Η δήλωση Ζάεφ που δεν μεταδόθηκε: O Tσίπρας μου έχει πει πως οι περισσότεροι Έλληνες είναι υπέρ της συμφωνίας

Πως οι περισσότεροι Έλληνες στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών φέρεται να έχει δηλώσει στον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δήλωση που όμως δεν μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δήλωση μεταδίδεται σήμερα από το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων καθώς ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, έσπευσε να εκφράσει τη στήριξη του στον Ζόραν Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος, κατά την επίσκεψή του σήμερα στα Σκόπια, παρότι στις τελευταίες εκλογές της ΠΓΔΜ είχε στηρίξει το δεξιό “αδελφό” κόμμα του VMRO.

Ο αυστριακός καγκελάριος δεν παρέλειψε να τονίσει και το ρόλο της ΠΓΔΜ, στο θέμα της “αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης” στο κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου προς την Ευρώπη. Ζήτημα που αποτελεί κορυφαίο θέμα στην προσωπική του ατζέντα και είχε αναλάβει προσωπικά με πλήθος πρωτοβουλιών.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο πολιτικών ανδρών, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων που κάλυψε την επίσκεψη Κουρτς στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι δεν φοβάται μήπως η συμφωνία αποτύχει, λόγω αντιστάσεων στην Ελλάδα.

«Σε αντίθεση με την Μακεδονία» είπε, «στην Αθήνα δεν χρειάζεται δημοψήφισμα» καθώς η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας θα γίνει από τη Βουλή. Ο Ζόραν Ζάεφ είπε επίσης ότι «ακόμα και αν εθνικιστικοί κύκλοι απορρίπτουν τον συμβιβασμό, η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι υπέρ της» όπως τον έχει διαβεβαιώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ από τα Σκόπια προκαλεί απορίες, καθώς είναι γνωστό ότι από όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει για το θέμα, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη με τη συμφωνία.

Πώς μπορεί να του έχει πει το αντίθετο ο Αλέξης Τσίπρας; Απορία προκαλεί επίσης και ότι η είδηση των δηλώσεων Ζάεφ είναι εξαφανισμένη από τα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς το ΑΠΕ δεν την μετέδωσε (τουλάχιστον αρκετές ώρες μετά, ως τη στιγμή που μετέδωσε με καθυστέρηση το τηλεγράφημα 18.48). Για ποιο λόγο άραγε;

Η είδηση από τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, χωρίς τις δηλώσεις Ζάεφ :

Την πεποίθησή του πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή», εξέφρασε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στον οποίο υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη του για τη επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα από την αυστριακή καγκελαρία στην Βιέννη.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε την ελπίδα πως στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει μία «έντονη συμμετοχή» και μία «θετική έκβαση», η οποία, όπως σημείωσε, θα ενίσχυε την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και θα αποτελούσε «ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της Ευρώπης».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε να δούμε τη Μακεδονία στην ΕΕ».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απεύθυνε, όπως είπε, έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση της διαφοράς στο ονοματολογικό με την Ελλάδα. Ανέφερε σχετικά πως θα είχε επί τούτου συνομιλίες στα Σκόπια με την αντιπολίτευση, κυρίως με το κόμμα VMRO-DPMNE, στο οποίο, θα μετέφερε, όπως παρατήρησε, «το ίδιο μήνυμα», όπως και στην κυβέρνηση, ζητώντας από αυτό «έναν εποικοδομητικό ρόλο στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Αυστρίας, είχε γίνει στόχος έντονης κριτικής για τη συμμετοχή του, ενόψει των πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2016, στον προεκλογικό αγώνα του αρχηγού του VMRO-DPMNE και μετέπειτα πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νυν πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο Αυστριακός καγκελάριος δεν παρέλειψε να επαινέσει τη χώρα για τη «σημαντική συμβολή της στον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης», υπογραμμίζοντας πως «η Μακεδονία ήταν και παραμένει παίχτης-κλειδί στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων».

Πηγή