Του Δημήτρη Τζίμα

Συλλήψεις συνδικαλιστών εξαιτίας ενός ψηφίσματος

Η περίπτωση της Vresnet είναι η πλέον χαρακτηριστική για το πώς οι κυβερνητικές πολιτικές, οι κρατικές πρακτικές και η νομοθεσία δίνουν το ελεύθερο σε έναν εργοδότη να απολύει μία έγκυο και να μηνύει οποιονδήποτε δείχνει την αλληλεγγύη του!

Για την ιστορία, η Α.Μ. εργαζόταν στην εταιρία Vresnet (εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου στην Καλλιθέα). Κατά τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, της χορηγήθηκε από τον γιατρό ολιγοήμερη αναρρωτική άδεια. Όταν επέστρεψε στη δουλειά, η εργοδοσία δεν αναγνώρισε τα δικαιολογητικά, ενώ με προσωπικές απειλές και φωνές απέναντί της, της απαγόρευσε την είσοδο και την εργασία στην εταιρεία. Την απέλυσε ενώ η εγκυμοσύνη της ήταν δηλωμένη εδώ και μήνες και η άδεια είχε ιατρική γνωμάτευση!

Η εργαζόμενη δεν τα παράτησε αλλά έπραξε το αυτονόητο: ειδοποίησε το σωματείο της και δεν έσκυψε το κεφάλι! Η στάση της εξαγρίωσε την εργοδοσία που βλέποντας τη συμπαράσταση των συναδέλφων της, συνέχισε τις απειλές και απέλυσε ακόμα τρεις εργαζόμενους απλά και μόνο γιατί την υπερασπίστηκαν! Η κινητοποίηση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) με πρωτοβουλία του Radical I.T. και συμμετοχή από άλλες εργατικές και κοινωνικές συλλογικότητες της περιοχής στην επιχείρηση αντιμετωπίστηκε με «εξυπνάδες» από τον εργοδότη με αποτέλεσμα να καταγγελθούν τα περιστατικά στην επιθεώρηση εργασίας και να οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη.

Και κάπου εκεί ξεκινά το γαϊτανάκι των μηνύσεων και του εκφοβισμού από την πλευρά της εργοδοσίας! Αρχικά μηνύει για διατάραξη οικιακής ειρήνης μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΗΠ και εργαζόμενη που κατέθεσε υπέρ της εγκύου στην επιθεώρηση εργασίας, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η απολυμένη εργαζόμενη για ηθική αυτουργία και συκοφαντική δυσφήμιση. Η εκδικητική μανία της εργοδοσίας δε σταματά εδώ! Απέναντι στο κύμα αλληλεγγύης που εξαπλώνεται με ψηφίσματα σωματείων σε όλη τη χώρα, απαντά με νέες μηνύσεις ενάντια στην Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επειδή τόλμησε να δηλώσει την αλληλεγγύη της. Ως αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΔΣ συλλαμβάνονται και κρατούνται για αρκετές ώρες.

Ήδη, περισσότερα από 60 σωματεία έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στην απολυμένη έγκυο, απαιτώντας την πλήρη και άμεση δικαίωσή της καθώς και την απόσυρση όλων των μηνύσεων. Την Παρασκευή 23/3 έδωσαν την πρώτη απάντηση με τη μαζική αλληλεγγύη τους στην πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης. Ο αγώνας όμως δε σταματά. Είναι ανάγκη, σήμερα, τα σωματεία και οι εργατικές συλλογικότητες να δηλώσουν τη στήριξή τους σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και παλεύει ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία.

ΠΡΙΝ