Του Δημήτρη Παυλόπουλου

Λίγους μόνο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, το σκηνικό στην Ακροδεξιά της Ολλανδίας έχει αλλάξει άρδην. Το Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς υποχωρεί δημοσκοπικά, από τις 20 έδρες που κατέχει στη Βουλή στις 14. Αντίθετα, το νεοδημιούργητο Φόρουμ της Δημοκρατίας του Τιερί Μποντέ φέρεται να εκτοξεύεται από τις 2 βουλευτικές έδρες στις 15. Η δυναμική του κόμματος του Μποντέ είναι μάλιστα τέτοια, ώστε να αναδεικνύεται ως κόμμα εξουσίας, που θα παίξει σοβαρό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό της Ολλανδίας.

Πρόκειται για ένα κόμμα που επεκτείνει τον πολιτικό λόγο της Ακροδεξιάς πέρα από την αντιμεταναστευτική και αντιμουσουλμανική ρητορία του Βίλντερς. Προβάλλει ανοιχτά την ιδεολογία της υπεροχής της λευκής φυλής καθώς και του υποδεέστερου ρόλου της γυναίκας στην κοινωνία.

Ο Μποντέ οικοδομεί την απεύθυνσή του στην κοινωνία, οργανώνοντας μαζικές εκδηλώσεις με ομιλητές από την αμερικανική ακροδεξιά με θέμα την αποδόμηση του πολυπολιτισμικού και ανοιχτού χαρακτήρα της ολλανδικής κοινωνίας. Η προβολή μιας συνολικής πολιτικής ιδεολογίας, η οικοδόμηση ενός σοβαρού πολιτικού προφίλ, η μαζική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα μέλη του κόμματος, καθώς και η ανοιχτή στήριξη των ΜΜΕ έχουν κάνει τον Μποντέ αρκετά δημοφιλή σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και της νεολαίας.

Ταυτόχρονα, το κόμμα διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με νεοναζιστικές ομάδες με εγκληματική λογική και δράση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της αριστερής ακτιβίστριας Άννε Φλερ Ντεκερ που, όταν τόλμησε να αντιπαρατεθεί δημόσια με το Μποντέ, αντιμετώπισε μαζικές απειλές για τη ζωή της. Λόγω της απροθυμίας του κόμματός της, των Πρασινοαριστερών, να την υπερασπίσουν, αλλά και της άρνησης της αστυνομίας να εντοπίσει τους δράστες, έχει αναγκαστεί να αλλάξει τόπο διαμονής και να κρύβεται εδώ και μήνες.

ΠΡΙΝ