Ο σοβαρός τραυματισμός του Ζερόμ Ροντρίγκες, εκ των πρωταγωνιστών στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου της πρωτόγνωρα ωμής βίας με την οποία αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις το γαλλικό κράτος – ακόμη και σε ημέρες που δεν σημαδεύτηκαν από εκτεταμμένα επεισόδια, όπως ήταν το Σάββατο 26 Ιανουαρίου. Ο Ροντρίγκες, μάλιστα, δεν είναι ο μόνος που κινδυνεύει να χάσει το μάτι του και να υποστεί μόνιμη αναπηρία: Σε τουλάχιστον 12 υπολογίζονται όσοι βρίσκονται στην ίδια θέση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ πάνω από 100 είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι από τις πλαστικές σφαίρες, τις αστυνομικές χειροβομβίδες που περιέχουν 25 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ (!), τα κλομπ και τις κλοτσιές των γαλλικών ΜΑΤ και των μπάτσων με πολιτικά.

Αυτός, άλλωστε, φάνηκε πως είναι και ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσει ο Μακρόν την απειλή. Άλλωστε, τόσο η προσπάθεια παραπλάνησης και αφοπλισμού του κινήματος με τις εξαγγελθείσες παροχές όσο και, κυρίως, ο διάλογος τον οποίο εξήγγειλε και δήθεν ξεκίνησε ο Γάλλος μοιάζουν περισσότερο με… πρωταπριλιάτικα αστεία. Πλέον, μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η επίδραση της προσπάθειας εκλογικής παρέμβασης, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Για την ώρα, πέραν της (αναμενόμενης) προσπάθειας πολλών κομμάτων να «ψαρέψουν» υποψηφίους από τις τάξεις τους (από την Λεπέν ως τον Μελανσόν, το ΚΚ και την αντικαπιταλιστική Αριστερά), έχει εκδηλωθεί κίνηση αυτόνομης παρέμβασης και καθόδου στην κρίσιμη αυτή αναμέτρηση. Ήδη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, έχουν δημοσιοποιηθεί δύο λίστες με ονόματα, ενώ δεν λείπουν και οι αντιπαραθέσεις – τόσο για το πρόγραμμα όσο και για το κατά πόσο είναι χρήσιμη και αναγκαία η παρουσία στις εκλογές, καθώς αρκετοί ισχυρίζονται πως αντιβαίνει στη λογική της «άμεσης δημοκρατίας» και της «ανεξαρτησίας από κόμματα».

ΠΡΙΝ