Την πρόθεση του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του, στο OPEN.

Ωστόσο ο Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος για τις προθέσεις του κυβερνητικού εταίρου του και έσπευσε να προσθέσει: «Δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση». Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πληστάκις δηλώσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και δεν θα στηρίξει πρόταση μομφής σε βάρος της.

Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να πλέξει και το εγκώμιο Καμμένου και ανέφερε: «Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Αμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει». 

Μάλιστα έδωσε και χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση της συμφωνίας, αναφέροντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μόλις κυρωθεί από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, άμεσα να δοθεί το αποτέλεσμα στα κόμματα και τον ΠτΔ και θα αρχίσουν οι διαδικασίες στην Ελληνική Βουλή, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τα περί συμφωνιών κάτω από το τραπέζι, όμως με νόημα ανέφερε ότι εξαρχής ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει απορρίψει ακόμα και την «εθνική γραμμή» του 2007, ζητώντας τήρηση της στάσης του 1992.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η λύση του Μακεδονικού μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου» και ισχυρίστηκε ότι: «Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα».

Στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτήρισε ως «ανύπαρκτα» τα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας που εγείρει η αντιπολίτευση, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον για αστάθεια στα βόρεια σύνορά της και για διάσπαση της ΠΓΔΜ. Βέβαια απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στους ευρύτερους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ για την ένταξη της γειτονικής χώρας στους κόλπους των λυκοσυμμαχιών.

Σχολιάζοντας τη στάση του Κ. Μητσοτάκη, είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι αυτός που έχει άγχος και τον κατηγόρησε ότι ψηφοθηρεί ελεείνά αλλά την ίδια στιγμή ανεβάζοντας του τόνους της πόλωσης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τώρα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να επιμερίσει τις πολιτικές ευθύνες και κυρίως να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους «απέναντι στην ιστορία» και ανέφερε ότι η Ελλάδα «υποχρέωσε την ΠΓΔΜ να αλλάξει το σύνταγμά της και το όνομά της». Δεν απέφυγε επίσης να κινδυνολογήσει – δίνοντας ταυτόχρονα και διαπιστευτήρια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα – υποστηρίζοντας ότι «υπαναχώρηση από τη συμφωνία των Πρεσπών θα σημαίνει ότι η χώρα θα ξεφτιλιστεί διεθνώς».

Όσον αφορά στις εθνικές εκλογές είπε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 και ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα της θητείας της, λέγοντας, πάντως, ότι ο Οκτώβριος είναι ο στόχος του ίδιου.

Ημεροδρόμος