Του Jo Di

Η περίεργη εποχή που ζούμε μεταλάσσεται συνεχώς με νέες προκλήσεις ενώ η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο απειλητικό τρόπο

Τα τελευταία χρόνια η αναζωπύρωση του φασισμού στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε άρση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, σε πρωτοφανείς περιπτώσεις λογοκρισίας και σε αύξηση των επιθέσεων απέναντι σε ευάλωτες ομάδες ανθρώπων.

Η διαδικτυακή του έκφανση δείχνει πιο ανώδυνη – και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με μια κατά πρόσωπο επίθεση – αποτελεί, παρ’ όλα αυτά, άλλο ένα πρόσωπο του τέρατος το οποίο, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία της εποχής απειλεί, τραμπουκίζει και επεμβαίνει σε κάθε δικαίωμα που σχετίζεται με την ελεύθερη έκφραση, την δυνατότητα αντιλόγου.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ξέρω ότι δεν θα είναι η τελευταία

Η πρόσφατη εμπειρία μου με την λογοκρισία από πλευράς κοινωνικών δικτύων δεν είναι η πρώτη και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν αναμένω να είναι η τελευταία. Την περίοδο του δημοψηφίσματος, άλλες κρίσιμες περιόδους σημαντικών πολιτικών γεγονότων στην Ελλάδα αλλά και τελευταία τις περιόδους των εθνικιστικών συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, έγινα δέκτης πολλαπλών απειλών, ομοφοβικών μηνυμάτων και δέχτηκα την συντονισμένη επίθεση των φασιστικών κέντρων του διαδικτύου με αποτέλεσμα να επέλθει ο αποκλεισμός.

Η ακόλουθη ενέργεια του τουρκικού δικαστηρίου από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία το Twitter εξαναγκάζεται να διαγράψει τις δημοσιεύσεις που ενοχλούν τον Ερντογάν, ο οποίος κήρυξε ως παράνομες τις δημοσιεύσεις και τους λογαριασμούς που τις έκαναν, έρχεται ως σύμπτωση να δράσει συνεργικά με την εγχώρια προσπάθεια των φασιστικών κέντρων.

Ποια η διαφορά Ε.Ε. και Ερντογάν;

Δεν μπορώ φυσικά να ξεχάσω πως κάτι αντίστοιχο έγινε, πριν λίγους μήνες και με σκίτσα Ελλήνων δημιουργών σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλως τυχαίως τα σκίτσα που παρουσίαζαν με σκληρό τρόπο την πραγματικότητα της Ελλάδας λόγω της πολιτικής της ΕΕ κόπηκαν από την έκθεση. Ποια η διαφορά με την κίνηση του Ερντογάν αλήθεια;

Ο συντονισμός οδήγησε στην διαγραφή αλλά η αλληλεγγύη νίκησε!

Η συντονισμένη ενέργεια των φιλών και υποστηρικτών (τολμώ πλέον να ομολογήσω) από όλο τον κόσμο ήταν αυτό που οδήγησε στην ανάκληση της απόφασης και είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Δεν περίμενα τόσο άμεση αντίδραση και ευχαριστώ άλλη μια φορά για αυτή την κίνηση όλους όσους συμμετείχαν.

Το ενδιαφέρον μας θα πρέπει να είναι συνεχώς επικεντρωμένο στα εγκλήματα που διαπράττονται αυτή την ώρα και στην Τουρκία, όπου χιλιάδες Τούρκοι πολίτες κυνηγιούνται, ταυτόχρονα όμως και στον απάνθρωπο πόλεμο που διεξάγει η χώρα στην Συρία. Δεν μπορούμε όμως την ίδια στιγμή να κλείνουμε τα μάτια στα εγκλήματα των εγχώριων φασιστικών ομάδων που συνεχίζουν την δράση τους στην Ελλάδα, ούτε να αδιαφορήσουμε για τον φασιστικό τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται η καταστροφική πολιτική των μνημονίων από μια ανήμπορη και χειραγωγούμενη κυβέρνηση.

Ημεροδρόμος