Την απόφαση να αποχωρήσει από την UNESCO έλαβε το Ισραήλ, ακολουθώντας πιστά την πορεία των ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τον διεθνή πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο. «Παραποιεί την Ιστορία» και έχει αντιισραηλινές θέσεις για το εβραϊκό κράτος.

Όπως υπενθυμίζει το AlJazeera, η UNESCO έχει βρεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο του Ισραήλ, τόσο για την κριτική που έχει ασκήσει ο οργανισμός στην ισραηλινή κατοχή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όσο και για την απόφασή του να χορηγήσει πλήρη συμμετοχή στην Παλαιστίνη το 2011.

Τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, Αντρέι Αζουλάι την Παρασκευή, που δήλωσε πως «ένα μέλος της UNESCO από το 1949, το Ισραήλ, έχει μία νόμιμη θέση στο εσωτερικό του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που είναι αφοσιωμένος στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την επιστήμη».

Τόσο το Ισραήλ, οσο και οι ΗΠΑ που ανακοίνωσαν νωρίτερα μέσα στο έτος την αποχώρησή τους, θα παύσουν επίσημα να θεωρούνται μέλη της UNESCO την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Ανακοινώνοντας την απόφασή τους οι ΗΠΑ, διά του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμισαν την «αντιισραηλινή προκατάληψη» και την «ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση» στο εσωτερικό του οργανισμού, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπεντζαμίν Νετανιάχου, έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου».

tpp