ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους έχει κηρύξει η εργοδοσία του Market In στα Γιάννενα. Μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα, στην πόλη συνελήφθησαν 14 άτομα συνολικά, σε ένα άνευ προηγούμενο πογκρόμ κατά εργαζόμενων και απολυμένων. Δύο από τους απολυμένους της «Καρυπίδης», της προηγούμενης εταιρίας σούπερ μάρκετ που η Market In εξαγόρασε ουσιαστικά, συνελήφθησαν Κυριακή πρωί στο σπίτι τους! Για να συμπληρωθεί το μωσαϊκό του κοινωνικού αυτοματισμού και της πίεσης που ασκεί η εργοδοσία προς όλες τις κατευθύνσεις, τη μήνυση κατά των συγκεντρωμένων, μελών σωματείων και αλληλέγγυων, συνυπογράφουν νυν εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Η ιστορία των συγκεκριμένων σούπερ μάρκετ είναι ένα «εγχειρίδιο» του τρόπου με τον οποίο το κεφάλαιο μεταφέρει τα κόστη και τις χασούρες του στους εργαζόμενους. Αφότου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών πούλησε το σούπερ μάρκετ της στον «Αρβανιτίδη», που με τη σειρά του, πούλησε στην εταιρία Karipidis bros. Η συγκεκριμένη εταιρία συνεργαζόταν με τη Market In, η οποία πριν από ένα χρόνο ανακοίνωσε λύση της συνεργασίας. Αυτό βέβαια δεν την εμπόδισε να ανοίξει το κατάστημα στον ίδιο χώρο, με διαφορετική επωνυμία και αρνούμενη να προσλάβει τους εργαζόμενους του «Καρυπίδη». Στο μεταξύ, δικαστική απόφαση στην Κοζάνη από το περασμένο καλοκαίρι αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόθεση να μεταβιβαστούν πάγια της χρεοκοπημένης εταιρίας, στη Market In.

Την Τετάρτη 29/11 τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους και τις συγκεντρωμένες έξω από το κατάστημα και συνέλαβαν 12 συνολικά άτομα, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, μέλη του σωματείου Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, ένα μέλος της «Λάντζας» ενώ σημειώθηκαν και λιποθυμίες. Παρόλα αυτά, οι συλληφθέντες και συλληφθείσες βρέθηκαν κατηγορούμενοι για «άσκηση βίας» και «διατάραξη οικιακής ειρήνης». Στην ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων, αναφέρει: «Η εργοδοσία των Market In έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζόμενους. Αφού πρώτα έκανε χρήση κάθε αντεργατικής και απαράδεκτης ρύθμισης για να ξεφορτωθεί εργαζόμενους που ο πρώην συνέταιρός της “Καρυπίδης” είχε αφήσει απλήρωτους, τώρα, με τη συνέργεια της αστυνομίας και την απόλυτη συνενοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συλλαμβάνει εργαζόμενους, μέλη σωματείων, αλληλέγγυους και αλληλέγγυες. Είναι η ώρα να διαλέξουμε πλευρά».

ΠΡΙΝ