Του Νίκου Μπογιόπουλου

Η είδηση γνωστή:

Ενας 24χρονος, από το Βόλο, πατέρας ενός βρέφους, έκλεψε παραμονή πρωτοχρονιάς από μεγάλο σουπερ μάρκετ 2 κουτιά βρεφικό γάλα.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο πατέρας. Τι είδους άνθρωπος είναι. Δεν ξέρω τους λόγους που τον οδήγησαν σε τέτοια ανέχεια και σε τέτοια ανάγκη. Την ανάγκη να κλέψει 2 γάλατα για να ταΐσει το παιδί του. Όμως:

– Ξέρω πως στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, η Unicef έχει καταγράψει ότι πάνω από 500.000 παιδιά υποσιτίζονται. Που πάει ότι αυτά τα παιδιά – όποιοι κι αν είναι οι πατεράδες ή οι μανάδες τους – δεν έχουν εξασφαλισμένο το γάλα. Και το ψωμί.

– Ξέρω, επίσης, ότι οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στο σούπερ μάρκετ (Βασιλόπουλος) για την τήρηση της ευταξίας και της ευνομίας στον τόπο, αφού – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – το σούπερ μάρκετ μήνυσε τον θρασύτατο κλέφτη και ήδη εισαγγελέας έχει αναλάβει τα δέοντα.

– Και ξέρω κάτι ακόμα: Πριν από δυο αιώνες, ο Ουγκώ στο μυθιστόρημά του
(εκεί που ο νόμος του Ιαβέρη εμφανίζεται αμείλικτος απέναντι στο έγκλημα του Γιάννη Αγιάννη να σπάσει τη βιτρίνα του αρτοποιείου για να κλέψει ψωμί με σκοπό να ταΐσει την οικογένειά του που λιμοκτονούσε)
επέλεξε τον εξής τίτλο:

“Οι Άθλιοι”…