Γράμμα από Βρετανία

Του Νίκου Καπιτσίνη

Ο παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας, το διεθνές πλέγμα του κεφαλαίου και ο διεθνής ανταγωνισμός με σκοπό την εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας, συχνά καταλήγουν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις με θύματα τους άμαχους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ανακαλύψουν καινούριες και πιο αποδοτικές μορφές ενέργειας, ώστε να καλύψουν τα αποθέματα που λιγοστεύουν. Παράλληλα δε, εντείνεται ο πόλεμος της κυβέρνησης ενάντια στη φύση και όσους που εναντιώνονται στην καταστροφή του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα κόντρα στη νέα μέθοδο εξόρυξης που λέγεται fracking.

Βάσει της συγκεκριμένης μεθόδου, εγχύνεται υγρό με τεράστια πίεση μέσα στο έδαφος, σε υπόγεια πετρώματα και γεωτρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο προκαλούνται νέες ρωγμές ή διευρύνονται ήδη υπάρχουσες στο υπέδαφος, από τις οποίες στη συνέχεια γίνεται η εξαγωγή πετρελαίου ή αερίου. Οι επιπτώσεις στο φυσικό κι ανθρωπογενές περιβάλλον είναι τεράστιες. Οι χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται στο συμπιεσμένο αέριο είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία και διαχέονται μέσω του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, εντείνοντας έτσι τη μόλυνση του νερού, αλλά και της ατμόσφαιρας. Την ίδια ώρα, δε, σπαταλούνται πολύτιμες ποσότητες νερού.

Αναμενόμενο ήταν, λοιπόν, η χρήση της μεθόδου αυτής να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις κι αντιστάσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές ξεκίνησαν το 2013 και συνεχίζονται ως σήμερα, από ακτιβιστές και περιβαλλοντικές ομάδες, κυρίως στη νοτιοανατολική Αγγλία (στο Μπράιτον του Σάσεξ). Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν καθημερινά στο σημείο της εξόρυξης, ώστε να εμποδίσουν τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες συλλήψεις κάθε βδομάδα. Πολλοί από τους ακτιβιστές κατέφυγαν σε νομικό αγώνα αλλά στα μέσα Οκτώβρη το δικαστήριο δικαίωσε την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε άμεσα διαδικασίες fast track για το fracking, οι οποίες όμως και πάλι θα αποτελέσουν αντικείμενο δίκης, με τη λογική ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Σα να μην έφτανε αυτό, με την ταχεία επανέναρξη του fracking, σημειώθηκαν πολλές, αν και αδύναμες, σεισμικές δονήσεις σε κοντινές περιοχές, που σε μία εξαιρετικά μη σεισμογενή χώρα, αποτελούν γεγονός και προκαλούν ανησυχία.

ΠΡΙΝ