του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

Είναι από τους βασικότερους εκφραστές των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας της ΕΕ, ως πρόεδρος της Κομισιόν. Οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επιβολής μέτρων φτωχοποίησης των λαών. Όποτε κρίθηκε αναγκαίο από τα κονκλάβια της ευρωζώνης, έγινε «νονός» εκβιάζοντας χώρες και λαούς.  Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνει καλά τη …δουλειά που του έχει ανατεθεί και όποτε χρειαστεί φορά και τη «μάσκα» του …φιλεύσπλαχνου αξιωματούχου που αναγνωρίζει τις «θυσίες» των πολιτών και απαιτεί το «σεβασμό» τους!

Ο διπλός ρόλος του Γιούνκερ με το «καρότο και το μαστίγιο» αποτελεί εδώ και δεκαετίες το βασικό «όχημα» της ΕΕ και στην πορεία της Ευρωζώνης για να εγκλωβίζουν τους λαούς μέσα στην «μέγγενη» τους.  Σε αυτό το μοτίβο ο Γιούνκερ, μίλησε πρόσφατα στο Brussels Economic Forum,  με βασικό θέμα της ομιλίας του, την «εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τις προοπτικές της». 

Στην τοποθέτηση του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ειδικά σε δύο χώρες. Την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Ελλάδα έχει καταφέρει να πιάσει και να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, ελπίζουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Έχουν γίνει αξιοσημείωτα επιτεύγματα χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο Ιταλικός λαός αξίζει τον σεβασμό μας».

Οι αναφορές του, έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων συνεντεύξεων του στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe. Εκεί όταν ρωτήθηκε για το μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Δεν είμαι καθόλου οπαδός της άποψης ότι πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στη Ρώμη. Αυτό έγινε απέναντι στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από τις γερμανόφωνες χώρες (…) Η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε. Δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο τώρα με την Ιταλία (…) Ζητώ να ενεργήσουμε με έναν ήρεμο τρόπο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παρέμβω σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της Ιταλίας».

Πραγματικά …συγκινητικό το ενδιαφέρον του κ. Γιούνκερ για του δύο λαούς. Ακόμα ποιο συγκινητική όμως η πρόθεση του να μην «παρέμβει» στα εσωτερικά τους.  Φυσικά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Στην Ιταλία με τις πλάτες της Κομισιόν και το «πιστόλι» των αγορών και της ΕΚΤ, επιχειρήθηκε ένα πολιτικό πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή της λαϊκής βούλησης και της συγκρότησης μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών με επικεφαλής ένα πρώην τραπεζίτη και στέλεχος του ΔΝΤ. Δεν ολοκληρώθηκε γιατί η νέα Ιταλική κυβέρνηση, δήλωσε πίστη στους δημοσιονομικούς κανόνες, διόρθωσε τη σύνθεση της και δεσμεύτηκε για την τήρηση των προγραμμάτων.

Ο κ. Γιούνκερ αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να επέμβει ωμά, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας για να …διορθώσει τη λαϊκή βούληση που τόσο πολύ σέβεται.

Δεν χρειάστηκε να εκβιάσει ο ίδιος τον Ιταλικό λαό όπως εκβίαζε τον ελληνικό παραμονές του δημοψηφίσματος που τον καλούσε «να μην αυτοκτονήσει επειδή φοβάται το θάνατο» και «να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα όποιο και αν είναι το ερώτημα».

Ο κ. Γιούνκερ που σήμερα …εγκωμιάζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και δηλώνει ότι σέβεται τη βούληση των Ιταλών, ήταν ο ίδιος που στις 4 Ιουλίου του 2011, όταν είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την σύναψη δεύτερης δανειακής σύμβασης και δεύτερου μνημονίου είχε δηλώσει: «Η εθνική κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραματικά με την αποδοχή της κοινοτικής βοήθειας. Η νέα κοινοτική βοήθεια δεν θα έρθει χωρίς σκληρά ανταλλάγματα»! 

Ο άλλοτε πρόεδρος του Eurogroup και πλέον της Κομισιόν, είναι το στέλεχος που συμμετείχε σε όλες τις κρυφές και φανερές διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις που έφεραν στη χώρα τρία μνημόνια, αφαίρεσαν από τη Ελλάδα το 30% του ΑΕΠ της, οδήγησαν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας να «ζει» κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας!

Ο …φιλεύσπλαχνος κ. Γιούνκερ έχει τον τρόπο του. Ως ανώτατος υπάλληλος των Βρυξελλών πρώτα προωθεί πολιτικές που ισοπεδώνουν λαούς εκβιάζοντας για την εφαρμογή τους και στη συνέχεια πουλά «φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες».

Ημεροδρόμος