το editorial του Δρόμου της Αριστεράς

Μέσα σε μια βδομάδα, η κυβέρνηση προχώρησε σε ρύθμιση δύο χρεώσεών της. Όχι βέβαια απέναντι στην κοινωνία και τη χώρα, αλλά εναντίον τους, προωθώντας χωρίς αιδώ τις παραγγελίες των ευρωκρατών και των ΝΑΤΟϊκών «φίλων» της Ελλάδας.

Ψήφισε καταρχάς, με διαδικασίες όμοιες με όλων των άλλων μνημονιακών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, τα «προαπαιτούμενα». Προσπαθεί μάλιστα να διασκεδάσει την οργή του κόσμου, ιδιαίτερα για την περικοπή των συντάξεων. Έτσι, δεν ανακοινώνει με σαφήνεια τις ακριβείς περικοπές, ελπίζοντας να κερδίσει χρόνο, αφού πολλά μπορούν να γίνουν μέχρι την πρωτοχρονιά του 2019. Πολλά, εκτός βέβαια από το να μην ισχύσουν οι περικοπές.

Το σκεπτικό το αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα. Δεν αποκλείεται να περικόψει τις συντάξεις μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν οι εκλογές γίνουν εντός του 2018. Ο τελευταίος θα σεβαστεί βέβαια όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και θα δηλώσει ότι αυτά τα ψηφίσαν οι προηγούμενοι κι όχι αυτός. Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές.

Αυτή ήταν η πρώτη χρέωση που πέρασε, τελικά χωρίς τριγμούς γιατί εμφανίστηκε την ίδια βδομάδα, η δεύτερη και αρκούντως ανησυχητική, η συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα.

Αυτή η δεύτερη χρέωση, φέρνει στην επιφάνεια μια ρήξη με το αίσθημα του λαού που αντιλαμβάνεται πως επιτελείται ένα ξεπούλημα. Η συμφωνία δείχνει πως δεν υπάρχει κανένα όριο στην κυβέρνηση. Είναι έτοιμη να καταγραφεί ως μαριονέτα του αμερικανονατοϊκού παράγοντα και να πληρώσει όλα τα γραμμάτια της στήριξης που απλόχερα της δόθηκε από αυτόν.

Αυτή η διπλή χρέωση, δείχνει και τον κυνισμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΑΝΕΛ στο δούλεμα του ελληνικού λαού. Όχι ότι είναι η πρώτη φορά αλλά λέμε τώρα… Τα νέα μνημόνια τα ονομάζουν «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, τη δε συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, «παράθυρο ευκαιρίας» και «ιστορική συμφωνία». Και ενώ τα δίνουν όλα, πανηγυρίζουν ότι «πήραμε τη Μακεδονία μας πίσω».

Είναι βουτηγμένοι στο ψέμα, το αριστερόστροφο ψέμα που αποτελεί βασικό συστατικό της «αριστερής» κυβέρνησης. Ο άλλος «κωλοτούμπας», ο Καμμένος, μάλλον πήρε μαθήματα από τη γραμμή «στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε το Μνημόνιο» που είχε παλιότερα μια αντιπολιτευτική τάση εντός ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός εφαρμόζει τώρα το αντίστοιχο «στηρίζουμε την κυβέρνηση, καταψηφίζουμε τη συμφωνία, όταν και όπως έρθει».

Είναι βαριά η διπλή χρέωση για τον λαό. Είναι βαρύ το διπλό αυτό πακέτο μέσα σε μια βδομάδα. Είναι πολλοί αυτοί που καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας, μαζί με ένα τεράστιο περίσσευμα κοροϊδίας. Πρέπει ο κόσμος να βρει τον τρόπο να μιλήσει. Να υπερασπιστεί την εθνική και λαϊκή κυριαρχία απέναντι σε όσους την επιβουλεύονται, απέναντι σε όσους την αδειάζουν και την ξεπουλούν.