Του Γεράσιμου Χολέβα

Ο «άγιος» Πειραιώς Σεραφείμ, σε επιστολή του με αφορμή δηλώσεις της δημοσιογράφου Κατερίνας Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ (στη συνέχεια η Κ. Ακριβοπούλου ζήτησε συγγνώμη – εδώ), θέλησε να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους ναζί της Χρυσής Αυγής.

Ας δούμε στην επιχειρηματολογία του Σεραφείμ τι τον ενοχλεί στη Χρυσή Αυγή:

«Ὅταν στό διαδίκτυο ἔχεις καταθέσει 5 κείμενα, δημόσια ἀνακοινωθέντα στίς 22/4/2013, 23/4/2013, 29/4/2013, 20/9/2013, καί 16/12/2013, τά ὁποῖα ὑπάρχουν στό διαδίκτυο μέ τά ὁποῖα καταδικάζεις τόν παγανιστικό χαρακτήρα τοῦ πολιτικοῦ μορφώματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αὐγή» πού ἀποτελεῖ ἰδεολογική συνέχεια τοῦ ἀποκρυφιστικοῦ καί σατανιστικοῦ ἑρμητικοῦ τάγματος «Χρυσή Αὐγή» τοῦ 19ου αἰ. τῶν Γέϊτς, Πεσόα καί Κρόουλι, παρουσιάζοντας πανελληνίως τά ἀποδεικτικά στοιχεῖα γιά τό ἰδεολόγημά της καί τόν σαφῆ ἀντιχριστιανικό της χαρακτῆρα, προειδοποιώντας μάλιστα ὅτι ἀποτελοῦν κίνδυνο γιά τήν Ἐκκλησία καί τό Ἔθνος οἱ θέσεις τοῦ πολιτικοῦ αὐτοῦ μορφώματος, ἀποτελεῖ βαρύτατη συκοφαντία καί ἐξύβριση ἡ δημόσια ἀναφορά στήν ἐκπομπή τῆς ΕΡΤ τῆς 19/11/2018 «Δεύτερη ματιά» τῆς κ. Κατερίνας Ἀκριβοπούλου, ὅτι ὑποβάλλων τίς νομικές μου ἐνστάσεις ὡς ὑπεύθυνος Ἱεράρχης τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διαποιμαίνων τήν Ἱ. Μητρόπολη Πειραιῶς, εἶμαι «ἀκροδεξιός καί χρυσαυγίτης» δηλαδή αὐτό πού πολλές φορές ἔχω καταδικάσει δημόσια ὅτι ἀποτελεῖ πνευματικό κίνδυνο γιά τόν Ἑλληνισμό καί τήν Ὀρθοδοξία» (ολόκληρη η επιστολή εδώ).

Κι ενώ το θέμα φαινόταν να λήγει βγήκε μια ανακοίνωση που τον φωτογραφίζει εμφανώς. Ποιοι έβγαλαν ανακοίνωση; Οι ναζί της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο κείμενο με τίτλο «Μια απάντηση σε έναν πολιτικάντη» οι ναζί επιδίωξαν να εμφανιστούν και ως υπέρμαχοι του χριστιανισμού:

«Κάποιοι πιστεύουν ότι κατηγορώντας την Χρυσή Αυγή αποκτούν κύρος. Το γεγονός ότι οι κατηγορίες τους δεν έχουν καμία βάση και έχουν απαντηθεί όχι απλά με επιχειρήματα, αλλά με πράξεις δεν έχει για αυτούς σημασία. Συνεχίζουν να οδεύουν προς τον κατήφορο εξυπηρετήσεώς πολιτικών συμφερόντων με τα οποία θα έπρεπε να μην έχουν την οποιαδήποτε σχέση λόγω της αποστολής τους».

Σε αυτό το σημείο, για να ξέρουμε και τι λέμε, θα σας παραπέμψουμε να διαβάσετε εδώ για τους «Πατρίς-θρησκεία-ναζιστοσυμμορία!» και τη χριστεμπορία που πουλάνε.

Ας συνεχίσουμε, όμως,με την ανακοίνωση τους για τον «πολιτικάντη»:

«Λησμονούν ότι έλεγαν (ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ) ότι η Χρυσή Αυγή είναι η ελπίδα του Έθνους και ότι είναι ψηφοφόροι ως δημότες Αθηναίων του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής για τον Δήμο Αθηναίων Ν. Μιχαλολιάκου. Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν γινόμαστε σαν κι αυτούς μικροπρεπείς και άθλιοι συκοφάντες. Ας μην επιμένουν, γιατί θα επανέλθουμε και δεν θα τους ξεπλένει ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά. ΥΓ. Αλήθεια το 2012 πριν ακόμη εκλεγούμε Βουλευτές, δεν ήξεραν ποια είναι η Χρυσή Αυγή; Την θυμήθηκαν με την βοήθεια των μεγαλόσχημων χρηματοδοτών τους και των πολιτευτών που προωθούσαν;»

Με αφορμή όλα αυτά  θα συμβάλλουμε κι εμείς σε αυτή την «όμορφη» … συζήτηση. Εάν, λοιπόν, ο «πολιτικάντης» της ανακοίνωσης είναι ο Σεραφείμ χρήσιμο είναι να γνωρίζει κανείς λίγο τις σχέσεις του «αγίου» Πειραιώς με τους χρυσαυγίτες.

Αυτή είναι που βλέπετε είναι μια φωτογραφία (η ίδια και αριστερά στην κεντρική φωτογραφία του δημοσιεύματος). Ποιοι καλοί κύριοι είναι σε αυτή τη φωτογραφία; Ο «άγιος» Σεραφείμ και ο υπαρχηγός των ναζί της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς (τη δημοσίευσε νωρίτερα το pontiki.gr και είναι από επίσημο μπλογκ του Παππά (εδώ) με ημερομηνία 10 Απριλίου 2013 ), από τότε οι ναζί έβρισκαν «φλογερά» τα άρθρα του Σεραφείμ:

Εκτός αυτής της «ανθρώπινης» φωτογραφίας υπάρχουν και οι δηλώσεις του αρχιναζί Μιχαλολιάκου που κάποτε τον εκτιμούσε τον «άγιο» Σεραφείμ. Δείτε το βίντεο (μετά 1.10) που είχε αποκαλυφθεί με τις εκτιμήσεις του Μιχαλολιάκου για ορισμένους μητροπολίτες:

«Έχουμε μητροπολίτες που αξίζουν. Ο Πειραιώς Σεραφείμ, που δεν καταλαβαίνει τίποτε….

Άνθιμος) Μεγάλος πολιτικάντης. Αυτός ο σκατιάρης αν δεν ήτανε, δεν θα ήταν αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, θα ήταν ο Ευστάθιος που είναι καθαρός… Το έπαιξε δίπορτο ο Άνθιμος.

Ο Σπάρτης: Είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης.  Καλός, αλλά επίσης πολιτικάντης, παρά τα πύρινα λόγια του, είναι ο Καλαβρύτων… Αυτοί που είναι διαμάντια στην εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρετε είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας, όποτε είμαστε…

Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους, θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής».

Με τον καιρό οι εκτιμήσεις των χρυσαυγιτών για τον «άγιο» Πειραιώς (και του «αγίου Πειραιώς» για τους χρυσαυγίτες) άλλαξαν.

Σε δήλωση του ο Σεραφείμ  έχει πει:

«Οι άνθρωποι αυτοί μου ήταν συμπαθείς, συμπαθέστατοι μπορώ να πω».

 Δεν ήξερε τι πιστεύουν ο Σεραφείμ, μετά είδε τους

«φασιστικούς χαιρετισμούς αλά Χίτλερ» και τα «παγανιστικά ιδεολογήματα»…

Ο Χρήστος Παππάς τότε απογοητευμένος δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση η επίθεση από έναν μητροπολίτη που «υποτίθεται ότι ήταν φίλος της Χρυσής Αυγής».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Σεραφείμ και Παππά:

Την απογοήτευση του για τον Σεραφείμ έχει δηλώσει κι αυτός με τη σβάστικα στο μπράτσο, ο Κασιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι ο Σεραφείμ το 2010 τους είχε πει πως «η Χρυσή Αυγή είναι η μοναδική ελπίδα για να πάει μπροστά αυτή η χώρα»

Δείτε το βίντεο:

ναμνηστική φωτογραφία …κατάνυξης με έναν «σκατιάρη» και «μεγάλο πολιτικάντη»  

Ας δούμε, λοιπόν, πως έχει εξελιχθεί η σχέση του αρχιναζί Μιχαλολιάκου με έναν άλλον από τους ιεράρχες, που «στόλιζε» με «άγιους» χαρακτηρισμούς, τον Μητροπολίτη Άνθιμο.

   Όπως είδαμε στο πρώτο βίντεο ο Μιχαλολιάκος αποκάλεσε τον  Άνθιμο «μεγάλο πολιτικάντη» και «σκατιάρη». Με αυτόν φωτογραφήθηκε χαμογελαστός ο αρχιναζί σε στιγμές … κατάνυξης το 2017 (διαβάστε κι εδώ):

Ο μετανιωμένος «άγιος» Σεραφείμ για τον φασιστο – Αμβρόσιο με τη «βαθιά σκέψη»

Και πάμε τώρα στον αμετανόητο χρυσαυγίτη, Θανάση Λενή, τον γνωστό Μητροπολίτη Αμβρόσιο και την εκτίμηση που του έχει ο «άγιος» Σεραφείμ Πειραιώς.

Στην φωτογραφία ο Αμβρόσιος ποζάρει χαμογελαστός με δύο ναζί, της Χρυσής Αυγής, τον Λαγό και τον Παναγιώταρο.

Ένα πρόσφατο δείγμα έκφρασης εκτίμησης του Σεραφείμ Πειραιώς προς τον Αμβρόσιο είναι αυτό που τον Μάρτιο του 2018. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χρήστο Μεντζελόπουλο (μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ) ο Θανάσης Λενής (Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος ) τότε εξέφρασε 

«την πίστη της ανθρώπινης οντολογίας, γιατί η ομοφυλοφιλία είναι μια ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας, μια προσβολή του ανθρωπίνου σώματος (…) Ο άγιος Καλαβρύτων είναι ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη και με δυνατό λόγο και αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος από τη δικαίωση του».

Και πρόσθεσε:

«…όσοι θεωρούν ότι άνθρωπος είναι άθυρμα, όσοι θεωρούν ότι ο άνθρωπος είναι μια αχιβάδα, ένα προϊόν μιας ασυνείδητης εξέλιξης, μια τυχαία συνάρμοση κυττάρων, όσοι ορκίζονται στον εαυτό τους και επικαλούνται τιμή και συνείδηση τη στιγμή που αρνούνται την ψυχή τους, όλοι αυτοί θεωρούν ως σκοταδισμό το φως και το φως σκοτάδι γιατί δυστυχώς έχουν ταραχή εν κρανίω. Προσευχόμεθα για αυτούς. Η εκκλησία δεν αντιπαλεύει προς τα άτυχα θύματα του αρχεκάκου δράκοντος, του δαίμονα, αλλά στηλιτεύει την αμαρτία και μόνο. Για όλα αυτά τα θύματα προσεύχεται και πονάει».

Τα «άγια» αυτά λόγια (στο βίντεο εδώ  από το 4.25 μέχρι το 5.55) ήταν για την υπεράσπιση και τη του «αγίου Καλαβρύτων» με τη «βαθιά σκέψη», ο οποίος είχε δικαστεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για το «άγιο» κείμενο του κατά των ομοφυλοφίλων με τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! – Ας μιλήσουμε έξω απ’ τα δόντια, ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ!»Ο «άγιος Καλαβρύτων», μάλιστα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του είπε «το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε»

Αυτές είναι οι …άγιες απόψεις του Χρήστου Μεντζελόπουλου, που θεωρεί  «άνθρωπο με βαθιά σκέψη και με δυνατό λόγο» τον Θανάση Λενή, δηλαδή

Μιλάμε για τον Αμβρόσιο που σε συγκέντρωση που διοργάνωσε στο Αίγιο περιέγραψε ότι κάποιοι τον έχουν αποκαλέσει «Αμβρόσιος ο ναζιστής», «Αμβρόσιος ο χουντικός», «Αμβρόσιος ο εθνικιστής», «Αμβρόσιος ο χρυσαυγίτης», «Αμβρόσιος ο ακροδεξιός» «Αμβρόσιος ο φασίστας». Για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Προς όλους αυτούς, από τη θέση αυτή απαντώ, προτιμώ οποιοδήποτε από όλα τα παραπάνω επίθετα αφού όλα έχουν σχέση με την έννοια της πατρίδος. Δηλαδή, προτιμώ να με αποκαλείτε φασίστα, όχι όμως κατσαπλιά, όχι κατσαπλιά, όχι συμμορίτη, όχι άθεο και αριστερό, ούτε αντάρτη και προδότη. Φασίστα ναι, κατσαπλιά ποτέ» (περισσότερα εδώ)

«το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του»

 Για τον μετανιωμένο Σεραφείμ και τις απόψεις του θα θυμίσουμε και τον τρόπο επιτέθηκε στον Βρετανό επιστήμονα, Στίβεν Χόκινγκ, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο  Ο «άγιος Πειραιώς», λοιπόν, με δήλωση του, τον Σεπτέμβριο του 2010 (σχετικό δημοσίευμα για τις δηλώσεις του εδώ), μεταξύ άλλων υποστήριξε τότε με αφορμή «τον συνεχιζόμενο θόρυβο που έχει προκαλέσει διεθνώς η κυκλοφόρησις του τελευταίου βιβλίου του παραπληγικού Βρετανού αστροφυσικού Stephen Hawking…»:

«…Ο συγκεκριμένος παραπληγικός Βρετανός επιστήμων είναι απολύτως συμπαθής ιδιαιτέρως διότι ευρίσκεται εις μίαν δραματικήν κατάστασιν υγείας απεικονιζομένην εις δημοσιευθέντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, απολύτως καθηλωμένος και επικοινωνών με ηλεκτρονικήν φωνήν, που επιφέρει την κατανόησιν διά την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του που αδίκως βεβαίως ενοχοποιούν ουσία τον Τρισάγιον Θεόν διά την δυσχερεστάτην θέσιν της υγείας του...

Ο Μεντζελόπουλος, μάλιστα, ήταν τόσο …μεγαλόψυχος που αναγνώρισε στον Χόκινγκ

«το ελαφρυντικό της συγχύσεως του νοός του, από την αφόρητο σωματική δυστυχία του».

***

Θα επαναλάβουμε αυτό που έχουμε σημειώσει κι άλλες φορές: Τα κηρύγματα και οι πράξεις Μητροπολιτών δεν είναι γενικές, αόριστες και προσωπικές, αλλά γίνονται με τις ιδιότητες τους, ως εκπρόσωποι της εκκλησίας. Κι αυτό δεν είναι εσωτερικό θέμα της εκκλησίας.

Πέρα από το γεγονός πως η επίσημη ηγεσία της εκκλησίας πρέπει να παίρνει ανοιχτά θέση για όλα αυτά, ο δημόσιος λόγος των εκπροσώπων της μας αφορά όλους, ανθρώπους κάθε θρησκείας, όπως κι εκείνους που δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία. Γιατί; Διότι απευθύνονται δημόσια στην κοινωνία.

Για τα «κηρύγματα», δε, με φασιστικό, ρατσιστικό χαρακτήρα – είτε από μετανιωμένους, είτε από αμετανόητους «άγιους» φίλους των ναζιστοχρυσαυγιτών – δεν υπάρχει καμία άλλη θέση από αυτήν: Απέναντι. 

Ημεροδρόμος