https://www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2018/10/113.jpg

Το Ναούρου είναι ένα από τα δύο κράτη του Ειρηνικού Ωκεανού όπου η Αυστραλία κρατά εκατοντάδες αιτούντες άσυλο τους οποίους συνέλαβε κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στη χώρα μέσω θαλάσσης.

Το Ναούρου που βρίσκεται  4.000 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας, στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «Νταχάου». Στο νησί, που είναι από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο, στοιβάζονται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας άνθρωποι κάθε ηλικίας. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες και η ζωή έχει χάσει κάθε αξία… 

Η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει κερδίσει τις εκλογές υποσχόμενη να κλείσει τα σύνορα της χώρας και να εφαρμόσει μια σκληρή πολιτική σε βάρος των μεταναστών. Κανονικός φασισμός και ρατσισμός με κεντροδεξιό πρόσωπο. 

Η ψυχική υγεία των προσφύγων που κρατούνται από την Αυστραλία στο νησί Ναούρου έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε κάποια παιδιά βρίσκονται «σε ημι-κωματώδη κατάσταση και δεν μπορούν να φάνε, να πιουν ή να μιλήσουν», κατήγγειλε την Πέμπτη η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Περίπου 900 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 95 παιδιά, ζουν στο Ναούρου, όπως ανακοίνωσε αυτό τον μήνα το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας. Σύμφωνα με αυτό, ειδικοί έχουν περιγράψει τους πρόσφυγες αυτούς ως «μερικούς από ανθρώπους με τα μεγαλύτερα ψυχικά τραύματα που έχουν αντικρίσει»…

«Παιδιά ηλικίας ακόμη και εννέα ετών έχουν δηλώσει στο προσωπικό των MSF ότι προτιμούν να πεθάνουν από το να ζουν σε αυτή την απελπιστική κατάσταση στο Ναούρου», κατήγγειλε η οργάνωση, επισημαίνοντας ότι έχει προσφέρει βοήθεια σε 78 πρόσφυγες που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, έχουν αυτοκτονικές τάσεις ή έχουν αυτοτραυματιστεί. «Παιδιά ηλικίας ακόμη και 7 ή 12 ετών έχουν αποπειραθεί επανειλημμένα να αυτοκτονήσουν, ενώ έχουν περιλουστεί με βενζίνη», κατήγγειλε η οργάνωση.

Η απόλυτη φρίκη. Η απόλυτη κτηνωδία. Το πρόσωπο του σκληρού ρατσισμού από την κυβέρνηση της Αυστραλίας που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες σαν …«σκουπίδια».

Οι MSF ήταν μια από τις λίγες οργανώσεις που είχε ανεξάρτητη πρόσβαση στους πρόσφυγες στους καταυλισμούς όπου ζουν και τους παρείχε και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως και στους κατοίκους του νησιού. Όμως στις 5 Οκτωβρίου οι αρχές του Ναούρου, με εντολές της κυβέρνησης της Αυστραλίας, ακύρωσαν το συμβόλαιο της οργάνωσης.

Ο Πολ ΜακΠαν, εκτελεστικός διευθυντής των MSF, δήλωσε στους δημοσιογράφους από το Σίδνεϊ: «Στη διάρκεια του χρόνου που περάσαμε στο νησί γίναμε μάρτυρες της σημαντικής επιδείνωσης της ψυχικής υγείας των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων».

«Ο διαχωρισμός οικογενειών και η αναγκαστική κράτηση ανδρών, γυναικών και παιδιών σε ένα απομακρυσμένο νησί επ’ αόριστο χωρίς ελπίδα ή προστασία εκτός από περιπτώσεις ιατρικής έκτακτης ανάγκης είναι σκληρό, απάνθρωπο και μειωτικό», κατήγγειλε ο ΜακΠαν.

Παράλληλα οι MSF ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων από το Ναούρου και τον τερματισμό της πολιτικής της Αυστραλίας να κρατά τους πρόσφυγες στο Ναούρου και το νησί Μάνους.

Όμως η Αυστραλιανή κυβέρνηση παραμένει πιστή στις απάνθρωπες πρακτικές της. Ο υπουργός μετανάστευσης της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, απάντησε ότι οι MSF εκλήθησαν στο Ναούρου για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τοπικό πληθυσμό και όχι στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο… Τόσο κυνικά. Τόσο φασιστικά. Ο Αυστραλός αξιωματούχος υπερασπίστηκε το «Ντάχαου» που έχει στήσει  για τους πρόσφυγες στη μέση του Ειρηνικού…

Υ.Γ: To Ναουρού παλιότερα ήταν γνωστό ως “Νησί της Χαράς“! Σήμερα ελέω της Αυστραλιανής κυβέρνησης, τείνει να μετατραπεί σε νησί του θανάτου…

Ημεροδρόμος