Του Μπάμπη Συριόπουλου

Οι Αμερικανοί είναι…φίλοι μας

 Οι ΗΠΑ θέλουν αυξημένη παρουσία στην Ελλάδα και συνενοχή σε επικίνδυνα σχέδια από την Μαύρη Θάλασσα έως την Αφρική!

Αυτή η ΔΕΘ γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά της παρουσίας των ΗΠΑ (φέτος είναι η τιμώμενη χώρα), όσο πανηγυρικά κι αν παρουσιάζεται αυτό από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Η αμερικανική συμμετοχή στην ίδια την έκθεση περιλαμβάνει, με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας Ουίλμπουρ Ρος, πάνω από 50 αμερικανικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και κολοσσούς όπως Microsoft, Google, Coca Cola, Cisco, Visa, IBM, Exxon Mobil, HP, Lockheed κτλ. Εκτός από την οικονομική συμμετοχή ελλιμενίζεται στη Θεσσαλονίκη η ναυαρχίδα του 6ου στόλου, το σκάφος διοίκησης USS Mount Whitney ενώ οι πράκτορες του FBI αλωνίζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με δικαίωμα «εποπτείας» για ζητήματα ασφαλείας και πρόσβαση σε κάμερες της ΕΛΑΣ.

Με αφορμή τη ΔΕΘ  έγιναν σαφείς οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην περιοχή των Δυτ. Βαλκανίων, της Ανατ. Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, η αντιμετώπιση των ανταγωνιστών τους (Ρωσία και Κίνα) και των περιπλοκών στις σχέσεις τους με την Τουρκία. Αυτοί οι σχεδιασμοί συναντούν τις φιλοδοξίες της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, στη νέα φάση της «περιορισμένης εποπτείας» από την ΕΕ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ στη συνέντευξή του στη Καθημερινή στις 2/9 μίλησε για την Ελλάδα της ανάπτυξης, «στο τέλος του προγράμματος διάσωσης» ως «περιφερειακό πυλώνα» πρόσδεσης των Δυτ. Βαλκανίων στην «ευρωατλαντική προοπτική», εντάσσοντας και την πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ σε αυτό το πλαίσιο. Η Ελλάδα θα βοηθήσει σύμφωνα με τον πρέσβη «στην αντιμετώπιση απειλών στην Ανατ. Μεσόγειο» (απειλές για ποιόν άραγε;). Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες έκανε σαφή τη χρησιμότητα της Ελλάδας για τις ΗΠΑ: «Προφανώς μας ανησυχεί και η δράση κακόβουλων παραγόντων σε αυτή την περιοχή. Τα ζητήματα γύρω από το ρόλο που η Ρωσία εξακολουθεί να διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, το ζήτημα της Κίνας. Πως προσεγγίζουμε την άνοδο της Κίνας ως ενός σημαντικού και αναπόφευκτα οικονομικού και επενδυτικού παράγοντα στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης». Σ’ αυτό το πλαίσιο ο πρέσβης στηρίζει ολόπλευρα «πρωτοβουλίες όπως οι τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο». Αποκαλυπτική ήταν και η συνάντηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Ντάνφορντ με τον έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αποστολάκη.  Σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανού στρατηγού «οι Έλληνες είναι ανοικτοί στην αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ ενώ «ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατ. Μεσόγειο».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπλέκει τη χώρα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τους «κακόβουλους παράγοντες». Ο έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ φέρεται να ανησυχεί «για το τι κάνουν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα», σίγουρα όχι για λόγους εθνικής άμυνας. Αυτή η εμπλοκή έχει αναπόφευκτα και τη στρατιωτική της πλευρά. Ο αμερικανός πρέσβης θεωρεί ότι «μια σταθερή και ασφαλής Ελλάδα βοηθάει και στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα» τονίζοντας «πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για το σύνολο των περιφερειακών επιχειρήσεων» των ΗΠΑ. Σημειώνει τη «σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα, για παράδειγμα με την ανάπτυξη των drones MQ-9 στη Λάρισα, την επέκταση των αεροπορικών ασκήσεων “Ηνίοχος”, τη διέλευση αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη». Τα drones MQ-9 είναι μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτελούν αποστολές αναγνώρισης (κατασκοπείας) ενώ μπορούν να φέρουν και τέσσερεις αντιαρματικούς πυραύλους ή δύο «έξυπνες» βόμβες. Έχουν εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση της Λάρισας μετά από συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και  προορίζονται για «αναγνώριση και επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής από το Σουέζ μέχρι τη Λευκορωσία»! Στη συζήτηση των δύο στρατιωτικών αρχηγών συζητήθηκε και η «επέκταση της πρόσβασης» των ΗΠΑ στις βάσεις τους στην Ελλάδα με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Η ελληνική «ανησυχία για τους Ρώσους» φτάνει μέχρι τη συμμετοχή στη στρατιωτική πολυεθνική άσκηση «Sea Breeze» στη Μαύρη Θάλασσα μαζί με την Ουκρανία. Πολύ πιο επικίνδυνη όμως, είναι η ελληνική εμπλοκή στην ανατ. Μεσόγειο αυτές τις μέρες. Σ‘ αυτή τη συγκυρία, με την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία, διεξάγεται η πολυεθνική άσκηση «Bright Star» στην Αίγυπτο (βλέπε και σελίδα 18) με μεγάλη ελληνική συμμετοχή (πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη F16 και ειδικές δυνάμεις). Στην περιοχή υπάρχει αυτές τις μέρες υπερσυγκέντρωση πολεμικών πλοίων. Εκεί βρίσκεται, κοντά στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, και το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Μάρσαλ Ουστίνοφ.

Οι επιπτώσεις του ρόλου που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ για την Ελλάδα δεν είναι μόνο οι στενά πολιτικοστρατιωτικές. Τα οικονομικά συμφέροντα και οι πολιτικοί σχεδιασμοί συνδυάζονται με τις αμερικανικές βλέψεις για το υπό ιδιωτικοποίηση λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η ατζέντα περιλαμβάνει κι άλλα θέματα. Σύμφωνα με τον Ντάνφορντ οι δύο στρατιωτικοί αρχηγοί «μίλησαν για τη σημασία της ανταλλαγής αναλύσεων και πληροφοριών, ιδίως στον τομέα της αντιτρομοκρατίας». Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ σε ζητήματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων δεν σταματούν εκεί. Ο πολυπράγμων και αεικίνητος Πάιατ δήλωσε τη διαφωνία του με τις άδειες που δίνονται στον κρατούμενο Κουφοντίνα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εξελιχθεί στον πιο πιστό στρατιώτη του ΝΑΤΟ. Η αστική τάξη την οποία εκπροσωπεί επιδιώκει να εξασφαλίσει, από τη μία την παγίωση των μνημονιακών κεκτημένων σε βάρος των εργαζόμενων στο εσωτερικό της χώρας, και από την άλλη την επέκταση των δραστηριοτήτων, των κερδών και της πρόσβασής της στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατ. Μεσογείου. Ο καραμανλισμός του ΣΥΡΙΖΑ («ανήκομεν εις την Δύσην») τρέφεται από τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης. Με το λαό τι γίνεται όμως; Όπως πίσω από την ανάπτυξη κρύβονται οι κομμένοι μισθοί και συντάξεις, έτσι και πίσω από την σταθερότητα, την ασφάλεια και το ρόλο του «πυλώνα» κρύβονται ο εθνικισμός, ο αυταρχισμός, οι πανάκριβοι εξοπλισμοί και ο κίνδυνος πολέμου στον οποίο οι λαοί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου θα είναι καύσιμη ύλη του κεφαλαίου.

ΠΡΙΝ