Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η αστική πολιτική κουβαλά τη διαφθορά, όπως το σύννεφο την καταιγίδα

Ξαφνικά… μας προέκυψε η Novartis. Το μέγα-σκάνδαλο που άλλαξε την πολιτική ατζέντα (τους). Η κυβέρνηση σήκωσε τη ρομφαία της κάθαρσης και δηλώνει ότι θα καθαρίσει την εγχώρια αγορά φαρμάκου από τη διαφθορά. Στο στόχαστρο βρίσκονται εννέα ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα, από ένα συγκεκριμένο τμήμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ως ένοχα όχι μόνο για μίζες αλλά και για τα μνημόνια που και η ίδια εφαρμόζει. Το θέατρο του παραλόγου έχει ξεκινήσει και θα καλυφθεί ωραιότατα το πραγματικό σκάνδαλο: Η «αλλαγή φρουράς» στις βιομηχανίες που θα συνεχίσουν να νέμονται τα κονδύλια του προϋπολογισμού και τις τσέπες των αρρώστων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται τη Δευτέρα να απευθυνθεί στους βουλευτές και εν συνεχεία -κεκλεισμένων των θυρών- θα γίνει η παρουσίαση της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. . Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα στηρίξουν την πρόταση και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας την Προανακριτική Επιτροπή ως το μοναδικό θεσμικό αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Άλλωστε, δεν είναι απίθανο υπέρ της πρότασης να ταχθούν όλα τα κόμματα.

Όμως υπόθεση των ερευνών σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis, παρότι σωστά περιγράφονται τα νούμερα της ζημιάς για το δημόσιο (50 δις) αλλά και για τις μίζες (6 δις) είναι ήδη γνωστό – και εν μέρει ομολογείται- πως δεν θα αποδώσει τίποτε. Τα χρήματα είναι χαμένα στους δαιδάλους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στην δικογραφία έχουν όλα παραγραφεί, ενώ η όλη υπόθεση βασίζεται σε τρεις προστατευμένους μάρτυρες. Κοινοβουλευτικές και εισαγγελικές έρευνες θα …κουτουλήσουν σε τοίχο όσον αφορά τις ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το γνωρίζουν αυτό και για τον λόγο αυτό θρασύτατα …ζητάνε και τα ρέστα ενώ επί των κυβερνήσεων τους γινόταν άγριο φαγοπότι. Η κυβέρνηση πάλι δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για την σκανδαλολογία, όπως φαίνεται από τις βιαστικές κινήσεις των Π.Πολάκη, Δ.Τζανακόπουλου, Στ.Κοντονή και Δ.Παπαγγελόπουλου να “τρέξουν” οι διαδικασίες.

 

Τελικά τι θα μείνει; Οι περιγραφές –επιπέδου φτηνής λογοτεχνίας– για «βαλίτσες σαμσονάιτ», «καροτσάκια με ροδάκια» και «μαύρες λιμουζίνες» στις οποίες μεταφέρονταν τα χρήματα. Λες και στην εποχή των Panama και Paradise Papers, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να βρουν άλλους τρόπους να εισπράξουν τις μίζες τους.

Την ίδια στιγμή νέα επιχειρηματικά τζάκια έρχονται και όλα τα ίδια μένουν. Όπως επισήμανε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών εταιριών στις 26 Ιανουαρίου, «δεν είναι τυχαίο ότι η περίοδος για την οποία ελέγχεται η NOVARTIS στην Ελλάδα, συμπίπτει με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα γενόσημα φάρμακα και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις φαρμακοβιομηχανίες για το πώς θα διανέμεται η κρατική φαρμακευτική δαπάνη». Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αναφέρει, «καθορίζουν με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία τους και όχι τις λαϊκές ανάγκες, ποια φάρμακα, σε ποιες ποσότητες και αν θα παραχθούν και θα διακινηθούν».

Μάλιστα αυτό γίνεται σε καθεστώς μόνιμου καρτέλ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Άδωνη Γεωργιάδη, περί της αθωότητάς του στην Εξεταστική της Βουλής, είναι πώς καμία ανταγωνίστρια της Novartis δεν διαμαρτυρήθηκε για το μοίρασμα των κονδυλίων. Σε αυτά, δεν μπορεί παρά να προστεθεί και η διεθνής διάσταση που αφορά το ότι η Ελλάδα είναι «αγορά αναφοράς» για τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.

Τις «αναγκαιότητες» αυτές υπηρετεί συνολικά και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας. Εκτός από την υπο-στελέχωση των νοσοκομείων ή τις απλήρωτες υπερωρίες των γιατρών, είναι προσανατολισμένη έτσι ώστε το φαρμακευτικό κόστος να πέφτει ολοένα και περισσότερο στις πλάτες των ασφαλισμένων. Οι δαπάνες παγωμένες τα δύο τελευταία χρόνια στα 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα λίστας έχει φτάσει το 30%, κατά μέσο όρο, από το 9% το 2009. Κάπως έτσι επιτεύχθηκε το… θαύμα της μείωσης των επιβαρύνσεων στα ταμεία κατά 50% . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μαζικών φορέων στην υγεία, η αύξηση των επιβαρύνσεων στους ασθενείς ξεπέρασε το 43%.

Με ένα σκάνδαλο ξεχνιέμαι…

Φυσικά, δεν είναι κρυφό ότι η επαναφορά στο προσκήνιο της υπόθεσης Novartis υπηρετεί και τακτικές κυβερνητικές σκοπιμότητες. Αφενός, η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει επί μακρόν ένα τέτοιο θέμα στην επικαιρότητα, εκθέτοντας την συμμαχία Μητσοτάκη-Σαμαρικών στη ΝΔ αλλά και τους Σημιτικούς του ΠΑΣΟΚ. Έτσι ώστε να δημιουργηθούν ρήγματα στα δύο κόμματα και προϋποθέσεις μετεκλογικών συναινέσεων.

Αφετέρου, ώστε να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά και νομιμοποιητικά για τις αντιλαϊκές πολιτικές που θα εφαρμοστούν στο επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όπως είπε και ο Πιέρ Μοσκοβισί, μένει ένα «10%» του μνημονίου ακόμη να εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο ένα τεράστιο δημόσιο χρέος να αποπληρωθεί από τα τεράστια πλεονάσματα των επόμενων προϋπολογισμών. Θα είναι μια συνεχής επωδός, λοιπόν, για τους κυβερνώντες να «δείχνουν» την υπόθεση Novartis ως τη βασική αιτία για την οποία «αναγκάζονται» να κόψουν συντάξεις, μισθούς και να αυξάνουν τη φορολογία στα λαϊκά στρώματα.

ΠΡΙΝ