Της Ματίνας Παπαχρηστούδη

Η κάλυψη της υπόθεσης Κατσίφα από τα ελληνικά ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά και τους παρουσιαστές της «ενήμερο-διασκέδασης», έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής των ΜΜΕ στην ανάδειξη και προβολή του εθνικισμού που οδηγεί στον φασισμό. Τα εθνικο-φασιστικά κέντρα χειραγώγησης αναδεικνύοντας αμέσως τον νεκρό Κατσίφα σε «ήρωα» του έθνους που τον σκότωσαν οι εχθροί Αλβανοί, του έβαλαν μια σημαία στο χέρι, σημαία που όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε, αντιθέτως ο ίδιος κρατούσε καλάσνικοφ στα χέρια και ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί. Με τη χρήση κατασκευασμένων στοιχείων -πάνω στην είδηση της δολοφονίας του- διέδωσαν αμέσως ένα νέο fake γεγονός, καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να παραπλανήσουν-παραπληροφορήσουν μέσω των φιλικών στο μήνυμα τους ΜΜΕ και τη μαζική χρήση των κοινωνικών δικτύων. Οι δηλώσεις των κάθε είδους Φαήληδων θα ήταν μια ακόμη ακροδεξιά ακρότητα, αν δεν έβρισκαν άπλετο χώρο και χρόνο στα κάθε είδους μίντια που θεωρούν πως πουλάνε πετυχημένα το προϊόν του πατριωτισμού. Όμως χρόνος και χώρος στα ΜΜΕ συνεπάγεται «αναγνώριση» του ακροδεξιού λόγου και ανάδειξή του σε παράγοντα του πολιτικού συστήματος.

Η ευθύνη των Μέσων ενημέρωσης, του κάθε ξεχωριστού παρουσιαστή, δημοσιολόγου, δημοσιογράφου είναι τεράστια, ειδικά αυτή την περίοδο της ανόδου της ακροδεξιάς. Η οποία έχει εντάξει στην πολιτική ατζέντα και τακτική της και τους «εχθρούς» δημοσιογράφους, όσους δηλαδή δεν προβάλλουν τη δική της, κατευθυνόμενη πληροφόρηση και προπαγάνδα.

Η αιτία του γενικευμένου ξεπεσμού και της εξαθλίωσης της ενημέρωσης στα ΜΜΕ, το κυρίαρχο μοντέλο της «διασκεδαστικής ενημέρωσης», δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται ως εξήγηση ή ως πρόσχημα για την υπέρμετρη προβολή του απλουστευτικού, λαϊκίστικου λόγου της ακροδεξιάς, πολύ περισσότερο για την υιοθέτηση των ειδήσεων παραπληροφόρησης. Παρακολουθήσαμε για παράδειγμα παρουσιάστρια εκπομπής (Τατιάνα Στεφανίδου) να υπερασπίζεται το ψεύτικο γεγονός της ύπαρξης σημαίας και να κλείνει το τηλέφωνο σε εκπρόσωπο της οικογένειας Κατσίφα επειδή αυτός επέμενε να τη …διορθώνει. Το σύνολο σχεδόν των παρουσιαστών στην τηλεόραση διαγκωνίσθηκε σε κρεσέντο εθνικο-πατριδοκαπηλίας αλλά μόλις βγήκε η είδηση ότι ο Κατσίφας είχε συνδέσεις με την παραστρατιωτική ομάδα ΜΑΒΗ, απλά πέρασαν σε άλλα θέματα.

Η ευθύνη των δημοσιογράφων οφείλει πια να αναγνωριστεί φωναχτά και επίσημα, να ειπωθεί με ονοματεπώνυμα. Από τη μια είναι όσοι άνθρωποι των ΜΜΕ παρέχουν υπηρεσίες στην ακροδεξιά και τον εθνικισμό και από την άλλη είναι οι δημοσιογράφοι που ενημερώνουν και πληροφορούν.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Ο δεξιός Τύπος βρίσκεται σε αναβρασμό. Από τη μια υπάρχουν οι εφημερίδες που πρόσκεινται στη δεξιά και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Ο Ελεύθερος Τύπος, η Δημοκρατία, η Real έχουν αιτηθεί την ένταξη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για να γλυτώσουν τα χρέη σε ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους. Και από την άλλη ετοιμάζονται νέες δεξιές εφημερίδες, όπως η Νέα Απογευματινή.

Η Νέα Απογευματινή, την οποία ετοιμάζει ο Χρήστος Μουλίνος, λέγεται πως θα πρόσκειται στην ομάδα των ακροδεξιών της Νέας Δημοκρατίας (Βορίδης-Γεωργιάδης). Εφημερίδα, τη «Ζούγκλα», θέλει να βγάλει και ο Μάκης Τριαντάφυλλοπουλος, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη «επενδυτής». Τους οποίους «επενδυτές» αναζητούν κι άλλοι εκδότες, όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Η εφημερίδα της Real όσο και το ραδιόφωνο των Χατζηνικολάου- Κουρή βρίσκονται στο κόκκινο. Οι εργαζόμενοι αφού υπέμεναν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι, αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Η απόφαση για απεργία στις 16 Νοεμβρίου ελήφθη σε γενικές συνελεύσεις των δυο Μέσων, με αίτημα την πληρωμή ενός μισθού και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των χρωστούμενων.

ΠΡΙΝ