Ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω έρευνας για οικονομικές ατασθαλίες που διεξάγεται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (OLAF). Ο Λ. Αντωνακόπουλος υποστηρίζει ότι δεν έχει λερώσει τα χέρια του επί 30 χρόνια, έχοντας περάσει και από άλλες υπηρεσίες, ενώ αφήνει αιχμές για τους λόγους που διατάχθηκε διοικητική έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του (τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων και βασική διοικητική υπάλληλο), τέθηκε σε διαθεσιμότητα, καθώς ερευνάται υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών στο γραφείο της Αθήνας από την OLAF.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτζορι Βαν Ντεν Μπρέκε, δήλωσε ότι μετά από έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου εντοπίστηκαν διάφορες συναλλαγές που έγιναν και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό από το Γραφείο των Αθηνών, ενώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητά τους.

«Κατά τη διάρκεια των τακτικών δημοσιονομικών διαδικασιών και ελέγχων του Κοινοβουλίου, έφτασαν στο φως διάφορες συναλλαγές που έγιναν και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό από το Γραφείο των Αθηνών και προέκυπταν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητά τους. Ύστερα από μια εσωτερική έρευνα, το Κοινοβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν υποχρεωμένο να παραπέμψει την υπόθεση στον OLAF, την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι οι επιτελείς του ελληνικού γραφείου δεν έχουν ενημερωθεί για τις υποθέσεις για τις οποίες. Μέχρι στιγμής, πάντως, το ελληνικό Γραφείο δεν έχει ενημερωθεί επισήμως ούτε για την υπόθεση του OLAF.

Διαχεύδει τους ισχυρισμούς για ατασθαλίες ο Αντωνακόπουλος

Ο Λ. Αντωνακόπουλος δήλωσε στο newpost ότι το προκαλεί εντύπωση αυτή η εξέλιξη, καθώς όλες οι οικονομικές δοσοληψίες περνάνε από τον έλεγχο των Βρυξελλών, ενώ άφησε αιχμές για το σκεπτικό της διοικητικής έρευνας ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν είχε ενημερωθεί το ελληνικό Γραφείο

Καταρχήν, όλες οι οικονομικές δοσοληψίες υπογράφονται από το κέντρο στις Βρυξέλλες. Εκ των πραγμάτων ελέγχονται σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες εκεί, εφόσον στην Αθήνα δεν υπάρχει δικαίωμα υπογραφής.

Κατά δεύτερον, ποιες υπερτιμολογήσεις για μια εκδήλωση σ’ ένα κέτερινγκ κόστους 700 ευρώ;  Εμείς δεν αγοράζουμε βιομηχανικά προϊόντα. Εμείς κάνουμε μικρές εκδηλώσεις του γραφείου, ή παραγγέλνουμε κάποιο μπάνερ. Εγώ δεν έχω λερώσει το όνομά μου επί 30 χρόνια, από όποια υπηρεσία κι αν πέρασα. Είναι περίεργο να γίνεται αυτό τρεις μήνες πριν συνταξιοδοτηθώ.

Προξενεί εντύπωση και ερωτηματικά πως ξεκινά μια διοικητική έρευνα χωρίς να έχουμε ενημερωθεί για ποιες υποθέσεις πρόκειται, για να αντιπαραβάλουμε τα δικά μας στοιχεία και τη δική μας άποψη. Επίσης προκαλεί εντύπωση γιατί ενώ η έρευνα ξεκίνησε τρεις μήνες πριν, δεν είχαμε ενημερωθεί. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αποκεφαλίζεται το γραφείο της Αθήνας σε μια κρίσιμη περίοδο ενόψει ευρωεκλογών. Ένα γραφείο γνωστό για την αποτελεσματικότητά του».