του Κυριάκου Νασόπουλου

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το μικρό «πανηγυράκι» που έχει στήσει η κυβέρνηση με τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», συνολικού ύψους 720 εκατ. ευρώ, με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, αποτέλεσμα του «ματωμένου» πρωτογενούς πλεονάσματος. Την ώρα που σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα ελπίζει, πάνω από υπολογιστές και λάπτοπ, ότι θα εγκριθεί η αίτηση που θα υποβάλει στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2018 αλλά και να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες την 3η «αξιολόγηση». Ισοπεδώνοντας τα όποια εναπομείναντα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, καταργώντας οριστικά το ΕΚΑΣ και περικόπτοντας την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις. Είναι και αυτά μέρος της συνολικής «κοινωνικής πολιτικής» που εφαρμόζει.

Από την Δευτέρα 26/11 μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής 1/1, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) οι συνολικές αιτήσεις είχαν φτάσει τις 1.784.966 εκατ. ενώ από αυτές είχαν εγκριθεί οι 770.215, δηλαδή μόλις το 43%. Η υποβολή αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12/12, ενώ σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 15/12.
Όσο περνούν οι μέρες όμως μεγαλώνει και η αγανάκτηση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αιφνιδιάζονται όταν ανακαλύπτουν ότι μένουν «μετεξεταστέοι» και δεν πρόκειται να λάβουν το «κοινωνικό μέρισμα». Όπως αποδεικνύεται ο νόμος 4501/2017 για τα κριτήρια χορήγησης του «μερίσματος», έχει πάρα πολλές αδικίες και στρεβλώσεις. Κυρίως ότι λαμβάνονται υπόψη τα φορολογικά στοιχεία του 2016 και έτσι αγνοείται παντελώς το τι μπορεί να έχει μεσολαβήσει στον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού μια ολόκληρη χρονιά (2017).

Δεν μπορεί να μην γίνει η επισήμανση ότι τα εισοδηματικά κριτήρια είναι χαμηλά και δεν ανταποκρίνονται στην δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Εξού και οι περιβόητες δηλώσεις Τσακαλώτου περί του τι εστί «μεσαία τάξη». Συνοπτικά, τα εισοδηματικά κριτήρια που τέθηκαν ήταν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος προσαυξανόμενο, για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Θα πρέπει, επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι στα εισοδήματα υπολογίζονται κανονικά τόσο το κοινωνικό μέρισμα του 2016, το επίδομα ανεργίας, τα αναπηρικά επιδόματα, τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυπληθείς κατηγορίες πολιτών να μη λαμβάνουν το μέρισμα. Σε ό,τι αφορά τους άνεργους δικαιούχοι είναι μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει στις 31/10/17 τουλάχιστον έξι (6) μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους. Αλλιώς τους αφαιρείται ένα μικρό μέρος του δηλωθέντος εισοδήματος, ανάλογα με τους μήνες ανεργίας. Παράλληλα, τέθηκαν και περιουσιακά κριτήρια, με όριο τα 180.000 όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, ενώ οι καταθέσεις δεν έπρεπε να υπερβαίνουν το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος, με το συγκεκριμένο όριο να πολλαπλασιάζεται για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός. Έτσι, αποκλείονται χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν μεν χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό.

Το μείζον ζήτημα, βεβαίως, έχει προκύψει με τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016, ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει. Η «λογική» για την διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», είναι ότι το ποσό θα χορηγείται σε κάθε σύνολο ατόμων που συγκατοικούν σε κάποιο σπίτι, είτε αυτά συνιστούν μια τυπική οικογένεια είτε όχι και όχι ατομικά, ανάλογα με το ύψος του συνολικού ετήσιου εισοδήματος και τη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των ατόμων του νοικοκυριού. Αυτό όμως οδηγεί στο να αποκλείεται ουσιαστικά ένας μεγάλος αριθμός φτωχών πολιτών, δεδομένου ότι σήμερα στη χώρα υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι και άποροι ενήλικες οι οποίοι φιλοξενούνται.

Εν ολίγοις «κοινωνικό μέρισμα» «ματωμένο», στρεβλό και «στάχτη στα μάτια» για όσα θα επακολουθήσουν τη μνημονιακή χρονιά 2018.

ΠΡΙΝ