Μοζαμβίκη, Σκάνδαλο

Με πληροφορίες από Guardian, Bloomberg, Eurodad, News24, Unicef κ.α.

Ένας πρώην Υπουργός Οικονομικών συλλαμβάνεται για «μυστικά δάνεια» ύψους 2 δις. Μια Ελβετική Τράπεζα και οι αγγλικές θυγατρικές της δίνουν τα παράνομα δάνεια. Ενώ τα παραπάνω γίνονται σε συνεργασία με στελέχη μια μεγάλης επιχείρησης που κατασκευάζει πλοία.

Και όλα αυτά επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε μια χώρα όπου το 70% των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων της, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας με το 1/3 των ανθρώπων υποφέρει από υποσιτισμό. Την Μοζαμβίκη

Απαντώντας στα ρεπορτάζ που φέρουν τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Μοζαμβίκης Manuel Chang να έχει συλληφθεί στη Νότια Αφρική, ο Tim Jones, που είναι υπεύθυνος πολιτικής για το “Jubilee Debt Campain”, ανέφερε τα εξής:

Είναι καλοδεχούμενο που οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζουν να κυνηγούν την υπόθεση. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτή η σύλληψη θα οδηγήσει στο να δουν το φως της δημοσιότητας, περαιτέρω πληροφορίες, αναφορικά με τα δύο δις μυστικών δανείων και να ληφθεί δράση ενάντια τόσο στους επισήμους της Μοζαμβίκης που συμφώνησαν στην συναλλαγή αλλά και τις τράπεζες με έδρα το Λονδίνο, που δάνεισαν τα λεφτά. Η κοινωνική ομάδα που δεν θα έπρεπε να πληρώσει τίποτα σε αυτά τα απεχθή δάνεια, είναι ο λαός της Μοζαμβίκης.

Ο Manuel Chang συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Νοτίου Αφρικής. Ο δικηγόρος του έχει πει ότι ο Chang έχει λάβει μια μήνυση από το Τμήμα (department) Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών όπου καταγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες που συνδέονται με τα τρία δάνεια σε κρατικές επιχειρήσεις της Μοζαμβίκης, Ematum, Mozambique Asset Management και Proindicus.

Στο σκάνδαλο όμως δεν εμπλέκεται μονάχα ο πρώην Υπουργός. Είναι και 3 πρώην στελέχη της Ελβετικής τράπεζας Credit Suisse που συνελήφθησαν στο Λονδίνο. Η αιτία; Τα απεχθή δάνεια ύψους 2 δις δολαρίων που δόθηκαν στις τρεις κρατικές εταιρίες της Μοζαμβίκης το 2013.

Τα δάνεια δόθηκαν σε εταιρίες που δεν είχαν έσοδα, ενώ μάλιστα η συμφωνία δεν έφτασε ποτέ στο κοινοβούλιο της Μοζαμβίκης, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη στη συγκεκριμένη χώρα, ακόμα και από τυπικής άποψης.

Δύο από τα τρία δάνεια έγιναν δημόσια γνωστά μόλις το 2016. Η Μοζαμβίκη έχει βυθιστεί σε κρίση χρέους και έτσι έχει σταματήσει να πληρώνει και τα τρία δάνεια.

Εκτός των παραπάνω συλλήψεων, έχει επίσης συλληφθεί ο Jean Boustani, πρώην στέλεχος της Privinvest. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής πλοίων και συστημάτων «προστασίας και παρακολούθησης», παγκοσμίως.

Αυτό θα πει προστασία…

Έτσι, μετά από αυτές τις εξελίξεις, εκδόθηκε ένα αναθεωρημένο κατηγορητήριο ενάντια τους συλληφθέντες μέσα από το οποίο μπορούμε να δούμε τα εξής δεδομένα.

  • Υπάρχουν ακόμα 8 άτομα που καταζητούνται.
  • Τα 200 εκατομμύρια από τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια θεωρείται ότι ξοδεύτηκαν σε δωροδοκίες
  • Η μεγάλη τράπεζα Credit Suisse Ήξερε τι συμβαίνει
  • Η Credit Suisse ήταν ενήμερη για τις ανησυχίες γύρω από την Privinvest
  • Η Credit Suisse επίτηδες κράτησε τον Γενικό Εισαγγελέα της Μοζαμβίκης στο σκοτάδι…
  • Η Credit Suisse απέκρυψε επίτηδες τα δάνεια ακόμα και από το ΔΝΤ
  • Η Τράπεζα συνέχισε να δανείζει χρήματα παρά το ότι είχε διακόψει τη συνεργασία της με τους Pearse και Subeva.
  • Οι ιδέα για την όλη ιστορία ήρθε από στελέχη της Privinvest

Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που θέτουν πολλοί προς διερεύνηση είναι ο ρόλος της Ρώσικης Τράπεζας VTB για την εμπλοκή της οποίας υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Παρόλο που για παράδειγμα στο τρίτο δάνειο στην Mozambique Asset Management, η Credit Suisse δεν ήταν πια αναμεμειγμένη και το δάνειο ήρθε από την VTB

Συμπέρασμα: Η Μοζαμβίκη είναι μια χώρα πολύ φτωχή. Οι μισοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό  και ο μέσος όρος ζωής είναι τα 55 έτη. Όμως για αυτήν την φτώχεια δεν ευθύνεται η γεωγραφική θέση, η ζέστη ή το «κακό το ριζικό»…

Όπως αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πρόκειται για ένα ολόκληρο πλέγμα τραπεζών, και μεγάλων εταιριών που τζογάρουν πάνω και κάτω απ’το τραπέζι, τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Βασικός μοχλός: Το Δημόσιο Χρέος.

Ή Αλλιώς, όπως δήλωσε και ο Tim Jones στον Guardian:

«Ο λαός της Μοζαμβίκης δεν θα πρέπει να ξεπληρώσει ούτε ένα σεντ για ένα χρέος πάνω στο οποίο δεν είχαν κανέναν λόγο και κανένα κέρδος»

debtfree