Του Γεράσιμου Χολέβα

Η είδηση: Αθώοι –  για δεύτερη φορά – κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 36 κατηγορούμενοι, χρηματιστές και επιχειρηματίες, για τις λεγόμενες (με ευγενικό μάλλον τρόπο) «μετοχές-φούσκες» του Χρηματιστηρίου την εποχή του μακρινού, πια, 1999.

Δεν ξέρουμε πόσο μακρινό είναι βέβαια για όλους εκείνους που καταστράφηκαν, παίζοντας ακόμα και μισθούς και δανεικά, με την προτροπή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Λέμε για την εποχή που τώρα κάποιοι την ονομάζουν «εποχή της ευημερίας».

Τζόγαρε κι εσύ στο χρηματιστήριο κι ας μην έχεις ιδέα, κάποιος ήξερε για σένα, κι εσύ έβαζες τα χρήματα που δεν είχες για να γίνεις γρήγορα …πλούσιος ή έστω να κερδίσεις έναν δεύτερο μισθό.

Τα ξεχάσαμε όλα αυτά; Όχι… Θυμόμαστε, τότε, εφημερίδες και «ειδικούς» παντού, για να ενημερώσουν για τις μετοχές και την πρόοδο τους.

Το «πούλα – πούλα» είχε γίνει «εθνικό αστείο»… 

Λέμε για την ίδια περίοδο που η προεκλογική αφίσα του ΠΑΣΟΚ (στη φωτογραφία αριστερά) στις ευρωεκλογές του 1999 έγραφε:

«1.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ…».

Την ίδια περίοδο που από τα πιο επίσημα χείλη ακούγαμε, δηλαδή από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη (συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, 5 Σεπτεμβρίου 1999):

«Το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός σημαντικός για την πρόοδο της οικονομίας, είναι ένας θεσμός, ο οποίος εξυπηρετεί την οικονομία».

Ηταν η εποχή που κάποιοι λίγοι έβγαλαν πολλά λεφτά από το Χρηματιστήριο, πάρα πολλά λεφτά. Η ίδια εποχή που πολλοί, πάρα πολλοί,έχασαν ακόμα και σπίτια ή πλήρωναν δάνεια από το …μεγάλο κόλπο που τους έταζε η επίσημη ηγεσία της χώρας.

Και χαρές και πανηγύρια όταν ο δείκτης του Χρηματιστηρίου ανέβαινε κι έπιανε επίπεδα ρεκόρ: 6000 μονάδες και βάλε και βάλε. Δεν χρειάστηκε και μεγάλο διάστημα για να αρχίσει να πέφτει και να πέφτει μέχρι να φτάσει, εκεί περίπου το 2002, στις 2000 μονάδες.

Μαθαίναμε τότε (και πολύ νωρίτερα) για τις «μετοχές – φούσκες», ακόμα και από τα ίδια πρόσωπα που διαφήμιζαν με διάφορους τρόπους τις «ευκαιρίες» του καπιταλισμού, που μοιράζει τα κέρδη του μέσα από το Χρηματιστήριο! Κι όσοι έχασαν από αυτά που δεν είχαν και από δανεικά που πήραν, μισθωτοί και άνθρωποι με ελάχιστο εισόδημα που επιδίωξαν να γίνουν «μεγάλοι επενδυτές», άκουσαν το παραμύθι ανάποδα: Ας μην έπαιζες να μην έχανες!

Όλοι αυτοί ακούν ξανά σήμερα: Αθώοι –  για δεύτερη φορά – οι 36 κατηγορούμενοι, χρηματιστές και επιχειρηματίες, για τις «μετοχές – φούσκες».

Ποιος έφταιγε τελικά για τον «εθνικό παράδεισο» της εποχής;… Κανείς; Πάλι το μαχαίρι δεν έφτασε στο κόκκαλο, πάλι βρεθήκαμε με ορατούς εξαπατημένους και «αόρατους» υπεύθυνους για αυτό (και γι’ αυτό) που ονομάστηκε «σκάνδαλο».

Ε, τελικά, δεν ήταν σκάνδαλο…

Για την ιστορία να σημειώσουμε πως το δικαστήριο κήρυξε αθώους, κατά πλειοψηφία 2 προς 1, όλους τους κατηγορούμενους από τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αντίθετη με την εισαγγελική εισήγηση που ζήτησε την ενοχή όλων των εμπλεκόμενων.

ημεροδρόμος