Κουμπαράς Πινοσέτ

Στην Κουμουνδούρου τρίβανε τα χέρια τους και στο φιλοσυριζαϊκό ραδιόφωνο News 24/7 δεν πίστευαν στα αυτιά τους, μετά την αυτόκλητη κυνική ομολογία του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη, ότι η πατρότητα της πρότασης Μητσοτάκη για ιδιωτική επικουρική ασφάλιση των συνταξιούχων από έναν προσωπικό κουμπαρά, ανήκει στον μισητό και αιμοσταγή δικτάτορα της Χιλής Πινοσέτ.

Τρεις μέρες νωρίτερα, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να υλοποιήσει ένα «τολμηρό φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η πρόταση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και αντικατάστασή του από ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με μείωση των εισφορών στο κράτος. Μετά το «αυτογκόλ» από τα αποδυτήρια, ωστόσο, η πρόταση χρειάζεται αυτό που στην αγορά ονομάζεται rebranding — καθώς είναι δύσκολο πλέον να περπατήσει το «ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Για δες καιρό που διάλεξαν τα στελέχη της ΝΔ για να υμνήσουν τον «κουμπαρά», δηλ. το ασφαλιστικό μοντέλο του δικτάτορα Πινοσέτ: τον μήνα που συμπληρώνονται 45 χρόνια από το αιματηρό πραξικόπημα στη Χιλή! Θα τρίζουν τα κόκαλα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, του Βίκτορ Χάρα και των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων της αμερικανοκίνητης χούντας. Παρόλα αυτά το νεοφιλελεύθερο αυτί των νεοδημοκρατών δεν ιδρώνει. Πράγματι, στη Χιλή εφαρμόστηκαν τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα δόγματα της Σχολής του Σικάγου, αυτό όμως δεν καθιστά τον «κουμπαρά» του Πινοσέτ πετυχημένο, όπως τόσο προκλητικά ισχυρίστηκε ο νεοδημοκράτης βουλευτής. Ωστόσο η πρότασή του περί κουμπαρά είναι ατελής: μένει να συμπληρωθεί με την πρόταση για στήσιμο ανδριάντα του Πινοσέτ έξω από το ελληνικό υπουργείο Εργασίας — ει δυνατόν απεικονίζοντάς τον με αυτόματο ή τσεκούρι α λα Βορίδη στο χέρι.

ΠΡΙΝ