ΠΓΔΜ: Στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν αδιέξοδα… - Media

του Δημήτρη Μηλάκα

Αν κάτι προκύπτει από τις δηλώσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ μετά την μακράς διάρκειας συνάντησή τους στο Νταβός είναι η συμφωνία τους να (συν)εργαστούν για την ικανοποίηση των σαφών αμερικανικών οδηγιών οι οποίες συνοψίζονται  σε μια φράση: Η ΠΓΔΜ πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι το καλοκαίρι.

Για την πλευρά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η ένταξη της χώρας στους ευρωατλαντικούς (ΕΕ- ΝΑΤΟ) θεσμούς είναι πια ζήτημα επιβίωσης. Στα Σκόπια γνωρίζουν πολύ καλά ότι είτε θα αποδεχτούν απόλυτα την αμερικανική προστασία είτε θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις αποσχιστικές τάσεις του αλβανικού στοιχείου το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει ανά πάσα στιγμή η Ουάσιγκτον.  Κάτω από αυτήν την (εκβιαστική)  αμερικανική πίεση εξανεμίζεται, προφανώς, η δυναμική της όποιας ρωσικής επιρροής στην ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι αμερικανικοί σχεδιασμοί στα Βαλκάνια έχουν υιοθετηθεί απόλυτα καθώς:

  1. εγκαταλείφτηκε η ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία
  2. συμφωνήθηκε (κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον) η δημιουργία σταθμού εισόδου  στην Ευρώπη για το αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη
  3. ολοκληρώθηκαν (κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον) οι λεπτομέρειες της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας (αναβάθμιση της Σούδας, αξιοποίηση του Νεωρίου της Σύρου, δημιουργία  στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη).

Για την ολοκλήρωση του αμερικανικού αναχώματος (έναντι των ρωσικών βλέψεων) στα Βαλκάνια, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες (για την Ουάσιγκτον) προς διευθέτηση. Η σημαντικότερη από αυτές είναι το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Καθώς οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ  συμφωνούν στα μείζονα- δηλαδή στο πλαίσιο που προτείνουν οι αμερικανοί για την περιοχή- οι  διαφορές μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υποβιβάζονται σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα τα οποία οι κυβερνήσεις των δύο χωρών  είναι υποχρεωμένες  (έναντι των αμερικανών προστατών) να διαχειριστούν.

Είναι, προφανές, ότι η διαχείριση έχει ήδη ξεκινήσει με την προβολή της διάθεσης συνεργασίας που επιδεικνύουν οι δύο κυβερνήσεις και αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης  οι οποίες ανακοινώθηκαν και θα υλοποιηθούν.

Συντηρώντας αυτό το κλίμα καλής θέλησης και επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στο αμερικανικό σχέδιο για την ενσωμάτωση ολόκληρης της περιοχής στο ΝΑΤΟ μέχρι το καλοκαίρι όλα θα είναι έτοιμα ώστε η ΠΓΔΜ να διασυνδεθεί (με κάποιον τρόπο) με την συμμαχία έστω κι αν δεν έχει υπάρξει καμία λύση  στο πρόβλημα της ονομασίας  των αλυτρωτικών διαθέσεων που περιγράφονται στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Αλλωστε, κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ οι τοπικές διαφορές φαντάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες (για τους αμερικανούς)…

ποντίκι