Ο λόγος για το μνημόνιο συνεργασίας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) με αντικείμενο «τα Οικονομικά της Άμυνας, τη Διοίκηση Δημοσίων Οργανισμών, τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική, τα Δημόσια Οικονομικά, την Πολιτική Οικονομία, τη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων, καθώς και Ειδικά Θέματα Άμυνας». Φυσικά αυτό το γεγονός δεν μας εκπλήσσει, καθώς εδώ και κάποια χρόνια τα Ελληνικά Πανεπιστήμια συμβάλλουν στην αντιδραστική ανασυγκρότηση του ελληνικού καπιταλισμού και στην ενίσχυση της πολεμικής μηχανής και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο, ήδη το ΕΜΠ συνεργάζεται με το πολεμικό ναυτικό και το Υπουργείο Άμυνας έχει εγκρίνει την ίδρυση έδρας στο ΠΑΜΑΚ με τίτλο «Θουκυδίδης – Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές».

Μετά από πολλά χρόνια που το κράτος και οι κυβερνήσεις επιτίθενται στην εκπαίδευση, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα περισσότερα ιδρύματα στη χώρα είτε συρρικνώνονται και κλείνουν είτε υπολειτουργούν λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και αναζητούν άλλες πηγές αυτόχρηματοδότησης, πράγμα που προτείνει και ο πρόσφατος νόμος Γαβρόγλου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει να επενδύει το 2.38% του ΑΕΠ σε πολεμικούς εξοπλισμούς και να γίνεται η δεύτερη χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ. Ο στρατός από τη μεριά του επενδύει χρήματα σε στρατηγικής σημασίας για αυτόν τμήματα όπως Οικονομικές και Πολυτεχνικές σχολές. Δημιουργείται έτσι ένας κύκλος κερδοφορίας σε βάρος των φοιτητών που συνήθως δουλεύουν απλήρωτοι, παράγοντας έρευνα και τεχνογνωσία απαραίτητη για τις ένοπλες δυνάμεις. Η επιστήμη αξιοποιείται σε μια κατεύθυνση που έρχεται να εξυπηρετήσει την αυταρχικοποίηση του κράτους και να ενισχύσει την εμπέδωση της πολεμικής απειλής. Με αυτό τον τρόπο κανονικοποιεί στη συνείδηση του φοιτητή την ιδέα του πολέμου και τον βάζει σε μια διαδικασία αυτoπειθάρχησης και αυτοελέγχου. Αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος του Επιχειρηματικού Πανεπιστημίου που πέρα από την παραγωγή πειθήνιων εργαζομένων παράγει και ένα δυναμικό έτοιμο να συμβάλλει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του Ελληνικού Κράτους στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή. Έτοιμο να αντιμετωπίσει τόσο τον εξωτερικό εχθρό όσο και τις ασύμμετρες απειλές. Στην πραγματικότητα, η ΕΕ και τα κράτη φοβούνται το ενδεχόμενο διατάραξης της «σταθερότητάς» τους, φοβούνται, δηλαδή τον εσωτερικό εχθρό που δεν είναι άλλος παρά οι εργάτες/τριες, οι απεργοί, μετανάστριες/ες και η νεολαία, και γι’ αυτό διαμορφώνουν ένα δυναμικό έτοιμο να καταστέλλει και αυτοκαταστέλλεται.

Στις μέρες που διανύουμε, με τα εθνικιστικά αισθήματα να βρίσκονται σε έξαρση, η συνεργασία των πανεπιστημίων με τον στρατό δεν είναι απλά ένα αλισβερίσι συμφερόντων αλλά μια πράξη επικίνδυνη για τα ταξικά και πιο πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. Με αφορμή τα εθνικιστικά συλλαλητήρια των προηγούμενων εβδομάδων, με όλο και περισσότερη ευκολία ο κόσμος δήλωνε Έλληνας. Αν δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα, και με βάση στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν, από ποιους απαρτίζονταν αυτός ο κόσμος, καταλαβαίνουμε ότι κυρίως ήταν στις ηλικίες 45-65 χρονών. Αν και δεν ήταν εμφανής η συμμετοχή της νεολαίας, πλέον ο εθνικισμός καλλιεργείται και σε αυτή, με τη βούλα του πανεπιστημίου. Η συμμετοχή στις επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές απέναντι στα γειτονικά κράτη νομιμοποιείται με επίσημο τρόπο μέσω της εκπαίδευσης και γίνεται και κοινωνικά πιο αποδεκτή.

Εμείς ως κομμάτι της αντικαπιταλιστικής μάχης στα πανεπιστήμια, δεν νομιμοποιούμε καμία τέτοια πολιτική. Ο αγώνας ενάντια στο Επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο και τη στρατιωτικοποίησή του, είναι σύμφυτος με τον αντιπολεμικό, αντιφασιστικό και διεθνιστικό αγώνα εντός και εκτός των σχολών. Είναι στοίχημα για την αόρατη νεολαία, που από ό,τι φαίνεται η στάση της δεν έχει κριθεί, να γίνει ορατή και να γίνει κομμάτι ενός κινήματος που θα μπλοκάρει το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, τους σχεδιασμούς κερδοφορίας του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων, που σημαίνουν τρομοκρατία, πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση για τα πληττόμενα κομμάτια. Να γίνει, εντέλει, κομμάτι ενός πολύμορφου εργατικού, αντικαπιταλιστικού κινήματος ενάντια σε κάθε μορφή ρατσιστικής και έμφυλης καταπίεσης.

Ενάντια στον κοινωνικό πόλεμο κράτους-κεφαλαίου, πολεμάμε για τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας !

Ινώ Γραβάνη
Χρύσα Πετροχείλου
Αντιγόνη Σαριπανίδου
Ασημίνα Ταλαχούπη

«Καινοτόμες ιδέες» και φοιτητές στην υπηρεσία του μιλιταρισμού

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2018 υπογράφηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού μνημόνιο συνεργασίας σε ακαδημαϊκό, μορφωτικό κι επιστημονικό επίπεδο μεταξύ αυτού και του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη διαδικασία αυτή παρευρέθησαν ο Διευθυντής Οικονομικού, Υποστράτηγος Ιωάννης Αζναουρίδης και ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών, Χρήστος Κόλλιας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, στόχος της συνεργασίας είναι  η διασύνδεση του Οικονομικού Σώματος του Στρατού Ξηράς με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα μέσω της ανάπτυξης «βέλτιστων πρακτικών» και «καινοτόμων ιδεών» που θα προκύψουν από αυτήν. Όπως αναγράφεται σε ανακοίνωση του ΓΕΣ «Σε περιόδους κρίσης ο «οικονομικός ελιγμός» εξασφαλίζει επάρκεια υποστήριξης, του συνόλου των δράσεων του Στρατού μας. Θερμά συγχαρητήρια στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό της Διεύθυνσης Οικονομικού.». Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταθέσει πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας με στόχο να υπάρξει πέμπτος κλάδος κατά τη διάρκεια των σπουδών στο λύκειο για τους μαθητές που επιδιώκουν την είσοδο μόνο σε στρατιωτικές σχολές.

Στην περίοδο που διανύουμε και ενώ οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, η ευρύτερη σύνδεση κάθε βαθμίδας της εκπαίδευσης με το στρατό έχει στόχο πέρα από το να νομιμοποιήσει στη συνείδηση της νεολαίας τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, να μετατρέψει τις νέες και νέους στο πιο εκμεταλλευόμενο κομμάτι αυτού του καθεστώτος. Για τον ίδιο λόγο Καμμένος και Βίτσας επιχειρούν να στρατολογήσουν φοιτητές που θα κάνουν πρακτική εργασία στο Πολεμικό Ναυτικό χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν θα έχουν αμοιβή. Έπειτα στους συγκεκριμένους φοιτητές θα δίνεται η δυνατότητα να καταταγούν στο σώμα ώστε να δουλέψουν πάλι δωρεάν στα συνεργεία που δούλευαν ως πρακτικάριοι και όποιοι «τους κάνουν» να υπηρετήσουν στο τέλος ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης! Βλέπουμε λοιπόν πως κυβέρνηση και ΕΕ που ευθύνονται για την ανεργία που επικρατεί στη νεολαία, προβάλουν ως λύση την τσάμπα εργασία στο στρατό!

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το «υπέρογκο δημόσιο» απασχολεί επί του συνόλου μόνο 13% εκπαιδευτικούς, ενώ απασχολεί 26% επί του συνόλου στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας. Αν προστεθούν και οι παππάδες στους τελευταίους το ποσοστό εκτοξεύεται στο 38%! Αυτή είναι η ανάπτυξή τους! Περικοπές στην παιδεία και λεφτά για εξοπλισμούς και «λιβανίσματα» για τα όπλα! Μετά και από τις τελευταίες κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο παιδείας εργασίας ελευθεριών είναι εφικτό για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ κεφαλαίου.

Α. Σ

ΠΡΙΝ