https://www.e-dromos.gr/wp-content/uploads/2017/12/123-6.jpg

Συνέντευξη στον Γιώργο Πατέλη

Για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα της 3ης και 4ης Μονάδας της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη μαζί με την Μονάδα Μελίτη Ι και την άδεια κατασκευής της Μελίτη ΙΙ στην Φλώρινα, μίλησε στην εφημερίδα μας ο Σαράντος Αλεξανδρής, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ορυχείων – Σταθμών Μεγαλόπολης της ΔΕΗ και περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου.

Σαράντα επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο θα κληθούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία «διερεύνησης αγοράς» (market test) που θα διενεργήσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις λιγνιτικές μονάδες. «Η ανάπτυξη» έρχεται για την ΔΕΗ;

Δεν έχουν καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση για ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ και πρέπει να μην προχωρήσουν τις επιλογές αυτές Η κυβέρνηση και οι λοιπές μνημονιακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ξεπουληθεί η χώρα και εξαντλούν τον «καυγά» τους στο αν είναι καλύτερο το τωρινό ξεπούλημα από το προηγούμενο που είχε νομοθετήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αλλά δεν πρόλαβε να το εκτελέσει. Χάρισαν, για 99 χρόνια, στο Υπερταμείο το σύνολο της περιουσίας, των επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών της χώρας προκειμένου να «αξιοποιηθούν», να ξεπουληθούν στην καθομιλουμένη, ώστε να αποπληρωθούν οι δανειστές. Γι’ αυτό διαλύουν και τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Κι αυτό θέλουν το κρύβουν πίσω από την «κουρτίνα» μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης. Όμως, η έως τώρα εμπειρία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης των αγορών δείχνει πως όλα αυτά όχι μόνο δεν έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, αλλά πως τα δημόσια έσοδα μετατρέπονται σε κέρδη των ιδιωτών μετόχων και επιδοτήσεις των ιδιωτών ανταγωνιστών, την ίδια στιγμή που τα δημόσια αγαθά μετατρέπονται σε πανάκριβα εμπορεύματα για τους πολίτες.

Το ξεπούλημα των μονάδων και των ορυχείων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης ισοδυναμεί επί της ουσίας, πέραν των άλλων, και με πώληση σε ιδιώτες των νομών Αρκαδίας και Φλώρινας. Οι περιοχές των ορυχείων και των μονάδων θα περάσουν στα χέρια νέων τσιφλικάδων και το περιβάλλον και οι υδάτινοι πόροι θα θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους

Τι θα σημάνει, άμεσα, για τους καταναλωτές της ΔΕΗ η περαιτέρω αυτή ιδιωτικοποίηση

Οι επιπτώσεις σε ένα πρώτο επίπεδο είναι προφανείς. Το ηλεκτρικό ρεύμα πολύ σύντομα θα γίνει ακόμα ακριβότερο για τους πολλούς, δηλαδή τους καταναλωτές, ενώ θα αποτελεί εργαλείο κερδοσκοπίας για κάποιους λίγους, όπως έγινε και σε άλλες χώρες που ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, δεν μπορεί παρά να πει κανείς πως το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί μια καταστροφική επιλογή που οδηγεί στην περιθωριοποίηση και στη διάλυση της ΔΕΗ, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Κι αυτό δεν έχει μόνο άμεσες συνέπειες στην τιμή του ρεύματος για τον καταναλωτή, αλλά ακόμα χειρότερα, στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η βιομηχανία δεν θα έχει φτηνή ενέργεια ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και σε τελική ανάλυση, η εθνική μας υπόσταση θα βρεθεί σε βαθύτερο καθεστώς υποτέλειας, πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά από ιδιωτικά συμφέροντα που θα καθορίζουν την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας με βάση την δική τους κερδοφορία.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της απόφασης για τους κατοίκους των περιοχών στις οποίες βρίσκονται οι μονάδες;

Το ξεπούλημα των μονάδων και των ορυχείων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης ισοδυναμεί επί της ουσίας, πέραν των άλλων, και με πώληση σε ιδιώτες των νομών Αρκαδίας και Φλώρινας. Οι περιοχές των ορυχείων και των μονάδων θα περάσουν στα χέρια νέων τσιφλικάδων και το περιβάλλον και οι υδάτινοι πόροι θα θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους. Ειδικά, δε, για την Μεγαλόπολη μετά από 47 χρόνια λειτουργίας του ενεργειακού κέντρου, η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα αποτελεί εγκληματική πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση συνολικά την περιοχή, ενώ παράλληλα θα αποκλείσει κάθε δυνατότητα περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης μετατρέποντάς το σε «κρανίου τόπο». Δεν είναι, δε, λιγότερο σημαντικό το ζήτημα της μείωσης της απασχόλησης στις εν λόγω περιοχές, καθώς είναι αναμενόμενο οι ιδιώτες να προχωρήσουν, με πρόσχημα την ανανέωση του προσωπικού, σε απολύσεις των παλαιότερων υπαλλήλων για να τους αντικαταστήσουν με νέους χαμηλόμισθους και με σχέσεις εργασιακής ζούγκλας. Πέρα όμως από αυτό το πολύ συγκεκριμένο, αν και σημαντικό για τις περιοχές που πλήττονται άμεσα, το ουσιαστικό είναι πως η ΔΕΗ, η ηλεκτρική ενέργεια και κάθε επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, όπως και η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια δεν μπορούν να είναι αντικείμενα κερδοσκοπίας. Καλύπτουν ζωτικές ανάγκες για το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας και πρέπει να είναι δημόσιες.

Το συλλαλητήριο της περασμένης εβδομάδας, ειδικά στην Μεγαλόπολη, ήταν ιδιαίτερα μαζικό. Πώς αντιδρούν οι εργαζόμενοι για να αποτρέψουν αυτές τις καταστροφικές εξελίξεις;

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία της σε ολόκληρη την χώρα, μαζί και με άλλους κοινωνικούς φορείς που στέκονται στο πλευρό τους, συνεχίζουν και θα εντείνουν τον αγώνα τους για να παραμείνει η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας στα χέρια του ελληνικού λαού. Τον αγώνα για να μην ξεπουληθεί άλλη μια Δημόσια Επιχείρηση που χτίστηκε με τα λεφτά του κόσμου, για να μην στερηθεί ο πολίτης ένα ακόμα κοινωνικό αγαθό και η χώρα μας ένα βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Τον αγώνα για να ανακτηθούν από το Δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, όλες οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, και να μπει ένα τέρμα στα μνημόνια, στην ξένη εξάρτηση. Τον αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας μας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεπουληθεί, να ιδιωτικοποιηθεί ο τόπος μας, ο φυσικός μας πλούτος, οι υποδομές μας. Πρέπει κάθε πολίτης, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι κοινωνικοί φορείς, να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα, γιατί οι λιγνίτες, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα υδροηλεκτρικά, τα δίκτυα μεταφοράς, όλα αυτά, είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζόμενων και του λαού. Στις απεργίες και στις πλατείες. Σήμερα, ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι η επιτυχία αυτού του αγώνα ταυτίζεται με το «Ρεύμα φθηνό – Η ΔΕΗ να ανήκει στο λαό». Συνδέεται περισσότερο από ποτέ με τη διεκδίκηση συγκεκριμένης και άμεσης πρότασης διεξόδου της χώρας και του λαού, από τα σημερινά αδιέξοδα.

Δρόμος της Αριστεράς