Σε προσωρινή απαγόρευση των Παράλληλων Εξαγωγών και της Ενδοκοινοτικής Διακίνησης για περισσότερα από 70 φαρμακευτικά προϊόντα προχώρησε ο ΕΟΦ σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. Η λίστα περιλαμβάνει φάρμακα που είναι απαραίτητα για σοβαρές παθήσεις όπως η θρόμβωση, ο διαβήτης, το βρογχικό άσθμα, κ.α. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΕΟΦ ανακοινώνει απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά είναι ένα συχνό φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές συγκεκριμένων φαρμάκων, των οποίων η τιμή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγαλύτερη, διασφαλίζοντας επομένως μεγαλύτερο κέρδος με την εξαγωγή και πώλησή τους εκεί. Οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων ευθυγραμμίζονται με την Αρχή της Ενιαίας Αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων ενώ στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες εναντίον κρατών που προχωρούν σε προσωρινές απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων για παράβαση αυτής της Αρχής, αψηφώντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω των ελλείψεων.

Το φάρμακο από τη στιγμή που έρχεται στη χώρα και μέχρι να καταλήξει στον ασθενή ακολουθεί την πορεία «φαρμακευτική εταιρεία – φαρμακαποθήκη – φαρμακείο» και οι παράλληλες εξαγωγές μπορεί να γίνουν σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας αυτής. Συχνά οι φαρμακευτικές εταιρίες σε μία προσπάθεια να μην μειώσουν την κερδοφορία τους, καθώς δεν καρπώνονται τη διαφορά τιμής όταν η παράλληλη εξαγωγή γίνεται στο επίπεδο της φαρμακαποθήκης ή του φαρμακείου, προχωρούν στην περιορισμένη διάθεση αυτών των προϊόντων στην Ελλάδα. Με την πρακτική αυτή, και εφόσον συνεχίζονται οι παράλληλες εξαγωγές αυξάνονται περαιτέρω οι ελλείψεις σε αυτά τα φάρμακα. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος από τις παράλληλες εξαγωγές κυμαίνεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο για την Ελλάδα.

Ημεροδρόμος