Δεύτερη είδηση στα Φινλανδικά δελτία ειδήσεων είναι η πολυσυζητημένη αλλαγή στα είδη αλκοολικών ποτών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετς. Συγκεκριμένα, με την έλευση του 2018, το επιτρεπόμενο ποσοστό αλκοόλης αυξήθηκε στο 5,5% από 4,7% που ήταν μέχρι 31/12/2017. Οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ πάνω από αυτό το όριο, το βρίσκει κανείς στα μαγαζιά του κρατικού μονοπωλίου, τη γνωστή αλυσίδα Alko.

Και ενώ μία αλλαγή της τάξης του 0,8% ακούγεται αστεία, είναι μία νομοθετική κίνηση που χαιρετίστηκε ως προοδευτική από αρκετές Ευρωπαϊκές πρεσβείες, τα προϊόντα των οποίων (κυρίως μπίρες) θα γίνουν πλέον πιο προσιτά στους Φιλανδούς καταναλωτές.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μία κοινωνία της οποίας η πιο πολυσυζητημένη είδηση για τη νέα χρονιά είναι το ποσοστό αλκοόλ στις μπίρες της, έχει λύσει όλα τα βασικά της προβλήματα και ασχολείται με τα επουσιώδη. Τουλάχιστον αυτό θα ήταν το συμπέρασμα για έναν παρατηρητή των ΜΜΕ. Κάνοντας μια βόλτα στα social media όμως, εύκολα εντοπίζει κανείς ένα πολύ καυτότερο θέμα: το «μοντέλο δραστηριότητας» για την ανεργία.

Το λεγόμενο Aktiivimalli είναι μία νεοφιλελεύθερη νομοθετική διάταξη για την ανεργία, η οποία ψηφίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2017 με 103 θετικές ψήφους (η Φινλανδική Βουλή έχει 200 έδρες). Στόχος της είναι όχι απλά να περιορίσει τα έξοδα του κοινωνικού κράτους περικόπτοντας τα επιδόματα ανεργίας, αλλά κυρίως να ενοχοποιήσει τον άνεργο στο συλλογικό υποσυνείδητο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να βρει δουλειά.

Έτσι λοιπόν, ένας άνεργος που δεν καταφέρει να εργαστεί για 18 ώρες ή να εξασφαλίσει μεροκάματο που αντιστοιχεί στο 23% ενός επιδόματος ανεργίας, μέσα σε περίοδο 65 ημερών, θα τιμωρείται με περικοπή 4,65% του επιδόματός του, δηλαδή μίας «ημέρας ανεργίας».

Περισσότερο από όλους αναμένεται να πληγούν άνεργοι μεγάλης ηλικίας, αλλά και όσοι διαμένουν μακριά από τα αστικά κέντρα, με τις πραγματικά ελάχιστες ευκαιρίες εργασίας τους να περιορίζονται ακόμα περισσότερο στη διάρκεια του χειμώνα.

Δυστυχώς για τη συγκυβέρνηση, ο Martin-Éric Racine, ένας απλός Φινλανδός πολίτης ξεκίνησε άμεσα μία φόρμα για νομοθετική πρωτοβουλία. Πρόκειται για το Φινλανδικό citizen’s initiative (αντίστοιχο του γνωστού Ευρωπαϊκού θεσμού), σύμφωνα με το οποίο απαιτούνται 50 χιλιάδες υπογραφές πολιτών ώστε να έρθει στη Βουλή μία νομοθετική πρωτοβουλία. Η πρώτη φορά που έγινε αυτό, αφορούσε τον γάμο ομοφυλοφίλων, κάτι που συζητήθηκε επιτυχώς και θεσμοθετήθηκε το 2016 (με ημερομηνία έναρξης στις αρχές του 2017).

Η καμπάνια των πολιτών για να αποσυρθεί το aktiivimalli διήρκεσε ελάχιστα: μέσα σε 8 μέρες είχαν συλλεχθεί οι απαιτούμενες 50 χιλιάδες υπογραφές ενώ σημερινό screenshot δείχνει ότι μέσα σε 11 μέρες έχουν υπογράψει πάνω από 90 χιλιάδες άτομα, αναγκάζοντας τη Βουλή να έρθει αντιμέτωπη με την πιθανή απόσυρση ενός νόμου (ή έστω να το συζητήσει αναγκαστικά στην ολομέλεια) πριν καν τεθεί σε εφαρμογή.

Σε μία σπασμωδική κίνηση, δύο κοινοβουλευτικοί βοηθοί μελών του δεξιού κόμματος Kokoomus (μέλος του ΕΛΚ και αδελφό κόμμα της ΝΔ), αποπειράθηκαν να διαβάλουν τον Racine, λέγοντας ότι διαμένει σε μία ακριβή περιοχή του Ελσίνκι και ότι στην πραγματικότητα επιδιώκει να αυξήσει το επίδομα ενοικίου. Η τακτική τους έφερε αντιδράσεις, με ορισμένους να ζητάνε την αποπομπή των δύο βοηθών, εάν ισχυριστούν ότι έδρασαν χωρίς τη γνώση του βουλευτή Juhana Vartiainen και του υπουργού άμυνας, Niinistö.

Για την ιστορία, ο Juhana Variainen είχε εκλεγεί μία φορά βουλευτής, το 1992 με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ το 2005 προσχώρησε στο δεξιό κόμμα και κατάφερε να επανεκλεγεί. Σε δηλώσεις του έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον των ανέργων, λέγοντας – μεταξύ άλλων – ότι μία χώρα δεν μπορεί να συντηρεί δια παντός ανθρώπους που δεν είναι ικανοί να βρουν δουλειά.

Αξιοπρόσεκτη είναι η απουσία του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου, το Κόμματος του Κέντρου (Keskusta) από τη δημόσια συζήτηση. Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του έχουν αποστασιοποιηθεί και έχουν αφήσει όλη την υπεράσπιση του Aktiivimalli στον δεύτερο κυβερνητικό τους εταίρο.

Παράλληλα, τρέχει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, με τον τωρινό πρόεδρο, Sauli Niinistö να προηγείται ξεκάθαρα. Να σημειωθεί ότι παρόλο που προέρχεται από το κόμμα Kokoomus, κατήλθε στις εκλογές ως ανεξάρτητος, πιθανώς για να μην χρειαστεί να απολογηθεί για την πολιτική λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

Τρίτη στις δημοσκοπήσεις, μετά τον υποψήφιο των Πρασίνων, έρχεται η υποψήφια του ακροδεξιού κόμματος Perusuomalaiset, Laura Huuhtasaari, με το κόμμα της να προσεγγίζει το 9% (σε δημοσκοπήσεις). Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πλέον σκληροπυρηνική ακροδεξιά μερίδα του πρώην λαϊκιστικού κόμματος.

omniatv