Με μια νέα ανοιχτή παρέμβαση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυξάνει τις πιέσεις προς Ελλάδα και ΠΓΔΜ, για την επίτευξη αμοιβαίας αποδεκτής λύσης αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό, συνδέεται άρρηκτα με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ουσιαστικά καλεί Τσίπρα και Ζάεφ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι των ΗΠΑ, με άμεση διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ώστε η γειτονική χώρα να ενταχθεί και τυπικά στο πλέγμα των ευρωατλαντικών (ΝΑΤΟ και ΕΕ) δομών.

Η σαφής αμερικανική εντολή για «επίλυση» του προβλήματος «εδώ και τώρα»,  αποτυπώθηκε από επίσημα χείλη την ώρα μάλιστα που η διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επαναδιατύπωσε την πάγια θέση των ΗΠΑ για το θέμα του ονοματολογικού και δήλωσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εν εξελίξει συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ενθαρρύνουμε τους ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Το «συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», λοιπόν πάνω από όλα. Τα περί «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», μοιάζουν μάλλον με ανέκδοτο αφού οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των δύο χωρών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μέσω της δημιουργίας νέων βάσεων – ορμητηρίων της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής.

Σε αυτή την κατεύθυνση και σε πρόσφατη ομιλία του, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, ανέφερε: «Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε την βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή τη στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε μια επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε τη πΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Ημεροδρόμος