Ωραίοτερος φερεντζές για να βγουν στο δρόμο οι φασίστες δεν υπήρχε απο το χθεσινό συλλαλητήριο. Το ακροατήριο χάνει το δίκιο του στο πρώτο “ναι μεν, αλλά”. Είναι ακροατήριο Χ.Α friendly. Αν δεν ήταν δεν θα κατέβαιναν ανάμεσα τους οι δολοφόνοι, δεν θα νιώθαν τόσο άνετα.Ναζί βέβαια δεν είναι, …ακόμα. Ποτέ δεν είναι αργά. Μπορεί να γίνουν μπορεί και όχι.

Η Βαιμάρη είναι ιστορικά πρόσφατη, μόλις χθες.

Ήταν άραγε ναζί 70 εκ. Γερμανών το 1940 ; Αριθμητικά και μαθηματικά όχι. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Ηταν ναζιστική η Γερμανία ; Φυσικά.

Αυτό δε σημαίνει πως από το χτεσινό πλήθος είναι π.χ 100 χιλ.(μη διαφωνήσουμε στον αριθμό, ήταν μεγάλο, βάλτε όσο θέλετε) ναζί ή και ναζί friendly. Είναι όμως ένα πλήθος που τους ανέχεται και τους αποδέχεται στην κοινωνικοποίηση τους σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως θεωρείται το μακεδονικό. Η ανοχή είναι η δύναμη τους.

Πάμε άλλο παράδειγμα. Η Χ.Α έχει πάρει πάνω από 400 χιλ. ψήφους στις 4 τελευταίες εκλογές. Στην αρχή κάποιοι δικαιολογούσαν την επιλογή με την άγνοια. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί άγνοια τώρα, για το ποιοι είναι και τι εκπροσωπούν ;

Αυτό λοιπόν το κοινό φτιάχνει ένα πολύ σημαντικό, αριθμητικά μεγαλύτερο πεδίο ανοχής. Κι αυτό είναι πρόβλημα.

Επι της ουσίας τώρα. Τι πρόσφερε το χτεσινό συλλαλητήριο , πέρα από την πασαρέλα των ναζί , των φίλων τους και όσων τους ανέχονται ; Πρόσφερε αποτέλεσμα , ουσία ή μόνο εικόνες ;

Καταρχήν έδωσε άλλοθι στον σύριζα. Να θεωρείται η “καλή συστεμική επιλογή”. Ποιοί, αυτοί που είναι οι χειρότεροι, οι πιο καραγκιόζηδες απ’όσους κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια. Που με τη σειρά τους, σε άλλους χρόνους έχουν στοχεύσει επίσης το ίδιο κοινό. Οι περαντζάδες στο Καστελόριζο και αλλού πλάι πλάι με τους ναζί δεν σβήνουν.  Εκτός από άλλοθι προσφέρει cloacking, κάλυψη. Πιο εύκολα περνούν τώρα η σίγουρη μείωση του αφορολογήτου και τα εκατοντάδες προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης. Εξάλλου το κοινό του συλλαλητηρίου έχει περιορισμένο εύρος. Τους νοιάζει το “εθνικό” και μόνο. Άς μην επεκταθούμε βέβαια στο πόσο πονά το μυαλό όταν βάζεις κάτω τα δεδομένα, είτε για τη Μακεδονία είτε για όλη τη χώρα, με την απώλεια της κυριαρχίας της μέσω των μνημονίων.

Έτερη βοήθεια  η μη κάλυψη του από τα κανάλια. Δίνει τη σκυτάλη και το βήμα για την επόμενη μέρα. Απαράδεκτο. Σκεφτείτε μόνο ότι φάνηκε σε φωτογραφίες να υπήρχε και σε τηλεοπτική κάμερα. Και δεν εννοώ το μέγεθος, όσο τα καρναβαλικά. Ακόμα κι αυτός ο στεντόριος αλλά ρηχός  δήθεν πατριωτικός αλλά ακροδεξιός λόγος των ομιλητών , γιατί να μην φανεί η…ποιότητα τους ; Η ποιότητα για παράδειγμα του πρώην υπουργού επί υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου και πρώην ανώτατου στρατιωτικού (και θιασώτη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 και…πολλά άλλα) Φράγκου Φραγκούλη ! “Είναι τρελός ο στρατηγός” ζητωκραύγαζε το “πατριωτικό” πλήθος !

Τέλος. Χτες ένα μικρό τμήμα του συλλαλητηρίου έκαψε ένα διατηρητέο υπό κατάληψη κτίριο(libertatia) , μια κατάληψη που λειτουργούσε βιβλιοθήκη και μαθήματα. Η ανοχή και σε αυτό δια της σιωπής …εκκωφαντική, για τους “πατριώτες”.

Εθνικό είναι το αληθινό κι η αλήθεια είναι πως το συλλαλητήριο αυτό, με πρωταγωνιστές τους μισαλλόδοξους ναζί και την θρησκευτικοστρατιωτική τους κομπανία δεν προσφέρε καμμία εθνική υπηρεσία.Το αντίθετο μάλιστα.