«Βαριά καμπάνα» 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στη Google για αθέμιτο ανταγωνισμό - Media

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι επέβαλε πρόστιμο ύψους 4.34 δισ. ευρώ στη Google για παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Η Επιτροπή τονίζει ότι από το 2011, η Google έχει επιβάλει παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών, με σκοπό να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική διαδικτυακή αναζήτηση.

Η Google πρέπει πλέον να θέσει οριστικά τέλος σε αυτήν την πρακτική εντός 90 ημερών, ειδάλλως θα της επιβληθούν χρηματικές ποινές ύψους έως και 5 % του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google.

Η Επίτροπος Μαργκρέιτε Βεστάγκερ, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε ότι η υπόθεση αφορά τρία είδη νομικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Google σε κατασκευαστές συσκευών Android και φορείς εκμετάλλευσης δικτύων προκειμένου να διασφαλίζει ότι η κίνηση στις συσκευές Android κατευθύνεται προς τη μηχανή αναζήτησης της Google.

«Με τον τρόπο αυτό, η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android ως όχημα για να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της. Οι πρακτικές αυτές έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστές την ευκαιρία να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται σε αξιοκρατική βάση. Έχουν στερήσει από τους ευρωπαίους καταναλωτές τα οφέλη του αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον σημαντικό τομέα των κινητών επικοινωνιών. Οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ», ανέφερε η Επίτροπος Βεστάγκερ.

Πάντως, η Δανή Επίτροπος σημείωσε ότι της «αρέσουν πολύ» οι ΗΠΑ, ως απάντηση σε σχόλιο που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι η ίδια «απεχθάνεται» τη χώρα λόγω των αντιμονοπωλιακών της ενεργειών σε βάρος αμερικανικών εταιριών.
«Μου αρέσουν πολύ οι ΗΠΑ», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου, ανακοινώνοντας το πρόστιμο-ρεκόρ σε βάρος της Google, ερωτηθείσα για αυτό που φέρεται να δήλωσε ο Τραμπ στη σύνοδο του G7 τον περασμένο μήνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η επικεφαλής σας επί των φορολογικών «απεχθάνεται στις ΗΠΑ», σύμφωνα με συμμετέχοντες στη σύνοδο. Αυτό φάνηκε ως αναφορά στις ενέργειες της Βεστάγκερ απέναντι στην Apple και άλλες αμερικανικές εταίρες αναφορικά με την πρακτική του να διοχετεύουν τα κέρδη τους μέσω ευρωπαϊκών κρατών με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Η Βεστάγκερ δήλωσε ότι ως Δανή έχει την προδιάθεση να διάκειται θετικά απέναντι στις ΗΠΑ. «Αλλά γεγονός είναι ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το πώς νιώθω. Καμία απολύτως. Όπως εφαρμόζουμε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, το κάνουμε σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι σε ένα πολιτικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο.

Με την απόφασή της, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης, των λειτουργικών συστημάτων για έξυπνες κινητές συσκευές για τα οποία είναι δυνατό να παρέχεται άδεια χρήσης και των καταστημάτων εφαρμογών (app stores) για το λειτουργικό σύστημα Android για κινητές συσκευές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις εθνικές αγορές γενικής διαδικτυακής αναζήτησης σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), δηλαδή και στα 31 κράτη μέλη του ΕΟΧ με μερίδια αγοράς άνω του 90 % στα περισσότερα κράτη μέλη του ΕΟΧ.

ποντίκι