Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ψηφοδέλτιο με… Δράκους και μάλιστα δικέφαλους, ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Η αναφορά δεν σχετίζεται μόνο με το παρωνύμιο του γνωστού μπασκετμπολίστα και προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη που φημολογείται ότι θα ενταχθεί σε αυτό.

Βασικό στοιχείο της επιλογής των προσώπων είναι η προσπάθεια να παρουσιαστεί μία αμφίπλευρη διεύρυνση. Τέτοια που να περιλαμβάνει από πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ, πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, κεντροαριστερούς, επιχειρηματικά στελέχη, υποψήφιους με «φορτισμένα» επώνυμα, κομματικά στελέχη έως και ανθρώπους με ευρύτερη απεύθυνση στον χώρο της αριστεράς. Ένα ψηφοδέλτιο που θα απεικονίζει πλήρως τη λογική των μετώπων του νέου διπολισμού που προωθεί με ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Το αφήγημα, δηλαδή, που προάγει την ενσωμάτωση στο δίλημμα «πρόοδος εναντίον συντήρησης». Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι «το κάλεσμα προς προοδευτικές, οικολογικές, αριστερές ανένταχτες δυνάμεις θα αποτυπωθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν σκέψεις για συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών», προσθέτοντας ότι «η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί». Έτσι, λοιπόν, εκτός από τα 16 πρόσωπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, υπάρχει εντονότατη φημολογία για τη συμμετοχή του Πέτρου Κόκκαλη, κάτι που έχει προκαλέσει εμφανείς πολιτικές και επιχειρηματικές αναταράξεις. Ο Πέτρος Κόκκαλης παραιτήθηκε από την παράταξη του σημερινού δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη στην οποία, όπως είναι γνωστό, συμμετέχει και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Από το περιβάλλον του, μάλιστα, γίνεται λόγος για επιχειρηματικά συμφέροντα που οδηγούν τον Π. Κόκκαλη σε αυτή την επιλογή.
Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται ο βασικός κορμός των μέχρι τώρα ευρωβουλευτών του. Παρών θα είναι ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, επιφορτισμένος τα τελευταία χρόνια με την εμβάθυνση των σχέσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων της αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, πολιτική η οποία θα συνεχιστεί.

Η επιλογή της Μυρσίνης Λοΐζου, κόρης του γνωστού μουσικοσυνθέτη, και του Δημήτρη Πλουμπίδη, γιου του εκτελεσμένου στελέχους του ΚΚΕ, έχουν προφανή πολιτικό στόχο. Στην ίδια κατηγορία πολιτικής στόχευσης μπορεί να καταγραφεί και η συμμετοχή της Κωνσταντίνας Κούνεβα και του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη.Το «άνοιγμα» στον χώρο του Κέντρου και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ θα αναζητηθεί με τις υποψηφιότητες των δύο πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Φωτεινής Σκοπούλη αλλά και της Άννας Τσάτσου-Παπαδημητρίου. Ίσως αυτό το άνοιγμα να ενισχυθεί με την παρουσία του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι ή και με άλλους που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Θα συμμετέχει επίσης ο πρώην υπουργός Παιδείας και πανεπστημιακός Θεοδόσης Πελεγρίνης και η Ιωάννα Κοντούλη, προερχόμενη από τους Οικολόγους Πράσινους. Την προσέγγιση με την κεντροαριστερά και τη «δημοκρατική δεξιά» συμβολίζει η πρόταση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή ονόματος. Όπως ανακοινώθηκε, τα υλικά και συνολικά η εκστρατεία των ευρωεκλογών θα σηματοδοτηθεί από το λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία».

ΠΡΙΝ