Στο 3% της αξίας τους

Του Σπύρου Παναγιώτου

Με πομπώδη τρόπο ανακοίνωσε η διοίκηση της Eurobank μια «σημαντική» επιτυχία. Κατάφερε, λέει, να ξεφορτωθεί κόκκινα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ και να βελτιώσει έτσι το οικονομικό της προφίλ. Η «ατσιδοσύνη» της διοίκησης δεν δυσκολεύτηκε να βρει «κορόιδα» για το μεγάλο ντιλ. Τσίμπησαν οι κουτόφραγκοι της Intrum Justitia AB, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε στην Φιλανδία το 1923 και σήμερα δραστηριοποιείται σε 23 ευρωπαϊκές χώρες προσφέροντας υπηρεσίες για την ανάκαμψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Η εν λόγω εταιρεία αγόρασε κόκκινα δάνεια ύψους 1,5 δισ. στο ποσό των 45 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αγόρασε στα 3 ευρώ κάθε 100 ευρώ δανείου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τους πιάσαμε «κώτσους».

Δικαιολογημένα λοιπόν πανηγυρίζει η διοίκηση της Eurobank. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ολοκληρώνουμε σήμερα αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας εξηγώντας ότι η συμφωνία αυτή τήρησε « τη δέσμευση της τράπεζας έναντι των εποπτικών αρχών και των μετόχων της για την μείωση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της μέσω ενεργούς διαχείρισης».

Το ερώτημα αν η Τράπεζα κατάφερνε καλύτερα αποτελέσματα στο βαθμό που πρόσφερε την ίδια δυνατότητα εξαγοράς των δανείων στους ίδιους τους οφειλέτες δεν απασχόλησε τον τραπεζίτη. Γιατί άλλωστε να αναρωτηθεί. Η τράπεζα του «εξυγιάνθηκε» με ζεστό χρήμα που χρεώθηκε στο δημόσιο χρέος, δηλαδή στους πολίτες, και οι μέτοχοι, αφού πρώτα την χρεοκόπησαν, την ξαναγόρασαν τζάμπα. Είναι φανερό ποιούς πρέπει να ευχαριστήσει ο άνθρωπος.

Αντίθετα οι «κουτόφραγκοι» έχουν πιο πειστική απάντηση. «Αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σημαντική καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία πρέπει να διαχειρισθούν. Πιστεύουνε ότι η ελληνική οικονομία προσφέρει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης για την Intrum», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum, Mikael Ericson.

Και αλήθεια αν κάποιος αγοράζει στο 3% της αξίας ένα «προϊόν» όλα και κάτι θα κερδίζει όσο και αν «κοστίσουν» οι μπράβοι που θα αναλάβουν τα περαιτέρω…

Δρόμος της Αριστεράς