Του Γιάννη Ελαφρού

Εγκληματική η σύμπλευση της κυβέρνησης Τσίπρα με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Ταραγμένα είναι τα νερά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Exxon-Mobil Τρίσταν Άσπρεϊ, σε συνέδριο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων στο Λονδίνο, είπε πως οι δύο πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ θα ξεκινήσουν εντός του τέταρτου τριμήνου του έτους, χωρίς να δώσει ακριβείς ημερομηνίες. Σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας είπε πως ήταν ενήμεροι από την αρχή για την «ιδιαίτερη» γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής, προσθέτοντας ότι η λύση του θέματος αφορά τις κυβερνήσεις. «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε στην Κύπρο», συμπλήρωσε ο Τρ. Άσπρεϊ.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, όπου τονίζεται πως «η χώρα μας θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της κάνοντας χρήση όλων των μέσων», κάνοντας αναφορά για «προσπάθειες που θα πλήττουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’ αλλά και της Τουρκίας». Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν ανέβαλε τις εξαγγελθείσες ερευνητικές γεωτρήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο έκανε και η Exxon, καθώς οι γεωτρήσεις ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τέλη Σεπτεμβρίου.

Η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν αποφασίσει να στηριχθούν στις ΗΠΑ, προωθώντας ενεργητικά τα συμφέροντά τους στην περιοχή, πολιτική επιλογή που οδηγεί σε εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ελληνικές φρεγάτες έπλεαν την προηγούμενη βδομάδα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο: Η «Έλλη» εντάχθηκε στην αρμάδα SNMG2 του ΝΑΤΟ, η οποία παρακολουθεί τα σκάφη της Ρωσίας. Η «Νικηφόρος Φωκάς» βρίσκεται στο Λίβανο, συμμετέχοντας στην αποστολή του ΟΗΕ «UNIFIL», που επιτηρεί το εμπάργκο όπλων. Η «Λήμνος» είχε κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο, συμμετέχοντας μαζί με τέσσερα F-16, ένα C-130, τρία επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64 και Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στην άσκηση «Bright Star 2018», στην οποία ηγούνται οι ΗΠΑ. «Εγκληματική και τυχοδιωκτική», χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «η οποία παρατάσσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο πλευρό των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και τους συμμάχους της. Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που φιλοδοξεί να κερδίσει ένα κομμάτι από τη λεία, να αναβαθμιστεί στον ανταγωνισμό της με την Τουρκία. Η πολιτική αυτή, στην οποία συναινούν ΝΔ-ΚΙΝΑΛ κλπ., καμία σχέση δεν έχει με τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα ή την ‘’εθνική άμυνα’’», τονίζεται.

Η ανάγκη ρήξης με την κυβερνητική πολιτική της απόλυτης σύμπλευσης με ΗΠΑ και ΕΕ υπογραμμίζεται και από το εύφλεκτο κλίμα που επικρατεί στη Συρία (και όχι μόνο). Την Τρίτη ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στην Λατάκια, αξιοποιώντας και την παρουσία στον αέρα ρωσικού αεροπλάνου παρατήρησης IL-20, το οποίο καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα, με αποτέλεσμα 15 νεκρούς. Το Ισραήλ έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας! Με πυραύλους βομβάρδισε στην ίδια περιοχή και η γαλλική φρεγάτα Auvergne.

Είχε προηγηθεί συμφωνία Πούτιν–Ερντογάν για το Ιντλίμπ, με την οποία ανακόπηκε η προέλαση των στρατευμάτων του Άσαντ (με ρωσική κάλυψη), καθώς τέθηκε στόχος ο αφοπλισμός των τζιχαντιστών μαχητών που έχουν καταφύγει στην επαρχία. Η Τουρκία εξασφάλισε συνέχιση της στρατιωτικής της παρουσίας, αλλά η συμφωνία κρίνεται ως εύθραυστη, παρότι έγινε δεκτή θετικά από τις περισσότερες πλευρές. Η Μόσχα προτίμησε να δώσει ρόλο στην Άγκυρα και αυτό έχει τη σημασία του…

ΠΡΙΝ