«Ο Τούρκος πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ίδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις» ανάφερε, χθες, σε ανακοίνωση του το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν.

Στη σχετική ανακοίνωση συμπληρώνεται: «Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της. Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.  Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, μιλώντας από την Αντιόχεια της επαρχίας Χατάι, συνέδεσε το θέμα με τους όκτω Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα. «Ξέρετε, κάποιοι προσπάθησαν να με σκοτώσουν και διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Τότε, ο Τσίπρας μου είχε πει πως σε 10 – 15 ημέρες θα κανόνιζε την υπόθεση. Πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια και ακόμη να το κανονίσει», σημείωσε.

«Πριν από λίγο πιάσαμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραβίασαν τα σύνορα και ξεσηκώθηκε η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε εμάς. Λυπάμαι πολύ, είμαστε κι εμείς κράτος δικαίου. Αυτή η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ότι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Μας επιτίθεστε από όλες τις πλευρές. Για αυτούς τους τρομοκράτες του FETO, του Γκιουλέν (τους οκτώ Τούρκους), δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε πρόσφατη συνέντευξη του στο vice.com o Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιτ, υποστήριξε: «Νομίζω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αναταράξεις τους επόμενους δυο μήνες, ενόψει της επανεκλογής του Προέδρου Ερντογάν γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη». Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές στην Τουρκία ισχυρίστηκε: «Αυτή η δουλειά μου έμαθε πριν από καιρό να μην κάνω προβλέψεις. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το θέμα και ότι πιστεύουμε ότι αυτοί οι δυο στρατιωτικοί πρέπει να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Επίσης, πιστεύουμε ότι είναι συμφέρον, τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα να υπάρξει μια σταθερή, συνεργατική, ομαλή σχέση μεταξύ των δυο χωρών».

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς είχε συνδέσει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Κώστας Κατσίκης, ο οποίος στη συνέχεια ανασκεύασε.

«Έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια» το γεγονός ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί εξακολουθούν να κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είπε ότι φαίνεται πως η Τουρκία θέλει να τους χρησιμοποιήσει για πολιτικούς λόγους.  «Ο κ. Ερντογάν δεν τόλμησε να κάνει έναν άμεσο συμψηφισμό, επιχείρησε έναν έμμεσο συμψηφισμό ανάμεσα στις υποθέσεις των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν νομίζω ότι αυτού του τύπου η τοποθέτηση βγάζει νόημα, διότι πρόκειται για δύο ανόμοιες υποθέσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Realfm και αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ημεροδρόμος