Οι γίγαντες της εξυγίανσης

«Ας γίνει και Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί», είπε μεταξύ άλλων με πολύ κατηγορηματικό τρόπο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στην Εφ.Συν. όταν ανακοίνωσε τη διακοπή του πρωταθλήματος μετά την ένοπλη εισβολή του Σαββίδη στο γήπεδο. «Πέρασαν 15 μέρες και αδυνατώ να κατανοήσω πώς –και γιατί- θα παίξουμε ξανά μπάλα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο» γράφει ο Γιώργος β. Μανετάκης στην ίδια εφημερίδα υπό τον εύγλωττο τίτλο «Κόκαλα παντού».

Αγαπητέ Γιώργο, εδώ ένας γίγας της πολιτικής, ο Σταύρος Κοντονής, δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των απειλητικών εξαγγελιών του, περιμένεις να το κάνει ο αναπληρωτής του;

Γιώργος Μαρίνος

Ο Άγιος Ιβάν

Τα πραγματικά αγνά αισθήματα και ο ψυχικός πλούτος του σ. Ιβάν Σαββίδη τεκμηριώνονται από την ευγενική του προσφορά, που περιγράφεται παρακάτω: O Ιβάν Σαββίδης, έχει κάνει δωρεά στο Πρόχωμα Κιλκίς μία εκκλησία, πιστό αντίγραφο του ναού του Αγίου Πνεύματος στη Σάντα της Γεωργίας. Η διαφορά ανάμεσα στους δύο ναούς εντοπίζεται στους τρούλους καθώς στην Σάντα είναι από λαμαρίνα, ενώ στο Πρόχωμα χρυσοί. Ο Ιβάν Σαββίδης με τη δωρεά θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του Ιγνάτιου και της μητέρας του Κλεονίκης και στην αυλή της εκκλησίας υπάρχει και η προτομή του Ιγνάτιου Σαββίδη. Στον ίδιο ναό τελέστηκε και ο γάμος του γιου του.
Εκεί υπάρχει και μια αγιογραφία στην άκρη της οποίας εμφανίζεται σύσσωμη η οικογένεια Σαββίδη να κρατάει στα χέρια της την εκκλησία του Αγ. Πνεύματος της Σάντας και να την προσφέρει στον θεό. Στη ρωσική γλώσσα ακριβώς από κάτω αναφέρει: «Δέσποτα δέξου αυτόν τον ναό ως προσφορά από τους δούλους σου, Ιωάννη, Κυριακή, Γεώργιο και Νικόλαο και άκου την προσευχή των προσευχόμενων στον ναό αυτό»
Το παραθέτω αυτούσιο όπως μου το μετέφερε ο εν Χριστώ αδελφός Μιλτιάδης εκ Κέρκυρας.
Giorgos Roussis

Απορία ψάλτου βηξ

Όλο απορίες είναι αυτοί της Εφ. Συν.. «Είναι δυνατόν;» αναρωτιέται ο Τάσος Κωστόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο προκάτοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης να παρουσιάζουν στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών το βιβλίο του εθνικιστή, φιλοαμερικάνου και αντικομμουνιστή Νίκου Μέρτζου, που έχει διατελέσει στέλεχος της ΕΚΟΦ και αντιπρόεδρος διορισμένος από τον ίδιο τον δικτάτορα Παπαδόπουλο της χουντικής «Συμβουλευτικής»;

Τι να σας πούμε, καλοί μας άνθρωποι. Αν δεν θέλετε να «δείτε» τι σημεία και τέρατα κάνει αυτή η κυβέρνηση, σε ουσιαστική συμπαιγνία με την αντιπολίτευσή της, ρίξτε το στο βήχα, όπως κάνουν οι ψάλτες όταν έχουν απορία. Και κανένα σιροπάκι δεν βλάπτει.

Ισμήνη Ράμφου

Ο σοφός Τζανέτος

Ουφ, μας έφυγε ένα βάρος και μια αμφιβολία. Ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου και μας απάλλαξε από τις διαδόσεις ότι στήνονται παιχνίδια με δωροδοκίες, εκβιασμούς, απάτες και συμμορίες από παράγοντες, παίκτες, διαιτητές και δικαστές.
Θα έπαιξε σίγουρα ρόλο και η απαλλαγή του κ. Μαρινάκη από τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για παρεμφερή αδικήματα στην απόφαση της κυβέρνησης να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Μάλλον είχε δίκιο ο αλογομούρης ο Τζανέτος που μας έλεγε στο καφενείο ότι όλα αυτά είναι στη φαντασία μας, ας χαλαρώσουμε στον καναπέ μας, ας παίξουμε κανένα στοίχημα κι ας απολαύσουμε τα καθαρά ματς που γίνονται στο πρωτάθλημά μας. Α, ρε Τζανέτο σοφέ!

Μπ. Ροϊλός

Κάτω τα χέρια από τους πλούσιους

«Όταν δίνεις μια βάση δεδομένων με καταθέσεις άνω των 6 δισ., πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι όλοι παράνομοι σ’ αυτή τη λίστα. Υπ’ αυτή την έννοια δεν περίμενα να εισπραχθούν 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα εισπραχθέντα 16 εκατ. είναι πολύ λίγα.» δήλωσε ο πρώην Γερμανός υπουργός Μπόργιανς για τη λίστα που έδωσε ο ίδιος στην ελληνική κυβέρνηση. Μα, αγαπητέ Βάλτερ, αφού μια χαρά βγάζουμε πλεόνασμα γδέρνοντας τους άχρηστους μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους επαγγελματίες. Τους πλούσιους που φέρνουν την ανάπτυξη θα ενοχλήσουμε; Κρίμα που είσαι και νεοφιλελεύθερος!

Μάνια Στασινού

Δρόμος της Αριστεράς