https://www.e-dromos.gr/wp-content/uploads/2017/12/10_%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%96%CE%99%CE%A4%CE%95%CE%A3_preview.jpeg

του Παύλου Δερμενάκη

Την εβδομάδα που διανύουμε δόθηκε μία ακόμα παράσταση του «έργου» της μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας που βροντοφώναζε το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ολοκλήρωσε μία ακόμα «κωλοτούμπα». Ζήτησε από τους τραπεζίτες να βάλουν πλάτη στην πολιτική των πλειστηριασμών που εφαρμόζει η κυβέρνησή του για λογαριασμό τους και νομοθέτησε την αυτεπάγγελτη δίωξη-φυλάκιση όποιου αντιστέκεται.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των τραπεζών τούς ζήτησε τέσσερα πράγματα: α) να αντιπαρατεθούν στα fake news (ψεύτικες ειδήσεις) περί πλειστηριασμών, β) να σταματήσουν να προστατεύουν τους μεγάλο-οφειλέτες, γ) να προστατεύσουν τους αδύναμους και δ) να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη.

Μια σχεδιασμένη συνάντηση

Η συνάντηση αυτή δεν ήταν μία ακόμα στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος του πρωθυπουργού. Έγινε με ειδικό σχεδιασμό. Πραγματοποιήθηκε στην παρούσα περίοδο που, με αιχμή το θέμα των πλειστηριασμών και όσα συμβαίνουν γύρω από αυτούς από κυβερνητικής πλευράς (καταστολή, ειδικά μέτρα, αλλαγή και τερματισμός εφαρμογής νόμου Κατσέλη κ.λπ.), αρχίζει και αναπτύσσεται πίεση προς την κυβέρνηση.

Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών και την προστασία της λαϊκής περιουσίας είναι μεγάλη. Τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πάσης φύσεως δανειακές αλλά και φορολογικές υποχρεώσεις τους, όχι γιατί εκτίμησαν λάθος τις δυνατότητές τους αλλά γιατί οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τα μέτρα τους τα οδήγησαν σε αυτή την αδυναμία. Παράλληλα η εκάστοτε κυβέρνηση τροποποιεί συνεχώς το νομικό πλαίσιο σε βάρος του λαού, υπέρ των τραπεζών και όλων όσων επιβουλεύονται τη λαϊκή περιουσία, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ίδιο το κράτος. Καθώς η λαϊκή αγανάκτηση αρχίζει να εκφράζεται, ο Τσίπρας και οι σύμβουλοί του θεωρούν ότι μπορεί να την καθησυχάσουν με συναντήσεις με τους τραπεζίτες και με παρακάλια στην ευαισθησία τους… Οι ΣΥΡΙΖΑίοι που μέχρι το 2014 πρωτοστατούσαν στους αγώνες ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, σήμερα παρακολουθούν, από τον καναπέ, τον «ηγέτη» τους να παρακαλά τους τραπεζίτες να προστατεύσουν τη λαϊκή κατοικία όχι γιατί τον «έπιασε ο πόνος» (αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπαιρνε άλλα μέτρα ως πρωθυπουργός) αλλά γιατί προσπαθεί με επικοινωνιακές μεθόδους να περιορίσει τη φθορά του.

Λεηλασία με «τακτ»

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσουν οι τράπεζες να προστατεύουν τους μεγάλο-οφειλέτες και τους μπαταχτσήδες. Δηλαδή όλες οι κινητοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2014 που απέτρεπαν τους πλειστηριασμούς και η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το 2014 και μέχρι μια αρχική περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν στήριγμα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Τέτοιες απόψεις αποτελούν τον ορισμό της διαστροφής της αλήθειας στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας.

Επίσης ζήτησε να προστατεύουν τους αδύναμους. Αν και πρωθυπουργός ξεχνά τον ρόλο της κυβέρνησης, της Βουλής, το Σύνταγμα, τη δικαιοσύνη και τη λογική και απευθύνει «έκκληση» στους τραπεζίτες. Σε αυτούς εναποθέτει την προστασία των αδύναμων. Αυτός δεν έχει κανένα ρόλο ως πρωθυπουργός. Αυτός δεν μπορεί να νομοθετήσει για την προστασία της λαϊκής περιουσίας. Αυτός απλά «προεδρεύει», όπως έγινε και στη συνάντηση με τους τραπεζίτες. Αναγνωρίζει έμπρακτα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει για την προστασία των αδύναμων, αφού έχει παραδοθεί σε κάθε αίτημα των δανειστών και των συμφερόντων που κρύβονται πίσω από αυτούς. Αυτή η πρακτική φυσικά δεν είναι νέα. Αντίστοιχα έχει εναποθέσει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της απασχόλησης στους εργοδότες. Το σεβασμό των νόμων του κράτους στην αγορά, στο πλαίσιο των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ για τις απελευθερώσεις-αδειοδοτήσεις δραστηριοτήτων κ.λπ.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους τραπεζίτες δεν ήταν μία ακόμα στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος του πρωθυπουργού. Έγινε με ειδικό σχεδιασμό. Πραγματοποιήθηκε στην παρούσα περίοδο που, με αιχμή το θέμα των πλειστηριασμών και όσα συμβαίνουν γύρω από αυτούς από κυβερνητικής πλευράς αρχίζει και αναπτύσσεται πίεση προς την κυβέρνηση

Με αυτή την τοποθέτησή του μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει στην επόμενη περίοδο με τους πλειστηριασμούς, όταν μάλιστα από 1/1/2019 δεν θα υπάρχει καμία προστασία ούτε για την πρώτη-κύρια κατοικία, ενώ θα έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο οι μισθοί και οι συντάξεις με τα νέα μέτρα (φορολογικά κ.λπ.). Έρχεται συνεπώς η ώρα της απόλυτης λεηλασίας για τη λαϊκή περιουσία, την οποία παροτρύνει τους τραπεζίτες να την κάνουν με «τακτ»…

Ποια fake news;

Ο πρωθυπουργός, που για να φτάσει σε αυτή τη θέση πρωτοστάτησε και στηρίχτηκε στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, σήμερα θεωρεί ότι η είδηση για κατάσχεση και πλειστηριασμό που αφορά τα λαϊκά στρώματα είναι ψεύτικη (fake news). Όμως η πραγματικότητα, που τη βιώνει ο λαός μακριά από την ειδυλλιακή εικόνα που καλλιεργούν στο Μαξίμου, είναι τελείως διαφορετική. Αυτά που ο πρωθυπουργός ονομάζει fake news είναι ο καθημερινός «Γολγοθάς» για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που προσπαθούν να σώσουν την περιουσία που δημιούργησαν με στερήσεις και «αίμα».

Πόσο είναι fake news οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, μάλιστα από την εφορία, για οφειλές ακόμα και 1.500 €, που καταγράφονται καθημερινά από τις σχετικές καταγγελίες. Ποια είναι τα fake news όταν ήδη πλειστηριάζονται, όχι ακόμα μαζικά, πρώτες κατοικίες για ευτελή ποσά, ακόμα και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αφού οι τραπεζίτες αναγορεύονται σε θεματοφύλακες της προστασίας των αδύναμων, για ποιο λόγο οι τράπεζες δεν προχωρούν σε διαγραφές οφειλών από τα λαϊκά στρώματα. Έχουν όλα τα στοιχεία για τα εισοδήματά τους και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα δάνεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πληρωθεί, όσο και αν βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας σε μία χώρα που θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει μέχρι το 2060 υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και θα συνεχίζει στο διηνεκές να εφαρμόζει εσωτερική υποτίμηση για να παραμένει στο ευρώ.

Περιμένοντας την ανάπτυξη

Τέλος ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Αγνοεί (;) ότι α) οι τράπεζες δεν διαθέτουν τα αναγκαία κεφάλαια για χρηματοδοτήσεις, β) παρά τα αισιόδοξα σενάρια της κυβέρνησης η ανάπτυξη δεν έρχεται, γ) οι επενδύσεις συνεχίζουν να είναι αρνητικές αφού δεν υπάρχει ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των εισοδημάτων.

Συνεπώς ο πρωθυπουργός, με την παρουσία των τραπεζιτών, έδωσε ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου. Δυστυχώς για αυτόν από την εκτέλεση της «παράστασης» φάνηκε η αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα θέματα με δική του πρωτοβουλία ως κυβέρνηση και συνεπώς ο περιορισμένος ρόλος του. Ομολόγησε στην πράξη ότι τα πραγματικά αφεντικά της οικονομίας είναι οι τράπεζες, αυτός απλά προεδρεύει για λογαριασμό τους, και τις παρακαλεί να είναι πιο ευαίσθητες στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους… Όσο για το αίτημα της «σεισάχθειας» είναι πλέον μια απαγορευμένη λέξη στο ΣΥΡΙΖΑϊκο λεξικό…

«Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» η κυβέρνηση απέδειξε ποιος έδωσε εντολές στη σύσκεψη και ποιος τις εκτελεί ως πειθήνιο, άβουλο, όργανο. Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος με την οποία επιβάλλει «την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης». Επίσης, «τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ’ ελάχιστο όριο κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών».

Αυτά για να είναι σε όλους απόλυτα γνωστό τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας το επόμενο διάστημα…

Δρόμος της Αριστεράς