Οι διεργασίες και τα παζάρια των τελευταίων ημερών, ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, οδήγησαν σήμερα τον Τσίπρα στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης. Το πραγματικό παιχνίδι όμως αρχίζει τώρα με την αναζήτηση των «κουκιών» από τον ΣΥΡΙΖΑ για την διατήρηση του στην εξουσία.

Με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ) να έχουν δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Τσίπρα αναμένοντας την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη «φαρέτρα». Εκβιασμοί, παζάρια και πολιτικές επιθέσεις «φιλίας» θα μπουν στην ημερήσια διάταξη τις επόμενες ημέρες. Όλα για να βγουν τα «κουκιά». 

Το «βελούδινο» διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου με εκκατέρωθεν αμβρότητες περί της «άψογης» κυβερνητικής συνεργασίας τους αποτυπώνει ακριβώς το «κλίμα» της πολιτικής σχέσης τους που οικοδομήθηκε πάνω σε παιχνίδια εξουσίας για την εξυπηρέτηση του συστήματος και την εφαρμογή των ευρωενωσιακών και μνημονιακών πολιτικών.

Με τον πολιτικό χρόνο της συγκυβέρνησης να λήγει έτσι και αλλιώς μέσα στο 2019 οι δύο κυβερνητικοί εταίροι παίζουν ο καθένας το χαρτί του με γνώμονα προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Ο Καμμένος με μια έξοδο «καβάλα στο Βουκεφάλα» με εθνικιστικές κορώνες για να περισώσει ότι έχει απομείνει από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση του και την εφαρμογή μια αντιλαϊκής πολιτικής. Ο δε Τσίπρας με στόχο να καθορίσει ο ίδιος τις πολιτικές εξελίξεις και το χρόνο των εκλογών, αλλά κυρίως να διαμορφώσει τις νέες συμμαχίες για την επόμενη περίοδο που θα επιδιώξει να τις ντύσει με «προοδευτικά» πρόσημα.

Οι κολεγιές και τα πολιτικά παιχνίδια που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και τις μέχρι τις κάλπες – όποτε και αν στηθούν – θα γεννήσουν «νέου τύπου» ανάγκες για συνεργασίες. Η εξέλιξη στην κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και οι πιθανοί συνοδοιπόροι του Τσίπρα θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις αλλά και διαρροές των τελευταίων ημερών ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται να δώσουν:
  • οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • Η συνεργαζόμενη Κατερίνα Παπακώστα,
  • Τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ

Ο αριθμός των «σίγουρων» φτάνει τους 150 βουλευτές. Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής από «Το Ποτάμι» Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης. Ο βουλευτής αναμένεται να μπει στην «πρέσα» το επόμενο διάστημα, αφού η στάση του θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εκτός αν υπάρξουν άλλοι «πρόθυμοι» που θα προκύψουν μέσα από τις διεργασίες για να εξασφαλίσει ο Τσίπρας το πολυπόθητο για τον ίδιο και το σύστημα 151…

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κάλπες έρχονται πιο κοντά. Ο Μάιος πλέον αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα την ύστατη ημερομηνία.

Οι βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝΕΛ που δίνουν στήριξη στον Τσίπρα

Τη στήριξή τους στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν βουλευτές και υφυπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ. Επιπλέον ο μέχρι και σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε ότι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ είναι πλέον διχασμένη. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση οι τρεις από τους επτά βουλευτές. Πρόκειται για τους Π. ΚαμμένοΚ. Κατσίκη και η Μ. Κόλια Τσαρουχά. Αντίθετα, σχεδόν σίγουρη φαίνεται η «ψήφος εμπιστοσύνης» από τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ. Αυτή εξάλλου την εκτίμηση έκανε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που δήλωσε στο ραδιόφωνο «news 24/7» πως «εγώ, ο Κώστας Ζουράρις, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης» στηρίζουν την κυβέρνηση και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Την κυβέρνηση στηρίζουν και μη κοινοβουλευτικά στελέχη των ΑΝΕΛ που κατέχουν κυβερνητική θέση. Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη επανέλαβε και σήμερα ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε ανάρτηση στο twitter αναφέρει:  «Με μια επίσης αιχμηρή ανάρτηση, ο κ. Κουίκ ανέφερε: «Είχα πει στο ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο: ως ΥΦΥΠΕΞ υπηρετώ τη πολιτική που χαράζουν πρωθυπουργός,ΥΠΕΞ  και η κυβέρνηση,που θα στηρίξω μέχρι τη τελευταία μέρα της Συνταγματικής προθεσμίας της  και δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την επιστροφή εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα. Ισχύει και τώρα».

Σαρίδης: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης 

Μιλώντας στον news247 στους 88,6 ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ καταψηφίζω τη Συμφωνία και δεν χρειάζεται καν να δω λεπτομέρειες. Έχω ενστάσεις για τον όρο Μακεδονία και το λέω ξεκάθαρα. Γι’ αυτό το λόγο ότι δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις Πρέσπες.

Δεν θα έπρεπε να κυρωθεί καν, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Άλλωστε υπάρχουν δύο δημοκρατικοί τρόποι να μην περάσει η Συμφωνία: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία από την βουλή ή να πάμε σε εκλογές. Θα είμαι, άρα, παρών στη Βουλή και δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης”.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία 

Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα ξεκινήσει την Τρίτη, αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία. Αυτό θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην αυριανή έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων (στις 10 το πρωί).

Κατά την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προ ολίγου, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι νωπή και μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ’όλης της ύλης.

«Πριν από μία ώρα μου έστειλε ο πρωθυπουργός επιστολή, με την οποία μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών. Θα ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις μέρες. Για αυτό, η πρόταση μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί, είναι να διαρκέσει η διαδικασία δύο μέρες. Δηλαδή, Τετάρτη βράδυ να γίνει η ψηφοφορία».

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε, επίσης, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Βουλή λειτουργεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια.