Το 2010 το Βερολίνο μαζί με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ απειλούσαν τον Ελληνικό λαό με χρεωκοπία. Επέβαλαν τελικά τα μνημονία με την συγκατάθεση και την συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων και εδώ και οκτώ χρόνια ο ελληνικό λαός φτωχοποιείται για να αποπληρώνει τα δάνεια και τα τοκοχρεωλύσια των δανειστών.

Η επιβολή των μνημονίων που επέφερε την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, ήταν η αναγκαία συνθήκη για να διασωθούν οι Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες. Η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν 60 δις. ευρώ και των γερμανικών 35 δις. ευρώ το 2010. Αν υποχρεώνονταν να αναλάβουν υπερβολικές απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση που η χώρα δήλωνε αδυναμία πληρωμής, τότε θα δεχόντουσαν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα που σε συνδυασμό με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα είχε και στα ομόλογα άλλων κρατών της Ευρώπης που διακρατούσαν, θα έθετε σε κίνδυνο συνολικά τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης.

Η «λύση» των μνημονίων έσωσε τις γαλλογερμανικές τράπεζες, αφού η Ελλάδα σύναψε διακρατικά δάνεια με της κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης και οι τραπεζίτες ξεφορτώθηκαν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούσαν.

Ο ελληνικός λαός που όλα τα προηγούμενα χρόνια τροφοδοτούσε τα κέρδη των τραπεζών πληρώνοντας τόκους, από το 2010 και μετά πληρώνει με το «αίμα» του τα κέρδη πλέον των κεντρικών τραπεζών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το επικερδές «πάρτι» η Γερμανία αναδεικνύεται η μεγάλη κερδισμένη από την δάνεια προς την Ελλάδα, αφού έχει αποκομίσει, από το 2010, συνολικά περί τα 2,9 δισ. ευρώ κέρδη από τους τόκους των ελληνικών κρατικών ομολόγων. 

Αυτό προκύπτει από απάντηση της γερμανικής / ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτημα των Πρασίνων, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση, τα κέρδη προήλθαν κυρίως από τις αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του «Προγράμματος Αγοράς Τίτλων» (SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία εισέρρευσαν στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα / Bundesbank και μεταφέρoνται στον γερμανικό / ομοσπονδιακό προϋπολογισμό από το 2010.

Μέχρι το 2017 εισέρρευσαν συνολικά κέρδη 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές SMP στην Bundesbank, αναφέρεται στην απάντηση.

Δεδομένου ότι μόνο το 2013 και το 2014 τα κέρδη κατεβλήθησαν τα κέρδη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMS) και την Ελλάδα, παραμένει ένα υπόλοιπο κέρδους ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο οποίο προστίθενται 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια της κρατικής τράπεζας Kreditanstalt fr Wiederaufbau / Πιστωτικό Ίδρυμα για την Ανασυγκρότηση (KfW). 

Υπενθυμίζουμε ότι ο KfW, διαφημίστηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ως φορέας που θα αναλάμβανε τη χρηματοδότηση για την «ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας. Προς το παρόν πάντως, η ανάπτυξη περιμένει ενώ ο KfW μετρά ήδη κέρδη εκατομμυρίων από τόκους…

Γίνεται φανερό ότι η «διάσωση» μέσω των μνημονίων δεν αποδείχθηκε μόνο δώρο για πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες που πληρώθηκαν πλήρως και εγκαίρως με δεκάδες δισ. ευρώ που ήταν η αξία των ελληνικών ομολόγων τα οποία έληγαν το 2010, 2011 και στις αρχές του 2012, αλλά και για τις ίδιες τις χώρες, δανειστές, όπως η Γερμανία.

Τραπεζίτες και κυβερνήσεις «αυγατίζουν» τα κέρδη τους από το ξεζούμισμα των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι ανέλαβαν για τις επόμενες δεκαετίες να τους αποπληρώνουν μέσω των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων…

Υ.Γ: Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η περιβόητη διευθέτηση του ελληνικού χρέους που έχει μπει επί τάπητος αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, όσο και αν επιχειρηθεί να εμφανιστεί σαν «ελάφρυνση» είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να θίξει τα κέρδη τραπεζών και κρατών που διακρατούν ομόλογα… 

Ημεροδρόμος