Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Με μια κοφτή φράση, ότι «δεν πρόκειται να συζητήσουμε αυτό το θέμα σήμερα», απέφυγε να απαντήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου προς τους δημοσιογράφους αν σκοπεύει να πάρει μέτρα εναντίον της οπλοκατοχής.

Η τακτική του δεν ήταν νέα. Επαναλαμβάνεται σταθερά κάθε φορά μετά από μια μαζική δολοφονία αθώων πολιτών στις ΗΠΑ κι ως επίμετρο έχει τη ρήση μην «πολιτικοποιούμε την αντιπαράθεση για την οπλοκατοχή». Ο Λευκός Οίκος έτσι, είτε επί Ρεπουμπλικανικής ηγεσίας είτε επί Δημοκρατικής ηγεσίας, υπεκφεύγει της συζήτησης και του αιτήματος να απαγορευτεί η οπλοκατοχή.Η δολοφονία στο Λας Βέγκας, που προκάλεσε το θάνατο 58 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 500 ακόμη, μπορεί να είχε τα περισσότερα θύματα που έχουν ποτέ καταγραφεί αλλά δεν ήταν κάτι καινούργιο. Για να γίνει σαφής η έκταση του φαινομένου αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο φέτος, το 2017, κι ενώ ακόμη δεν έχει κλείσει ο χρόνος, έχουν σημειωθεί 272 επιπλέον ανάλογα επεισόδια λιγότερο σοβαρά.

Η απάντηση σε αυτή τη γάγγραινα δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαγόρευση της οπλοκατοχής, όπως ισχύει σχεδόν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου, και τη σταδιακή επιστροφή στο κράτος των 300 εκ. προσωπικών όπλων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Η εναλλακτική λύση που κάθε φορά συζητιέται ως αντίδοτο, του αυστηρότερου ελέγχου των υποψήφιων αγοραστών ώστε να αποκλείεται η πώληση σε άτομα με επιβαρυμένο παρελθόν, αποδεικνύεται αποτελεσματική αν ρίξουμε μια ματιά στον άμεμπτο βίο και την αψεγάδιαστη πολιτεία του δολοφόνου του Λας Βέγκας.

Η λύση της απαγόρευσης ωστόσο προσκρούει σε ένα μικρό πρόβλημα: τα κέρδη της ακμάζουσας βιομηχανίας όπλων, που αποτελεί τον πιο σταθερό χρηματοδότη και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων…

Νέα Σελίδα