Του Γεράσιμου Χολέβα

Θα μείνει ο γνωστός ενεχυροδανειστής προφυλακισμένος; Έκανε λαθρεμπόριο χρυσού; Τι λένε οι σχετικοί νόμοι και οι διατάξεις της «αγίας» ΕΕ;

Χωρίς πολλά – πολλά:

Ας εξετάσει η «τυφλή» δικαιοσύνη την υπόθεση με βάση τους νόμους και τις διατάξεις όσο θέλει. Ας λάβει τη σχετική απόφαση για τον κάθε «Ριχάρδο» και ας μας ενημερώσει εάν ήταν νόμιμος ή παράνομος επιχειρηματίας.

Επιχειρηματίας! Να η λεξούλα – κλειδί στην υπόθεση. Ο συγκεκριμένος τηλε-ενεχεροδανειστής όπως και οι άλλοι που ασκούν το ίδιο επάγγελμα είναι επιχειρηματίες. Μάλιστα, μέχρι να ξεκινήσει η δικαστική υπόθεση ήταν και πετυχημένοι και βοήθαγαν και τον κόσμο στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων! Και να τα αφιερώματα, και να οι χάρτες με τα υποκαταστήματα αυτών των «φιλάνθρωπων ιδρυμάτων».

Και πίσω από το χρυσό που λάμπει; 

Δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, μέσα στην κρίση, να πηγαίνουν στους καλούς αυτούς επιχειρηματίες ό,τι είχαν στο σπίτι (σε χρυσό και κόσμημα φυσικά, αλλά και σε ό,τι αγοράζεται φθηνά λόγω κρίσης και μετά, προφανώς, πουλιέται ακριβά) για να ανταποκριθούν ακόμα και σε έξοδα επιβίωσης,να πληρώσουν λογαριασμούς, δάνεια κ.ο.κ.

Υπάρχει κάτι παράνομο σε όλο αυτό, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις διατάξεις; Όχι, βέβαια! Τα είπαμε, οι άνθρωποι είναι επιχειρηματίες, είναι επαγγελματίες. Λειτουργούν στην «αγορά», στην «ελεύθερη αγορά», βεβαίως.

Κι από τη μεριά τους – αυτοί οι επαγγελματίες – θα μπορούσαν να μας πούνε (εκτός από μια δήλωση αγάπης και συμπόνοιας για το συνάνθρωπο) πως δεν κάνουν και πολλά παραπάνω π.χ από μια τράπεζα. Δίνουν «δανεικά» για τον α ή β λόγο, κρατάνε και κάτι για ασφάλεια (εάν καταφέρεις να το πάρεις πίσω, το πήρες) και βγάζουν και κάτι. Λογικό,ε; Είπαμε, «ελεύθερη αγορά» είναι αυτή.

Μήπως οι ενεχυροδανειστές «ξεφύτρωσαν» μέσα στην κρίση; Όχι, υπήρχαν πάντα, είτε νόμιμοι που «βοηθούσαν» με την επιχείρηση τους, είτε παράνομοι για το μαγαζί τους δεν είχε τις νόμιμες προϋποθέσεις κ.ο.κ. Για την ακρίβεια υπήρχαν χρόνια και χρόνια. Στην κρίση, όμως, πλούτισαν κι έγιναν κι ευυπόληπτοι!

Ορισμένες κακές γλώσσες λένε ότι τους «επιχειρηματικούς» τους προγόνους μπορεί να τους συναντήσει κανείς και στην Κατοχή, τους λέγανε τότε μαυραγορίτες που έδιναν λάδι κι έπαιρναν μισό σπίτι. Τι όχι; Ήταν άλλοι «επαγγελματική» κατηγορία αυτή; Σωστά, σωστά, οι σύγχρονοι ενεχυροδανειστές είναι επιχειρηματίες που κάνουν απλά ένα επάγγελμα. Βρήκαν αυτό που λέγεται «ευκαιρία στην κρίση»!

Κι επειδή υποσχεθήκαμε από την αρχή πως δεν θα πούμε πολλά:

 Εσείς οι «ευαίσθητοι» (πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, διάσημοι και άσημοι υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς» που ρυθμίζεται, αυτορυθμίζεται και τα λοιπά και τα λοιπά) που έχετε σοκαριστεί με τους ενεχυροδανειστές που «ξεζούμιζαν» τον κόσμο τι σκέφτεστε να κάνετε; Τι προτείνετε; 

Σύμφωνα με όσα ακούμε τις τελευταίες μέρες το θέμα δεν είναι μόνο ποινικό αλλά και ηθικό, κοινωνικό, πολιτικό (τώρα  ανακαλύφθηκαν αυτά, μέχρι τώρα ήταν απλά «κανονικό» ή στην χειρότερη περίπτωση «αναγκαίο κακό» ή «συνέπεια της κρίσης»). Μπα; Αλήθεια; Τώρα, έγινε ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό το θέμα;

Εμείς, πάντως, σε εσάς τους εκπροσώπους και τους υπεύθυνους της «αγίας» «ελεύθερης αγοράς» έχουμε προτείνουμε κάτι που ίσως παραβιάζει τις …φιλελεύθερες αξίες σας:

 Και γιατί δεν τα κλείνετε τα ενεχυροδανειστήρια; Όχι του α ή του β’; Όλα!

Μήπως θα δυσκολευτείτε να βρείτε τη σχετική νομοθεσία, μήπως δεν θα καταφέρετε να συντάξετε ένα σχετικό νομοσχέδιο; Εμείς πιστεύουμε πως θα τον βρείτε τον σωστό τον τρόπο. Εκεί, όμως, που θα «κολλήσει»μια τέτοια κίνηση οι «αρχές» της «ελεύθερης αγοράς».Τόση ελευθερία! Το δικαίωμα στην ελευθερία του μαυραγορίτη!

 Το ερώτημα δεν μπορεί παρά να το απευθύνουμε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την κυβέρνηση του. Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, ήταν εκείνος που από το βήμα της Βουλής είπε πως αυτοί έχουν «ξεζουμίσει χιλιάδες συμπολίτες μας».

Συμφωνούμε, λοιπόν, απόλυτα με τον κ. Τσίπρα και αποδεχόμαστε και την ευαισθησία του για το θέμα. Δεν του καταλογίζουμε καμία ευθύνη για την πληροφόρηση που είχε σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία είναι άλλωστε σε εξέλιξη. Εμείς άλλο λέμε:

Κλείστε τα όλα! Θέλετε; Μπορείτε; 

Ημεροδρόμος