Κατ’ αρχάς τα γεγονότα:

  Έλληνας αστυνομικός φρουρός που συνόδευε τον βουλευτή Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Γιόγιακα  στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις Βουλιαράτες, συνελήφθη και κρατήθηκε από τις αλβανικές αρχές. Γιατί; Διότι δεν είχε δηλώσει το όπλο του στα σύνορα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αφέθηκε ελεύθερος.

Μέχρι να αφεθεί ελεύθερος προηγήθηκαν διάφορες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ.  Συγκεκριμένα, υποστήριξε στο ethnos.gr:

«Από κεκτημένη ταχύτητα ο Έλληνας αστυνομικός δεν δήλωσε την κατοχή του όπλου του στα σύνορα. Ούτε και οι αλβανικές αρχές όμως τον ρώτησαν».

Σε άλλες δηλώσεις του, στο sputniknews.gr είχε κάνει λόγο για  «ατυχές συμβάν».  Οι αλβανικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον αστυνομικό φρουρό «οκτώ χιλιόμετρα, μετά τα σύνορα του τελωνείου Μαυροματίου, στην περιοχή της Κρανιάς καθώς πηγαίναμε προς Βουλιαράτες», ανέφερε ο Β. Γιόγιακας.

Στο ερώτημα από το sputninews.gr (ρεπορτάζ: Ματθαίος Παπαοικονόμου-Σιδέρης) εάν υπήρξε λάθος από μεριάς του αστυνομικού ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε: «Είμαστε σε καθημερινή βάση μαζί, συνεργαζόμαστε, προφανώς υπήρχαν κάποιες διαδικασίες τις οποίες δεν ήξερε και συνέβη το ατυχές αυτό συμβάν».  Στις ίδιες δηλώσεις είπε ότι

«στα πλαίσια της καλή γειτονίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, θεωρώ ότι σήμερα υπήρξε μια υπερβολή».

Για το θέμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr ο Έλληνας πρόξενος στο Αργυρόκαστρο άσκησε διπλωματικές πιέσεις προκειμένου να λήξει το θέμα. Με τις αλβανικές αρχές επικοινώνησε και ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
***

Αυτά είναι, λοιπόν, τα γεγονότα. Καλώς αφέθηκε ελεύθερος μετά τις σχετικές διαδικασίες ο αστυνομικός φρουρός του βουλευτή της ΝΔ, Γιόγιακα; Καλώς.

Πάμε τώρα στην κοινή λογική. Τι ακριβώς θέλατε να γίνει από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το γεγονός; Να το πούμε αλλιώς, για να το καταλάβουν και οι κάθε λογής εθνικιστούληδες και δεξιούληδες:

  Εάν Αλβανός αστυνομικός φρουρός έμπαινε στην Ελλάδα χωρίς να έχει δηλώσει το όπλο του, εσείς (ειδικά εσείς) θα του λέγατε ένα «περάστε»;

Ημεροδρόμος