίλους τρόπους, η πληροφόρηση δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια μεγάλων Μέσων, αλλά με γρήγορο τρόπο μπορούν και διαδίδονται από τους πολίτες πληροφορίες, γνώμες, εικόνες και ειδήσεις που δεν είναι αρεστές στην «παγκοσμιοποίηση».

Στο στόχαστρο, με λίγα λόγια, είναι και πάλι ο «λαϊκισμός». Η ελληνική εκδοχή είναι, από αυτή την άποψη, χαρακτηριστική. Έχει και μια ιδιομορφία. Τον «αριστερό» ή «αντιδεξιό» μανδύα, που την κάνει ακόμα πιο γελοία αλλά και επικίνδυνη. Και βέβαια, «υπάρχει πρόβλημα ηθικό, αξιοπρέπειας», αλλά μάλλον αυτά είναι πολυτέλειες.

Δρόμος της Αριστεράς