«Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει απομονωμένη Αμερική τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά σε ένα παγωμένο –όχι μόνο λόγω κρύου– κοινό στο Νταβός. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε πως «δεν θα κάνουμε πια τα στραβά μάτια» στις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», καλώντας σε επενδύσεις στις ΗΠΑ. Λίγο πριν ξεκινήσει το υπερατλαντικό του ταξίδι, ο Τραμπ είχε επιβάλει υψηλότατους δασμούς σε κινεζικές οικιακές συσκευές και φωτοβολταϊκά πάνελ. Ταυτόχρονα, το δολάριο βρέθηκε σε χαμηλό τριών ετών σε σχέση με το ευρώ, προκαλώντας ρίγη για «νομισματικό πόλεμο».

Το αμερικανικό κεφάλαιο απαιτεί ριζική αναπροσαρμογή της καπιταλιστικής διεθνοποίησης προς όφελός του. Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει πως «ο απομονωτισμός και ο προστατευτισμός» δεν είναι η λύση στις «διεθνείς οικονομικές προκλήσεις». Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, παραδέχτηκε πως η παγκοσμιοποίηση «έχει χάσει το λούστρο της». Τόνισε, όμως, πως «η λύση δεν είναι η απομόνωση».

Ένας ψυχρός πόλεμος εξελίσσεται μεταξύ των ηγετικών καπιταλιστικών κρατών. Για τα πραγματικά θύματα δεν υπάρχει αμφιβολία. Η ΜΚΟ Οxfam ανακοίνωσε πως το πλουσιότερο 1% απολαμβάνει το 82% του παγκόσμιου πλούτου! Μέσα στην οκταετία της κρίσης ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων αυξανόταν ετησίως κατά 13%, έξι φορές ταχύτερα από τους μισθούς. Ένας διευθυντής πολυεθνικής κερδίζει σε τέσσερις ώρες όσα θα βγάλει σε όλη του τη ζωή ένας εργάτης κλωστοϋφαντουργίας στο Μπανγκλαντές. Στις ΗΠΑ, ο CEO μιας πολυεθνικής κερδίζει σε μία μέρα τον ετήσιο μισθό ενός αμερικανού εργάτη! Όμορφος κόσμος…

ΠΡΙΝ