Το πρόσφατο Red Business Forum της Αθήνας ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ευκαιρία (για όλους έχουν τον χρόνο και την όρεξη) να πληροφορηθεί κανείς τα όσα ΘΑ γίνουν επιχειρηματικά στο κοντινό μέλλον στην χώρα μας.
Πέραν των ήδη γνωστών (δηλ. του πάρτυ ξεπουλήματος που συνεχίζεται με νέο στοκ από την κυβέρνηση), αυτό που μάθαμε (ευτυχώς) ήταν και ο σχεδιασμός της Ν.Δ. για την αγορά ακινήτων στην χώρα μας.

Εκεί η αρχή δεν είχε κάποια πρωτοτυπία (δηλ. ξανακούσαμε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί μόλις γίνει η ΝΔ κυβέρνηση – αν δεν προλάβει να τον “καταργήσει” μαζί με τα μνημόνια ο Τσίπρας) ενώ η συνέχεια ήταν αναμενόμενη (δηλ. ακούσαμε ότι η ΝΔ θα “στηρίξει” το πρόγραμμα της “χρυσής βίζας” προφανώς με ένα τρόπο παρόμοιο μ’ αυτό της παροχής εξοργιστικών κινήτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση και για το οποίο έχουμε γράψει εδώ). Το “κλου” όμως της ομιλίας της κυρίας Μπακογιάννη, που μίλησε εκ μέρους της ΝΔ στο forum, ήταν η επαναφορά της παλιάς πρότασης Παπακωνσταντίνου για παροχή φορολογικών κινήτρων σε όσους Ευρωπαίους συνταξιούχους αγοράσουν σπίτια στην χώρα μας. Τότε η πρόταση “θάφτηκε” (μαζί με τον εμπνευστή της) και έμεινε στα χαρτιά, όμως τώρα επανέρχεται: «Εξετάζουμε την παροχή φορολογικών κινήτρων σε συνταξιούχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα. Το πέτυχαν η Πορτογαλία και η Κύπρος. Μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς.» Δήλωσε με απλά λόγια η αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ (ολόκληρη η σχετική δηλώση βρίσκεται εδώ).

Και εδώ είναι το οξύμωρο: οι Έλληνες ξεπουλάνε όσο-όσο την περιουσία τους (γιατί η φορολόγηση είναι αβάσταχτη), αποποιούνται τις κληρονομιές και ακίνητά των συγγενών τους μαζικά (έχουμε γράψει σχετικά εδώ) – οι δε Έλληνες συνταξιούχοι είναι στο στόχαστρο και έχουν υποστεί καμιά δεκαριά μειώσεις στις συντάξεις τους από την αρχή των μνημονίων. Γι’ αυτούς δεν υπάρχουν φορολογικά κίνητρα, ούτε ν’ αγοράσουν, ούτε να κρατήσουν ή ν’ αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Για να έρθουν όμως Ευρωπαίοι συνταξιούχοι στην χώρα μας, το ελληνικό κράτος θα βρει χρήματα ώστε να υπάρξουν φοροαπαλλαγές. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι πραγματικότητα…

Θα μας πείτε: “μα όταν έρθουν θα φέρουν και τις συντάξεις τους μαζί”. Ναι είναι αλήθεια. Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό απ’ αυτούς εργάζονται παράνομα, νοικιάζουν παράνομα τα σπίτια τους στις σχετικές πλατφόρμες και γενικά λειτουργούν μ’ ένα τρόπο που ενισχύει την παραοικονομία και δε βοηθάει τα φορολογικά έσοδα του κράτους. Για να μη γράψουμε για την γκετοποίηση, την επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας (το οποίο υποφέρει από ελλείψεις) και τον κίνδυνο να καταντήσει η Ελλάδα ένας απέραντος οίκος ευγηρίας, όπου οι Έλληνες (όσοι απομείνουν) θα καταλήξουν να γίνουν νοσοκόμοι των Ευρωπαίων ηλικιωμένων…

Αν αυτό είναι το όνειρο της ΝΔ, τότε αλίμονό μας…

Νέα Μέτρα