Βλέπουμε τον λύκο και ψάχνουμε τον ντορό. Την παροιμία αυτή μας θύμισε η παρέμβαση του υπερδραστήριου αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία η… Ρωσία θα μπορούσε να επηρεάσει τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα! Κι αυτό, ενώ οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν ανοικτά θυμίζοντας εποχές Πιουριφόι. Ο Τζέφρι Πάιατ από τον Αντένα είπε πως «έχουμε δει στοιχεία αυτού του είδους της χειραγώγησης των πληροφοριών στην Ελλάδα. Έχουμε δει τις ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη» και μίλησε για «ανάγκη ευαισθητοποίησης» και «εγρήγορσης», παρότι διευκρίνισε πως κακώς του αποδόθηκε πως υπάρχουν «αποδείξεις» ρωσικής ανάμιξης. Η προσπάθεια της αμερικανικής πρεσβείας να παρέμβει στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας στο όνομα της ρωσικής απειλής, είναι όχι μόνο αδέξια, αλλά και προκλητική.

Συζητήσεις προκάλεσε η ομιλία του Νίκου Κοτζιά στο Φόρουμ των Δελφών, υποχρεώνοντας «κύκλους»(!) του πρώην ΥΠΕΞ σε απάντηση, με βολές κατά ΝΔ, «βαθέως κράτους» και υπερπατριωτών, που τον κατηγόρησαν για προτάσεις «συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία». Ο Ν. Κοτζιάς υπερασπίζεται την πολιτική κήρυξης της κυπριακής ΑΟΖ και της συμμαχίας με Ισραήλ, Αίγυπτο και ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει «να βρει τρόπους οργάνωσης, επιχειρηματικής, τις μπίζνες δηλαδή, όχι της γεωπολιτικής, για να συμμετάσχει η Τουρκία, με τρόπο που της αντιστοιχεί και της αρμόζει, στην οικονομική ανάταση στη Μεσόγειο συνολικά. Όχι ασφαλώς στην κυπριακή ΑΟΖ. Ποιος είναι αυτός; Να τον ψάξουμε».

Ο Ν. Κοτζιάς εκφράζει μια πιο ρεαλιστική εκδοχή της προώθησης των αστικών συμφερόντων, στο πλαίσιο των επιδιώξεων των ΗΠΑ και των πολυεθνικών, που θα βάζει στο παιχνίδι και το τουρκικό κεφάλαιο, καθώς όλα είναι «μπίζνες».

ΠΡΙΝ