Κινητοποιήσεις διαδηλωτών με μάσκες στην είσοδο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ

του Μιχάλη Μπάμπη

Φαρσοκωμωδία διεθνούς παραγωγής παρά Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θυμίζει μετά τη δεύτερη ημέρα της η φετινή σύναξη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του πλανήτη στο Νταβός της Ελβετίας.

Η πλέον αντιπροσωπευτική ατάκα αυτής της σύναξης θα ήταν «προέρχομαι από την ελίτ και είμαι εδώ για να βοηθήσω».

Ατάκα ικανή να προκαλέσει γέλια μέχρι δακρύων στις μάζες των κοινών θνητών που είδαν τα τελευταία 30 χρόνια αυτή την κοινωνική ομάδα να συσσωρεύει αμύθητο πλούτο σε βάρος των υπολοίπων, να εξαντλεί τους κοινούς πόρους και να οδηγεί ανθρωπότητα και πλανήτη στα άκρα.

Στις ομιλίες τους στο Νταβός τα μέλη αυτής της ελίτ αναγνωρίζουν τα σημερινά προβλήματα, το άγχος τους για τον αυξανόμενο λαϊκισμό και εθνικισμό, την κλιματική αλλαγή. Εκείνο όμως που δεν αναγνωρίζουν είναι η δική τους ευθύνη.

Και βέβαια αποφεύγουν, όπως ο διάολος, την εξεύρεση λύσεων για το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη σήμερα, τη διεύρυνση της οικονομικής ανισότητας.

Χθες το απόγευμα πάντως τρεις διαδηλωτές που είχαν μεταμφιεστεί σε «λύκους επιχειρήσεων» φρόντισαν να τους το θυμίσουν σηκώνοντας κοντά στο κέντρο συνεδριάσεων του Φόρουμ πανό κατά της ISDS, της ρήτρας δηλαδή που περιλαμβάνεται σε όλες σχεδόν τις σύγχρονες διμερείς ή πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες (CETA, NAFTA κ.λπ.) και η οποία επιτρέπει στις πολυεθνικές να ενάγουν τις κυβερνήσεις σε διεθνή δικαστήρια.

Πριν περάσουν 30’’ οι διαδηλωτές συνελήφθησαν από την ελβετική αστυνομία και οδηγήθηκαν για τα «περαιτέρω» σε υπόγειο γκαράζ.

Διαμαρτυρίες

Νωρίτερα, ντόπιοι σήκωσαν στο σπίτι τους πανό με το οποίο «τα έχωναν» αγρίως στον διευθύνοντα σύμβουλο του Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του κατηγορώντας τους ότι καταστρέφουν τόσο την πόλη τους όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Λίγο πιο πέρα στα πάνελ του Φόρουμ οι «φίλοι» του Σουάμπ προσπαθούσαν πάντως να πείσουν για τα καλά του σύγχρονου καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης.

Ο γνωστός τραγουδιστής των U2 Μπόνο -τακτικός «μαϊντανός» των πάνελ του Νταβός- ισχυρίστηκε ότι ο καπιταλισμός έβγαλε από τη φτώχεια περισσότερο κόσμο από οποιονδήποτε άλλο «-ισμό».

Συμπλήρωσε πάντως ότι «είναι ένα άγριο θηρίο και πρέπει να χαλιναγωγηθεί γιατί μπορεί να μασήσει πολύ κόσμο στον δρόμο του». Αποτέλεσμα αυτής της… μάσας, σύμφωνα με την ανάλυση Μπόνο, είναι ο λαϊκισμός.

Ο τραγουδιστής που κάποτε δήλωνε εχθρός του ΔΝΤ δεν δίστασε να επαινέσει μάλιστα τη «σκληρή νοοτροπία» της γενικής διευθύντριας αυτού, Κριστίν Λαγκάρντ.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε και αυτή σε ομιλία της το αυξανόμενο πρόβλημα του λαϊκισμού, όμως από την άλλη πλευρά υπερασπίστηκε τη σημερινή παγκόσμια τάξη.

Παραδέχτηκε ακόμη το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και πόση ευθύνη απαιτείται από τους παγκόσμιους ηγέτες για την επίλυσή του.

Ταυτόχρονα όμως απέρριψε εκκλήσεις να μπει τέλος στη χρήση του άνθρακα στη χώρα της. Η υποκρισία στο μεγαλείο της.

efsyn