Του Γεράσιμου Χολέβα

Από τη Δευτέρα που έγινε το μακελειό στη Γάζα μέχρι και σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει μάθει τίποτα, εάν κρίνει κανείς από τα επίσημα δελτία Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Έκριναν ότι 60 νεκροί, ανάμεσα τους 8 παιδιά, και 2750 τραυματίες στην Παλαιστίνη δεν είναι ένα γεγονός για το οποίο χρειάζεται να τοποθετηθούν.

Μιλάμε για τη Νέα Δημοκρατία που ως γνήσιο «αμερικανάκι» είχε πάρει θέση – με δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργου Κουμουτσάκου – για την επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας στη Συρία, επικροτώντας : «Η σημερινή περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ».

Αυτή τη φορά δεν είδε τίποτα, ούτε καν τη «χρήση δυσανάλογης βίας» από το Ισραήλ όπως το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο δεν μας απάντησε τελικά πόσοι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι «ανάλογη βία» και πόσοι «δυσανάλογη βία»… 

Εάν χαρακτηρίσουμε τη στάση της ΝΔ ως ένοχη σιωπή μάλλον θα αδικήσουμε τη σιωπή. Είναι φανερό πως η ΝΔ επέλεξε να μην αναφερθεί στο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ. Ίσως να έπαιξαν κι ένα ρόλο οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τόσες συναντήσεις έχει κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την τελευταία περίοδο.

Αριστερά στη φωτογραφία, ο Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια από τις συναντήσεις τους. Δεξιά στη φωτογραφία είναι μια εικόνα από το μακελειό  στη Γάζα για το οποίο δεν έμαθε τίποτα η ΝΔ. 

Ίσως να είναι και κάτι άλλο. Ίσως λόγοι αστικής ευγένειας οδήγησαν τη ΝΔ να μην ενοχλήσει τους Αμερικανούς (και τους Ισραηλινούς). Πρεσβεία εγκαινίαζαν (στην Ιερουσαλήμ) οι άνθρωποι, μην τους χαλάσει και τη γιορτή… Πάντως, οι καλοί φίλοι της ΝΔ, οι ΗΠΑ, την ευθύνη για τους 60 νεκρούς Παλαιστίνιους την έριξαν στη ΧαμάςΤο ίδιο έκανε και ένας από αυτούς που θα ήθελε ιδιαιτέρως να είναι ένας από τους λοχαγούς  του Τραμπ, παγκοσμίως, ο κύριος Φαήλος Κρανιδιώτης, πρόεδρος του κόμματος «Νέα Δεξιά» και πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως, για να μην αδικούμε τη Νέα Δημοκρατία υπήρξε ένας που «είπε» κάτι  σχετικό  με το μακελειό στη Γάζα. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, κύριο Αδ. Γεωργιάδη. Για την ακρίβεια δεν είπε, αλλά επέλεξε να κάνει retweet την ανάρτηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ για τα εγκαίνια:

Επιπλέον,  πρότεινε (με άλλο retweet) στους «ακολούθους» του να διαβάσουν ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Έχει δικαίωμα το κράτος του Ισραήλ να αμυνθεί;». 

Ακολουθεί ένα απόσπασμα του συγκεκριμένου άρθρου (ολόκληρο εδώ), το οποίο είναι «τυφλή» αναπαραγωγή της αμερικανικής προπαγάνδας για το έγκλημα στην Παλαιστίνη:

«Πριν βιαστούμε να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα -υπό το κράτος της συναισθηματικής φόρτισης που προκαλείται από την ύπαρξη εξήντα νεκρών– ας αναρωτηθούμε γιατί οι Παλαιστίνιοι της Χαμάς ήθελαν να γκρεμίσουν τον συνοριακό φράκτη και γιατί έβαλαν στην πρώτη γραμμή του πυρός οκτάχρονα παιδάκια

Μην θεωρήσει κανείς πως ο αντιπρόεδρος Γεωργιάδης είναι… εκτός γραμμής. Όπως αναφέραμε και πριν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλεί συχνά με τον Αμερικανό πρέσβη και, παράλληλα, έχει την άποψη πως

«σήμερα, το Ισραήλ είναι μια ισχυρή, οικονομικά ανεπτυγμένη και σταθερή Δημοκρατία σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, γεμάτη εντάσεις, προκλήσεις και αβεβαιότητα» (από τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, στις 19/04/2018, για την εβδομηκοστή επέτειο ανεξαρτησίας του Ισραήλ). 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλα τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η ΝΔ από τη μέρα του μακελειού στη Γάζα, για το οποίο δεν βρέθηκε χρόνος και χώρος να δηλώσει κάτι.  Σημειώνεται ότι είναι οι τίτλοι των δελτίων Τύπου της ΝΔ, από την ιστοσελίδα της μέχρι τώρα (16 Μαΐου, Τετάρτη βράδυ). Το έγκλημα στην Παλαιστίνη, όπως όλοι μάθαμε – εκτός από τη ΝΔ – έγινε την Δευτέρα, 14 Μαΐου.

Ημεροδρόμος