Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί Αμερικής – Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ερντογάν, προχωρά σε εμπρηστικές δηλώσεις και προβλέπει μέχρι Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο, έρχεται ο Αμερικάνος πρέσβης, να κάνει λόγο για «κοινά συμφέροντα» ΗΠΑ – Ελλάδας έναντι της Τουρκίας!

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, με δηλώσεις του, την Παρασκευή από τα Ιωάννινα αναφερόμενος στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού αρχικά σημείωσε ότι η χώρα του εκτιμά τις συνεχιζόμενες ενέργειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του να συνεχίζει τον διάλογο με την Άγκυρα και να βοηθάει την Τουρκία, να παραμένει επικεντρωμένη στη Δύση, στη συνέχεια σημείωσε ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, έχουν το ίδιο συμφέρον έναντι της Τουρκίας» και προσέθεσε πως «θέλουμε να δούμε την Τουρκία να παραμένει προσδεδεμένη στη Δύση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Τζέφρι Πάιατ, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει αναλάβει ενεργότατο ρόλο στην προώθηση των αμερικανικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να ασκήσει ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Ο πρέσβης που πριν δύο 2,5 μήνες είχε προβλέψει ακόμα και ατύχημα στο Αιγαίο, (που τελικά έγινε) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τώρα έρχεται να ταυτίσει τα ελληνοαμερικανικά συμφέροντα έναντι της Άγκυρας. Τυχαίο; Καθόλου.

Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στους επικινδύνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ουάσιγκτον, την οποία ενστερνίζεται και η αστική τάξη της Ελλάδας, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να «πρωταγωνιστεί». Οι αναφορές του Πάιατ περί «κοινών» ελληνικοαμερικανικών συμφερόντων, γίνονται ωστόσο  σε μια περίοδο που:

— Η Άγκυρα αναζητά συμμαχίες σε Ρωσία και Ιράν, επιδιώκοντας να εμποδίσει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τη δημιουργία Κουρδικού κράτους – προτεκτοράτου στην περιοχή. Οι εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόσκαιρες συμμαχίες Τουρκίας – Ρωσίας και να σηματοδοτήσουν τη μετακίνηση της Τουρκίας έξω από τη δυτική σφαίρα επιρροής. Κάτι που δεν πρόκειται φυσικά να γίνει εύκολα αποδεκτό από την Ουάσιγκτον. «Θέλουμε να δούμε την Τουρκία να παραμένει προσδεδεμένη στη Δύση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Πάιατ. Το παιχνίδι των αμερικανοτουρκικών τριβών, μπορεί να έχει  μεγάλη χρονική διάρκεια και κυρίως απρόβλεπτες εξελίξεις για ολόκληρη την περιοχή.
— Ο Αμερικανικός συμφερόντων ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil ετοιμάζεται να ξεκινήσει  έρευνες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεία πολεμικού στόλου των ΗΠΑ και την ίδια ώρα όμως που η Τουρκία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων πέριξ της Κύπρου.
— Κλιμακώνεται η ένταση Ελλάδας – Τουρκία και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διευρυνθεί η στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση Τραμπ – Τσίπρα τον περασμένο Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον.
— Οξύνονται οι ανταγωνισμοί Ρωσίας έναντι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ τόσο για τα ενεργειακά όσο και το μοίρασμα σφαιρών επιρροής.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούn ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέους μεγάλους κινδύνους και «περιπέτειες» τη χώρα. Ειδικά όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνδέει τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της Ελλάδας με την προστασία που θα τις παρέχουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού κατά τον πρέσβη διαπνέονται από «κοινά συμφέροντα». Αλλά όπως λέει και η γνωστή ρήση «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια»…

Ημεροδρόμος